Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πεζογέφυρα στο μονοπάτι της φύσης παρά την αλυκή
Πεζογέφυρα στο μονοπάτι της φύσης παρά την αλυκή

Πεζογέφυρα στο μονοπάτι της φύσης παρά την αλυκή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μια ξύλινη πεζογέφυρα που θα διευκολύνει την πρόσβαση προς το μονοπάτι της φύσης, παρά την μεγάλη λίμνη της αλυκής Λάρνακας, αναμένεται να κατασκευαστεί προσεχώς στο πλαίσιο των έργων αναβάθμισης που προγραμματίζονται περιμετρικά του υδροβιότοπου. Πρόκειται για έργα που προωθούνται από το Δήμο Λάρνακας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την τοπική εταιρεία τουρισμού.

Η ξύλινη πεζογέφυρα θα κατασκευαστεί με χορηγία της εταιρείας ExxonMobil, εκπρόσωποι της οποίας παρέδωσαν στον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα επιταγή ύψους 15 χιλιάδων ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για το υπό αναφορά έργο, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του σημαντικού αυτού υγροβιότοπου.

 

 

Η πεζογέφυρα θα συνδέει την οδό Χριστόφορου Σάββα με το μονοπάτι της φύσης. Η χορηγία της ExxonMobil συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιότοπων χθες Τετάρτη(2/2). «Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αλυκές, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά και τη γαλήνη που προσφέρουν», αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας. Εξάλλου, η λειτουργός του Τμ. Περιβάλλοντος στον Κλάδο Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας Μαρίνα Ξενοφώντος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι προσπάθειες για διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος του υγροτόπου των αλυκών είναι συνεχείς.

Πρόσθεσε ότι οι αλυκές δέχονται τεράστιες πιέσεις, ωστόσο γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία του οικοσυστήματος του υγροτόπου, ώστε να διατηρηθούν τόσο οι υγρότοποι, όσο και τα είδη που διαβιούν εκεί. «Αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα και βλέπουμε σε ποια κατάσταση είναι οι οικότοποι της Κύπρου και τα είδη που βρίσκονται σ’ αυτούς, ούτως ώστε να αναλαμβάνονταιοι κατάλληλες δράσεις για προστασία τους. Τις τελευταίες δεκαετίες διατηρούμε το οικοσύστημα στην αλυκή Λάρνακας όπως είναι, προκειμένου να παραμείνει η άγρια βλάστηση που την περιτριγυρίζει και να προστατευτεί η πανίδα και η χλωρίδα.

Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε να υπάρχει ισορροπία στην τροφική αλυσίδα, ώστε τα είδη που υπάρχουν στην αλυκή και ειδικά τα φλαμίνγκο, στην πορεία τους προς τις χώρες του βορρά για αναπαραγωγή, να ξεκουράζονται και να βρίσκουν τροφή», σημείωσε.

Όσον αφορά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που θα κατασκευαστεί στην αλυκή Λάρνακας, η κ.Ξενοφώντος δήλωσε ότι ήδη το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε με τις διαδικασίες για εκμίσθωση της γης και το έργο εντάχθηκε στα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. για χρηματοδότηση.

 

Send this to a friend