Ποιοι θα απαλλάσσονται από την εφεδρεία με βάση νομοσχέδιο; (ΒΙΝΤΕΟ)
Στα σκαριά βρίσκεται νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί τις απαλλαγές ή αναβολές εφεδρικής υπηρεσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, μετά από υπόδειξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Άμυνας ότι παρανομεί εγκρίνοντας απαλλαγές σε κατηγορίες πολιτών που δεν είναι δικαούχοι. Μέχρι και σήμερα, απαλλάσσονται από την εφεδρεία κατά παράβαση της νομοθεσίας οι Δημάρχοι, Κοινοτάρχες και Δεσμοφύλακες.
Χρίστος Πιερή, Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Άμυνας
«Το Υπουργείο άμυνας, μετά από την τελευταία έκθεση της ΕΥ, για την εφεδρεία έχει προβέι σε όλες του τις προτάσεις και ενέργειες, όπως ήταν η παρακολούθηση της εφεδρείας και το σύστημα παρακολούθησης και ο εντοπιστμός των εφέδρων πράγμα το οποίο έγινε μέχρι σήμερα.»
Όλα τα στοιχεία της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας δείχνουν πως το Υπουργείο Άμυνας, γνώριζε ότι παρανομούσε, αφού το 2012 το ΓΕΕΦ, ενημέρωνε το Υπουργείο για τις στρεβλώσεις και την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης.
Χρίστος Πιερή, Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Άμυνας
«Γίνεται μια τροποποίηση του νόμου όπου κρατικοί αξιωματούχοι όπως Υπουργοί, βουλευτές, Δημάρχοι, κοινοτάρχες κλπ, να μπορούν να τυγχάνουν νόμιμης απαλλαγής από την υπηρεσία τους στην εφεδρεία. Δηλαλή είναι μια σύσταση της Ε.Υ η οποία προχωρεί για υλοποίηση.»
Νόμιμοι δικαιούχοι
Με βάση τον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο, συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών απαλλάσσονται οριστικά και νόμιμα από την εφεδρεία. Στις εξερέσεις συμπεριλαμβάνονται άτομα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης που υπερβαίνει τα πέντε έτη, αιχμάλωτοι πολέμου, οι υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο γενικός εισαγγελέας, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας και οι δικαστές, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις βουλευτών που συνεχίζουν να υπηρετούν ως έφεδροι καθώς συμπλήρωσαν το σχετικό έντυπο με το οποίο ζήτησαν εξαίρεση από την εξαίρεση.
Πηγή: alphanews