Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σημαντικά ευρήματα στο φως από τις ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι του Κιτίου
Σημαντικά ευρήματα στο φως από τις ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι του Κιτίου

Σημαντικά ευρήματα στο φως από τις ανασκαφές στο αρχαίο λιμάνι του Κιτίου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2021 στο χώρο του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, στη Λάρνακα, ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο από την γαλλική αρχαιολογική αποστολή του πανεπιστημίου της Λιόν. Οι έρευνες αποσκοπούσαν στην ολοκλήρωση των ανασκαφών στα νεώρια (χώροι ανέλκυσης και συντήρησης πλοίων) του αρχαίου Κιτίου, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε προηγούμενες ερευνητικές περιόδους (1984˗1999).

Η ολοκλήρωση των ανασκαφών στα νεώρια καθυστέρησε εξαιτίας της εκεί παρουσίας των γηπέδων τένις, τα οποία έγινε κατορθωτό να μετακινηθούν τους προηγούμενους μήνες.

Στόχων των πρόσφατων ανασκαφών ήταν, επίσης, η μελέτη της στρωματογραφίας της θέσης από τα Κυπρο-Αρχαϊκά μέχρι και τα Κυπρο-Γεωμετρικά στρώματα καθώς και η συνέχιση της αποκάλυψης των στρωμάτων που χρονολογούνται στη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», μεταξύ 12ου – 11ου αιώνα π.χ. Ανακοίνωση του Τμ. Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι τα ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν κάτω από το έδαφος όπου ήταν τα γήπεδα τένις κατέδειξαν πως η λεκάνη του αρχαίου λιμανιού επεκτεινόταν σε όλη την περιοχή του σημερινού αρχαιολογικού χώρου.

Το «κλειστό» λιμάνι, σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ήταν ένας φυσικά προστατευμένος κόλπος με πρόσβαση από τα βόρεια. Πλέοντας από τα βόρεια οι αρχαίες τριήρεις (πλοία) μπορούσαν να διοχετεύονται με ευκολία, με την πρύμνη πρώτη, στις ράμπες ανέλκυσης των στεγασμένων χώρων φύλαξης.

Οι ανασκαφές στα ανατολικά των χώρων φύλαξης των πλοίων έφεραν στο φως τουλάχιστον ακόμα μία ράμπα ανέλκυσης πλοίων, η οποία τεκμηριώνεται από τη βάση μιας κολόνας. Η βάση αυτή είναι κατασκευασμένη από ένα μεγάλο τμήμα ασβεστόλιθου, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλους ογκόλιθους.

Στα ανατολικά αποκαλύφθηκε τοίχος από πωρόλιθους που συνδέεται με ακόμα μία πιθανή βάση, η οποία ενδεχομένως να λειτουργούσε ως τοίχος που έκλεινε το κτήριο.

«Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο χώρο των νεωρίων μας επιτρέπουν να προτείνουμε ότι στη θέση αυτή υπήρχε ένα κτήριο αποτελούμενο από εφτά σειρές από ράμπες, ανοικτές προς τον κόλπο του λιμανιού στα βόρεια, οριοθετημένες με κτιστές αναβαθμίδες στη δυτική και τη νότιά του πλευρά και από έναν τοίχο δομημένο από σειρά βάσεων και κολόνων στήριξης στην ανατολική του πλευρά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Τμ. Αρχαιοτήτων.

Περαιτέρω, γίνεται γνωστό ότι ανασκάφηκε ένας αποθέτης (λάκκος) γεμισμένος από φοινικικά όστρακα (επιγραφές). Η συγκέντρωση τέτοιας ποσότητας εγγράφων αποτελεί ένδειξη για την παρουσία στην περιοχή ενός γραφείου συνδεδεμένου με την βασιλική διοίκηση. Η δε ποικιλία των υλικών στα οποία βρέθηκαν επιγραφές είναι εντυπωσιακή (κεραμικά όστρακα, ασβεστολιθικές και γύψινες πλάκες, βότσαλα).

Όσον αφορά τον οικισμό που χρονολογείται στη «μεταβατική περίοδο», διερευνήθηκε περαιτέρω στα βόρεια, όπου αποκαλύφθηκε μέρος μιας πολύ καλά διατηρημένης οικίας με διαδοχικά ασβεστολιθικά δάπεδα.

 

 

Send this to a friend