Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Η εκκλησία που έκτισαν οι λεπροί – “Την έκτισαν πέτρα- πέτρα”
Λάρνακα: Η εκκλησία που έκτισαν οι λεπροί – “Την έκτισαν πέτρα- πέτρα”

Λάρνακα: Η εκκλησία που έκτισαν οι λεπροί – “Την έκτισαν πέτρα- πέτρα”

 

 

Γράφει ο Αντρέας Πολυκάρπου 

Στη Λάρνακα βρίσκεται μια γοτθικού ρυθμού εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Χαράλαμπο που κουβαλά μια μεγάλη ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων αποκομμένης από την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η κοινότητα των Λεπρών ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1950 σε ίδρυμα που έφερε την ονομασία του Αγίου Χαράλαμπου και η ομώνυμη εκκλησία αποτελούσε το χώρο για τις λατρευτικές ανάγκες των τροφίμων του ιδρύματος.

 

Η ιστορία, όμως, πάει πολύ πιο πίσω. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πάτερ Γεώργιο, ιερέα της εκκλησίας, μας ανέφερε ότι επί αγγλοκρατίας ιδρύθηκε το λεπροκομείο στη Λευκωσία με παρέμβαση του μεγάλου ευεργέτη Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Στο χώρο του λεπροκομείου χτίστηκε και η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου.

Αργότερα, οι Άγγλοι θέλησαν να μεταφέρουν τους λεπρούς στη Λάρνακα προκειμένου να οικοδομήσουν την Παιδαγωγική Ακαδημία στο χώρο που υπήρχε το λεπροκομείο στη Λευκωσία.

Οι ασθενείς που βρίσκονταν στο λεπροκομείο στη Λευκωσία ζήτησαν όπως μεταφερθεί και η εκκλησία τους στη Λάρνακα. Για το λόγο αυτό τη μετέφεραν πέτρα- πέτρα στη σημερινή της τοποθεσία όπου και την ξανάκτισαν.

Σήμερα η εκκλησία σώζεται σε άριστη κατάσταση ενώ τελούνται σε αυτήν θείες λειτουργίες, καθώς και πανήγυρη στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Χαραλάμπους.

Send this to a friend