Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Ένα “βουνό” τα δάνεια και τα ελλείμματα των Δήμων – Πάνω από 360 εκατομμύρια
Ένα “βουνό” τα δάνεια και τα ελλείμματα των Δήμων – Πάνω από 360 εκατομμύρια

Ένα “βουνό” τα δάνεια και τα ελλείμματα των Δήμων – Πάνω από 360 εκατομμύρια

 

 

Γράφει ο Αντρέας Πολυκάρπου 

Μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ώρα που οι Δήμοι έχουν μπροστά τους ένα βουνό από χρέη. Κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα αλλά και πηγή κινδύνων για το κράτος.

Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν μέρος της Γενικής Κυβέρνησης ενώ υπάρχουν 39 Δήμοι εκ των οποίων οι 9 είναι κατεχόμενοι και 487 Κοινοτικά Συμβούλια, εκ των οποίων τα 137 είναι κατεχόμενα.

 

Για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των προϋπολογισμών τους, παραχωρείται κρατική χορηγία, η κατανομή της οποίας γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια.

Σε γενικές γραμμές, οι τριάντα (30) Δήμοι εργοδοτούν 3,333 εργαζομένους όπου ο μεγαλύτερος Δήμος απασχολεί 453 εργαζομένους και ο μικρότερος 9.

Η κρατική χορηγία που παραχωρήθηκε στους Δήμους το 2020 ανήλθε στα €76,8 εκ.

Η εν λόγω κρατική χορηγία προς τους Δήμους αποτελεί σημαντικό κομμάτι των συνολικών τους εσόδων, γεγονός που τους καθιστά ουσιαστικά οικονομικά εξαρτώμενους από το Κράτος.

Το μισθολόγιο καλύπτει το 40% περίπου των συνολικών τους δαπανών ενώ οι υπόλοιπες λειτουργικές τους δαπάνες καλύπτουν περίπου το 33%. Κατ’ επέκταση, οι δαπάνες προσωπικού και οι λειτουργικές δαπάνες αποτελούν το σημαντικότερο ποσοστό των δαπανών των Δήμων. Διευκρινίζεται ότι στις λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται και οι δαπάνες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες (καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.).

Σύμφωνα με την έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων του Υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των Δήμων προς την κυβέρνηση και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα αυτές ανέρχονται σε €367 εκ. και αφορούν δάνεια που συνάφθηκαν είτε με κυβερνητική εγγύηση είτε χωρίς κυβερνητική εγγύηση για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Τέλος, το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου συντάξεως των Δήμων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €159,6 εκ., με το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής να προέρχεται κυρίως από τους μεγάλους Δήμους.

Send this to a friend