ΑΚΕΛ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ: Έντονες ανησυχίες για τη συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τις κοινότητες Τρούλλων και Κελλιών
Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Αραδίππου για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε σχέση με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α., η Δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Αραδίππου επαναλαμβάνει την θέση του ΑΚΕΛ πως η μεταρρύθμιση της Τ.Α. αποτελούσε και αποτελεί αναγκαιότητα για τον τόπο.
Θεωρούμε πως η μεταρρύθμιση θα απεγκλωβίσει την τοπική αυτοδιοίκηση από τα δομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, και ταυτόχρονα θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις σύγχρονες και καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον Δήμο Αραδίππου και το αρνητικό γεγονός πως ο ΔΗΣΥ κατάφερε να δημιουργήσει πλειοψηφία στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και να γίνει τροπολογία με την οποία να προνοείται η συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τις κοινότητες Τρούλλων και Κελλιών, μας έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με ότι τις επόμενες μέρες η ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμισή της Τ.Α. στο σύνολο του, επιθυμούμε να σημειώσουμε τα εξής:
Η συγκεκριμένη πρόταση του ΔΗΣΥ διαμόρφωσης του Δήμου Αραδίππου, δεν αποτελεί προϊόν έρευνας και μελέτης των αρμόδιων τεχνοκρατών του Υπουργείου Εσωτερικών, εξoύ και το γεγονός πως η πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο προς την Επιτροπή προνοούσε
άλλη συνένωση σχετικά με τον Δήμο Αραδίππου.
Το γεγονός πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν υπάρχει σε καμία μελέτη, δημιουργεί έντονα ερωτήματα και ανησυχίες που αφορούν τη βιωσιμότητα του Δήμου Αραδίππου σε περίπτωση συνένωσης του με τα Κελλιά και τους Τρούλλους.
Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αραδίππου έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν επιθυμεί την διάλυση του Δήμου Αραδίππου, άλλα σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε να οδηγηθεί ο Δήμος Αραδιππου σε μια συνένωση ασύμφορη και αμφίβολη που θα εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Από την ανωτέρω τοποθέτηση της Δημοτικής μας ομάδας μέχρι σήμερα, έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από το Υπουργείο η οποία βασίζεται σε μελέτη βιωσιμότητας, και βρισκόμαστε ενώπιον νέων δεδομένων τα οποία καλούμαστε να επαναξιολογήσουμε και να τοποθετηθούμε. Συνεπώς, δε θεωρούμε σε καμία περίπτωση πως είμαστε δέσμιοι προηγούμενης πλειοψηφικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ενώπιον μας σήμερα υπάρχουν 2 σενάρια, με το πρώτο να είναι η πρόταση του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τις κοινότητες Τρούλλων και Κελλιών, και το δεύτερο η αρχική πρόταση του Υπουργείου που προνοούσε την συνένωση Αραδίππου, Λάρνακας, Λιβαδιών και Ορόκλινης. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΔΗΣΥ μας έφεραν στο σημείο να μην υπάρχει τρίτη ή άλλη διαφορετική πρόταση.
Διατηρούμε έντονες ανησυχίες στο κατά πόσο ο Δήμος Αραδίππου ο οποίος συμμετέχει πλέον στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας (του οποίου προεδρεύει ο Δήμαρχος Λάρνακας) και στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Λάρνακας μαζί με τον Δήμο Λιβαδιών), θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να επιβιώσει αν συνενωθεί με τα Κελλιά και την ακριτική κοινότητα των Τρούλλων.
Η μεταρρύθμιση για να πετύχει, χρειάζεται να υποστηρίζεται και από παράγοντες όπως η γεωγραφική εγγύτητα αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το σενάριο συνένωσης του Δήμου Αραδίππου με Τρούλλους και Κελλιά.
Η πρόταση για συνένωση με τους Δήμους Λάρνακας, Λιβαδιών και την κοινότητα Ορόκλινης, πάντοτε σε σύγκριση με το σενάριο Αραδίππου-Τρούλλοι-Κελλιά, μας βρίσκει πιο σίγουρους για την βιωσιμότητα του Δήμου. Θωρούμε πως αυτή η πρόταση υπερτερεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προοπτική ανάπτυξης που δημιουργείται. Η θέση μας βασίζεται στη μελέτη η οποία έχει προηγηθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Πιστεύουμε πως αν υπήρχαν περιθώρια βιωσιμότητας σε περίπτωση συνένωσης Αραδίππου-Τρούλλων-Κελλιών, αν μη τι άλλο θα υπήρχε σχετική αναφορά στην μελέτη και την πρόταση του υπουργείου.
Η Δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Αραδίππου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μελλοντικά οι Δημότες της Αραδίππου να βρεθούν σε έναν Δήμο ο οποίος δεν θα είναι βιώσιμος και θα είναι οικονομικά ασύμφορος. Προσεγγίζουμε το ζήτημα χωρίς συναισθηματισμούς, στην βάση δεδομένων και μελετών, βάζοντας ως προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ευημερία και την ανάπτυξη.
Συνεπώς και στην βάση των πιο πάνω, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, λαμβάνοντας ρεαλιστικά υπόψη πως έχουμε έρθει προ τετελεσμένων και αναγκαστικά καλούμαστε να τοποθετηθούμε ενώπιων των δυο διαφορετικών σεναρίων, θεωρούμε πως η συνένωση του Δήμου Αραδίππου με τους Δήμους Λάρνακας, Λιβαδιών και την κοινότητα Ορόκλινης, στηρίζεται σε γερές βάσεις και δημιουργεί ασφάλεια και σιγουριά σε σχέση με την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την ανταπόκριση στις καθημερινές και τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών. Σε αντίθεση με την συνένωση με Τρούλλους και Κελλιά που δημιουργεί αβεβαιότητα και εύλογες ανησυχίες ως προς την βιωσιμότητα ενός τέτοιου Δήμου.
Έχουμε την άποψη πως το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου πρέπει να επαναξιολογήσει τα σημερινά δεδομένα και να τοποθετηθεί με γνώμονα το συμφέρον και το μέλλον των δημοτών. Είμαστε μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις και ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις του. Ελπίζουμε πως η Βουλή θα ψηφίσει με βάση το πνεύμα της μεταρρύθμισης, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες και τα σχετικά ευρήματα, και όχι με βάση τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Τέλος, ξεκαθαρίζουμε πως ανεξάρτητα με την θέση μας σαν Ομάδα, θεωρούμε πως η πρόνοια για δημοψηφίσματα, πρέπει να παραμείνει και να δοθεί η δυνατότητα για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, έτσι ώστε οι δημότες να έχουν τον τελευταίο λόγο για ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει τις ζωές τους σε μεγάλο βαθμό.