Οι χαλαρώσεις που κερδίζουν έδαφος και οι “φόβοι” ειδικών για το επόμενο βήμα
Να κάνει και η Κύπρος το πρώτο βήμα για χαλαρώσεις ή είναι νωρίς ακόμη; Ποιοι είναι οι επιδημιολογικοί δείκτες που θα πείσουν τους ειδικούς να δώσουν το “πράσινο φως” για να απαλλαγούμε από κάποιους περιορισμούς; Και γιατί κάποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ώρα που Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και άλλες καταργούν μέτρα;
Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει από βδομάδας και όλα δείχνουν πως στο “κάδρο” των χαλαρώσεων μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής άλλωστε, στην επόμενή τους συνεδρία θα θέσουν ενώπιόν τους δεδομένα για ΜΕΘ και νοσηλείες, οι δυο κρίσιμοι παράγοντες που εάν το επιτρέπουν θα “ξεκλειδώσουν” περιορισμούς.
Ανάμεσα στον κυκεώνα της πανδημίας προκύπτει και ένα θετικό στοιχείο, αυτό της σταθεροποίησης κρουσμάτων, νοσηλειών αλλά και του ποσοστού θετικότητας στην κοινότητα. Οι αριθμοί ωστόσο συνεχίζουν να είναι τρομακτικοί και καθημερινά ανακοινώνονται πέραν των 2 χιλιάδων κρουσμάτων. Στη δίνη της Covid πέφτουν ξανά άλλωστε τα σχολεία και οι οίκοι ευγηρίας με τις αλυσίδες να πολλαπλασιάζονται. Το μέτρο “test to stay” από τη μια έρχεται για να εντοπίσει έγκαιρα τα θετικά περιστατικά και να τα απομονώσει και από την άλλη να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να βρίσκονται δια ζώσης στις τάξεις τους, καθώς το περσινό “άνοιξε-κλείσε” των σχολείων δεν βοήθησε ούτε σε θέμα εκπαίδευσης αλλά ούτε και ψυχολογίας.
Πληροφορίες του Alpha αναφέρουν πως εάν το επιτρέπουν οι αριθμοί ίσως έρθουν χαλαρώσεις σε συναθροίσεις και συγκεκριμένα αύξηση των ατόμων στα σπίτια, με την επιστροφή του αριθμού στα 20 άτομα και 10 άτομα στα τραπέζια στους χώρους εστίασης. Ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να επανέλθει στη ζωή μας ξανά ο χορός σε νυχτερινά μαγαζιά όπου θα εισέρχονται εμβολιασμένοι ενώ θα εξεταστεί και η αύξηση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις.
Οι χαλαρώσεις που κερδίζουν έδαφος
Όσο για τους ανεμβολίαστους αυτό που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η πρόσβασή τους σε χώρους εστίασης με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.
“Αυτό το θέμα θα το δούμε την ερχόμενη Τρίτη, εαν υπάρξει ομοφωνία από τους ειδικούς τότε θα πάρουμε ανάλογη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο”, διαβεβαίωσε άλλωστε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε δηλώσεις του στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.
“Ναι” σε χαλαρώσεις αλλά όχι σε άρση μέτρων αυτοπροστασίας, εισηγείται στο AlphaNews.Live ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.
“Εγώ προς το παρόν δεν θα ήθελα να αφαιρεθούν οι μάσκες, διότι δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να προκύψει εφόσον ακό΄μη έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων από ένα στέλεχος που είναι υπερμεταδοτικό είναι “αυτοκτονία” θεωρώ αυτό το πράγμα. Επομένως, είναι ελαφρύνσεις που θα γίνουν σε κάποιους περιορισμούς που μπήκαν πριν αρχίσει το παρόν κύμα”.
Αν μέχρι την ερχόμενη βδομάδα οι αριθμοί πάρουν την κατιούσα τότε το σενάριο για χαλαρώσεις θα είναι ορατό.
“Θα δούμε πως θα πάει η συζήτηση και πως θα διαμορφωθεί η εικόνα μέχρι τότε. Θεωρώ ότι οι νοσηλείες θα πέσουν κι άλλο, τα κρούσματα “κόλλησαν” εκεί και βγήκαν πάνω αυτή τη βδομάδα, ελπίζω να αρχίσουμε να βλέπουμε πάλι πτώση”.
Διάσταση απόψεων από ειδικούς
Υπάρχουν και οι ειδικοί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο χαλαρώσεων. Συγκεκριμένα ο επιδημιολόγος, Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης τόνισε πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά για να μην ανοίξει ξανά ο ασκός του αιόλου.
Δεν τάσσεται κατά της άρσης περιορισμών, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση και σημείωσε πως κάποια κριτήρια πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά για να μην υπάρξει πισωγύρισμα.
“Έχω πάντα επιφυλάξεις γιατί δεν θέλω να βρεθούμε προ εκπλήξεως. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους σίγουρα εάν θα γίνουν χαλαρώσεις θα πρέπει να έχουν rapid 24 ωρών πριν βρεθούν κάπου. Αυτό νομίζω είναι αναγκαίο, όπως και στη δουλειά τους που είναι υποχρεωτικό κάθε 48 ώρες. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση στο παρόν στάδιο αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε προσεκτικά για να μην ανοίξουμε τους ασκούς του αιόλου”.
Πηγή: alphanews.live