Διαπιστώθηκε και υπάρχει τεράστια ανάγκη συντονισμού των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, μεταξύ των οποίων Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης, προσθέτοντας πως είναι απόλυτα βάσιμες οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, των επιχειρήσεων και των Τοπικών Αρχών.
Ο κ. Χατζηγιάννης προέβη σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη, που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και διευρυμένη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου.
«Τα πράγματα πρέπει να κινηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού θα πρέπει να γίνουν πράγματα, να συμπληρωθούν ακόμα και με σχετικές Νομοθεσίες. Ωστόσο, συνέχισε θα πρέπει πάνω απ’ όλα οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους», είπε.
Χαρακτήρισε επίσης «αδιανόητο ότι η περιοχή του Ενεργειακού Κέντρου στερείται αστυνόμευσης, πυρόσβεσης, πυρασφάλειας, οδικών και κυκλοφοριακών εργασιών. Οι σχετικές Υπηρεσίες θα πρέπει να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς», είπε, παραδέχθηκε πως «υπάρχει μια επικινδυνότητα» στην περιοχή. Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν τα επιχειρησιακά προγράμματα των επιχειρήσεων, τα οποία τηρούνται και έγιναν στη βάση διεθνών προτύπων. Ωστόσο, όταν διάφορες επιχειρήσεις είναι συσσωρευμένες (σε μια περιοχή) αυτό συσσωρεύει και δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους».
Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτοί οι κίνδυνοι στην ολότητά τους θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης. «Σήμερα διαγνώσαμε την τεράστια ανάγκη συντονισμού των Υπηρεσιών», που εμπλέκονται στο Ενεργειακό Κέντρο, είπε και σημείωσε πως αυτό λέχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες δηλαδή τοπικές Αρχές και επιχειρήσεις, ότι δηλαδή πρέπει κάποιος να συντονίσει. «Γι’ αυτό ερχόμαστε με πρόταση Νόμου που θα καθορίζουμε ειδική επιτροπή με βάση το Νόμο, ποιος θα φέρει ευθύνη για τη λειτουργία κάθε βιομηχανικής βιοτεχνικής περιοχής με ειδικές πρόνοιες στη περίπτωση του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως είναι απόλυτα βάσιμες οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, των επιχειρήσεων και των Τοπικών Αρχών. «Στις 5 Απριλίου έχει οριστεί συνεδρία στη Βουλή όπου θα κληθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι για να ενημερώσουν σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίηση των όσων έχουν δεσμευτεί τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και σήμερα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής και να μας αναφέρουν αδυναμίες, κενά, παρατηρήσεις ή εισηγήσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν», δήλωσε.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «είναι γεγονός πως έχουμε ένα Ενεργειακό Κέντρο και αυτό σημαίνει ότι το εθνικό συμφέρον, οι εθνικοί σχεδιασμοί έχουν συσσωρεύσει όλες τις σχετικές ενεργειακές λειτουργίες. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές και θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ολότητα και το σύνολο των ενεργειακών λειτουργιών με τρόπο που να εκμηδενίζουμε τους πιθανούς ή ακόμα και τους εν δυνάμει κινδύνους, στη βάση διεθνών προτύπων».
Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να έρχονται εδώ στη περιοχή, άλλες επιχειρήσεις με άλλες λειτουργίες γιατί ενδεχομένως να αδυνατούν να εξεύρουν χώρο να τις φιλοξενήσουν. Το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού θα πρέπει να λειτουργεί καθαρά για τους σκοπούς και τις ανάγκες της Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής».
Σημείωσε πως «αύριο μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε και τα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς και την παραγωγή και διακίνησή του. Πρέπει να προβλέψουμε, πρέπει να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς σχετικά με το ποιες ενεργειακές αναπτύξεις θα έρθουν να μας βρουν στη συνέχεια σ’ αυτόν τον τόπο».
Ερωτηθείς για το θέμα της έλλειψης συντονισμού των αναγκαίων Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής επανέλαβε ότι «έχουν προχωρήσει αρκετά πράγματα και αυτό που λείπει σήμερα είναι το ενεργειακό» φέρνοντας ως παράδειγμα «την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι προδιαγραφών ενεργειακών αναγκών, με συγκεκριμένο εξοπλισμό, πλάνο δράσης, ανθρώπινο δυναμικό και γνώσεις. Επίσης δεν μπορεί η περιοχή να αστυνομεύεται με απλές περιπολίες μια στο τόσο, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε η ηλεκτρονική παρακολούθηση, αφού ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος κάποιας σχεδιασμένης επίθεσης στη περιοχή».
Δεν μπορεί συνέχισε όλα αυτά «να τα αφήνουμε στη τύχη, που μπορεί και να μην συμβούν. Πρέπει να λογαριάζουμε ότι αυτά είναι στη σφαίρα του εφικτού, του δυνατού και μπορεί κάποιος, για τις δικές του σκοπιμότητες, να κτυπήσει τα εθνικά συμφέροντα σ’αυτή τη περιοχή, όχι μόνο από λάθη, αλλά μπορεί να συμβεί και τρομοκρατική επίθεση».
Από την πλευρά του ο Λευτέρης Φωκά, Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού ανέφερε ότι «σίγουρα ανησυχούμε» για το θέμα της ασφάλειας του Ενεργειακού Κέντρου και πρόσθεσε πως από τον σχεδιασμό του Ενεργειακού Κέντρου έθεταν κάποιους όρους, όπως π.χ. έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν οι υποδομές και ακολούθως να μεταφερθούν τα υγρά καύσιμα και το υγραέριο στη περιοχή. «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και αυτή τη στιγμή τρέχουμε να προλάβουμε» είπε.
Πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής στο Ενεργειακό Κέντρο έγιναν 15 ατυχήματα και θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί που μέχρι τώρα τα ατυχήματα δεν επεκτάθηκαν σε ντόμινο και να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Ο σχεδιασμός του Ενεργειακού Κέντρου ξεκίνησε το 2014 αλλά η εταιρεία VTT Vasiliko είχε ήδη αδειοδοτηθεί, άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα και λειτούργησε μερικά χρόνια αργότερα».
Ερωτηθείς ποιους κινδύνους βλέπουν οι κάτοικοι όσον αφορά την ασφάλεια του Ενεργειακού Κέντρου, ο κ. Φωκά απάντησε πως οι κίνδυνοι προέρχονται από το γεγονός ότι «συγκεντρώνονται πολλές βιομηχανίες σε μια μόνο τοποθεσία. Το χειρότερο είναι πως θέλουν να αδειοδοτήσουν ορισμένες εγκαταστάσεις που δεν θα αφορούν θέματα ενέργειας, όπως π.χ. τα scrap metal τα οποία μετακινούνται επειδή είναι πολύ επικίνδυνα».
Ταυτόχρονα συνέχισε «θέλουν να αδειοδοτήσουν ένα εργοστάσιο κατασκευής μεθανόλης, το οποίο κρίνουμε ότι είναι Α βαθμού επικινδυνότητας και στο μέλλον θεωρούμε ότι ίσως έχουμε ένα ατύχημα».
Σε ερώτηση πόσο κοντά στις κατοικημένες περιοχές βρίσκεται το Ενεργειακό Κέντρο, ο Λευτέρης Φωκά απάντησε ότι «η τελευταία κατοικία της Κοινότητας Ζυγίου απέχει γύρω στα 500 μέτρα από το Κέντρο. Το παράδοξο είναι ότι μετακινείται η Κοινότητα Μαρί επειδή επηρεάζεται από το Ενεργειακό Κέντρο, αλλά δόθηκαν στους κατοίκους οικόπεδα στα 500 μέτρα για να κτίσουν τα σπίτια τους».
Σημείωσε ακόμα ότι «χωρίς τη συγκατάθεση των Κοινοτήτων και χωρίς καμία διαβούλευση, ως δια μαγείας, μέσα σε ένα βράδυ, το Κράτος πήρε το χώρο κοντά στο Ζύγι, όπου βρισκόταν ο ραδιοφωνικός σταθμός των Βρετανών και τον έκανε βιομηχανική περιοχή. Οι κάτοικοι ανησυχούν και ζητούν η συγκεκριμένη περιοχή, να μην στεγάσει οχληρές βιομηχανίες αλλά να χρησιμοποιηθεί για αποθήκες και γραφεία, ούτως ώστε να νοιώθουν πιο ασφαλείς».
Σημειώνεται ότι στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Επαρχος Λάρνακας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, εκπρόσωποι από διάφορα Τμήματα των Υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Γεωργίας και Εργασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και οι Κοινοτάρχες της περιοχής.