Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Περισσότερα από 1500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν στην Κύπρο
Περισσότερα από 1500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν στην Κύπρο

Περισσότερα από 1500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν στην Κύπρο

 

 

Γράφει ο Αντρέας Πολυκάρπου

Σε μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα εξελίσσεται το προσφυγικό ζήτημα για τη χώρα μας αφού τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Κύπρο ακολούθησαν περισσότερα από 1,500 ασυνόδευτα παιδιά τα τελευταία χρόνια, με αρκετά από αυτά να μην διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προσδιορισμού της ηλικίας τους. 

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Υπηρεσίας Ασύλου, αφίχθηκαν στην Κύπρο 216 ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου το 2016. Αντιστοίχως, αφίχθηκαν 224 ασυνόδευτα παιδιά το 2017 ενώ το 2019 έφτασαν στην Κύπρο 296 παιδιά. Το 2020 ο αριθμός τους ανήλθε στα 318 και το 2021, μέχρι αυτή τη στιγμή, έφτασαν στη χώρα μας 543 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

 

Η πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε είναι αγόρια και είναι ηλικίας 15 και 17 ετών ενώ η πλειοψηφία τους προέρχεται από την Σομαλία, το Κόγκο και την Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες του κράτους προσφέρουν στήριξη στα παιδιά αυτά, ενώ προωθείται ο εθελούσιος επαναπατρισμός τους ή η μεταφορά τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ένα τρίτο των παιδιών αποδέχονται τις ρυθμίσεις αυτές.

Send this to a friend