Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέες κινητοποιήσεις από τις κοινότητες Βασιλικού
Νέες κινητοποιήσεις από τις κοινότητες Βασιλικού

Νέες κινητοποιήσεις από τις κοινότητες Βασιλικού

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεσηκώνονται (ξανά) οι εννέα κοινότητες Βασιλικού με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην περιοχή εργοστάσια ασφάλτου. Η νέα κινητοποίηση των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, από τις 8:30 μέχρι τις 11 το πρωί, στον κυκλικό κόμβο Καλαβασού.

Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση τριών εργοστασίων ασφάλτου στη βιομηχανική περιοχή της Καλαβασού και τη δεδομένη στιγμή οι αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής μελέτης από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

 

Οι επηρεαζόμενες κοινότητες υποστηρίζουν ότι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από το κράτος πως με την εγκατάσταση του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, δεν θα μεταφέρονταν άλλες βαριές βιομηχανίες στην περιοχή.

Οι εννέα κοινότητες που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου και θα συμμετάσχουν στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι η Καλαβασός, η Τόχνη, το Ζύγι, το Μαρί, το Μαρώνι, ο Ψεματισμένος, η Ασγάτα, το Πεντάκωμο και η Χοιροκοιτία.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας, η οποία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της για την εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου στην ήδη βεβαρημένη βιομηχανικά περιοχή του Βασιλικού, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή της στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εννέα κοινότητες τις περιοχής.

«Την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της επαρχίας Λευκωσίας, που προκύπτει από τη λειτουργία των υφιστάμενων ασφαλτικών εργοστασίων, δεν πρέπει να την βιώσουν και άλλοι συμπολίτες μας. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη χωροθέτηση των οχληρών βιομηχανιών.

Είναι, επίσης, αναγκαία η διαμόρφωση ενός σωστού πλαισίου ελέγχου πριν την αδειοδότηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των εργοστασίων, που θα διασφαλίζει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνει η Ε.Ε. του ΑΚΕΛ.

 

 

 

Send this to a friend