Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ «Παρελθόν» οι ανεξέλεγκτες νοσηλείες και θάνατοι από τον κορωνοϊό
«Παρελθόν» οι ανεξέλεγκτες νοσηλείες και θάνατοι από τον κορωνοϊό

«Παρελθόν» οι ανεξέλεγκτες νοσηλείες και θάνατοι από τον κορωνοϊό

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού δεν είναι η ίδια νόσος με αυτή που αντιμετωπίζαμε πριν από έναν χρόνο και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα νοσηλειών και θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον «παρελθόν», εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ένας εκ των κορυφαίων Βρετανών επιστημόνων, ο βασιλικός καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ.

Ο σερ Τζον είπε ότι αν και οι νοσηλείες φορέων του ιού στη Βρετανία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των πολλών κρουσμάτων της Όμικρον, η νόσος «μοιάζει να είναι λιγότερο σοβαρή και πολλοί ασθενείς περνούν σχετικά μικρό διάστημα στο νοσοκομείο».

Όπως πρόσθεσε, είναι λιγότεροι πλέον οι ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο κατά τη νοσηλεία τους και ο μέρος όρος των νοσηλειών έχει μειωθεί στις τρεις ημέρες.

Σημείωσε ότι αυτή η καλύτερη κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί «από τότε που όλοι εμβολιαστήκαμε».

Τόνισε δε ότι έχει την αίσθηση πως οι Βρετανοί πολίτες έχουν συμπεριφερθεί «αρκετά υπεύθυνα» υπό την απειλή της Όμικρον, περιορίζοντας τις κοινωνικές επαφές τους και επιδεικνύοντας προσοχή.

«Οι φοβερές σκηνές που είδαμε πριν από έναν χρόνο με μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι γεμάτες, πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν πρόωρα, αυτά είναι πλέον παρελθόν κατά την άποψή μου και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε καθησυχασμένοι ότι αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο σερ Τζον Μπελ.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλει αυστηρά μέτρα στην Αγγλία, είπε ότι με βάση τα δεδομένα «η κρίση του Υπουργού Υγείας για το πού πρέπει να πάμε τις επόμενες λίγες ημέρες είναι πιθανότατα μια χαρά».

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου East Anglia Πολ Χάντερ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι εν τέλει, με δεδομένο ότι η COVID-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εντελώς, θα πρέπει να επιτραπεί κάποια στιγμή και στους επιβεβαιωμένους φορείς του ιού να διάγουν ομαλά την καθημερινότητά τους.

Εκτίμησε ότι οι κανόνες απομόνωσης για τους φορείς θα πρέπει να καταργηθούν, όχι ακόμα, αλλά ενδεχομένως μετά από το προσεχές Πάσχα, όταν κατά την εκτίμησή του ο κορωνοϊός θα μπορούσε να έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως μία απλή αιτία πρόκλησης κρυολογήματος, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται καν η καθημερινή αναφορά κρουσμάτων.

Send this to a friend