Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δύσκολη η κατάσταση με πανδημία, όπλα μας τα μέτρα και εμβόλια
Δύσκολη η κατάσταση με πανδημία, όπλα μας τα μέτρα και εμβόλια

Δύσκολη η κατάσταση με πανδημία, όπλα μας τα μέτρα και εμβόλια

Το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων, που ήρθε μετά από την ανοδική τάση των προηγούμενων ημερών κτύπησε καμπανάκι κινδύνου, με τους επιστήμονες να μιλούν για μια νέα κορύφωση του παρόντος κύματος, για την ανάγκη μη εφησυχασμού, τη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και για την ανάγκη και τέταρτης και πέμπτης ίσως δόσης.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρο Καραγιάννη, τη Λέκτορα Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά και τον Καθηγητή Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνο Δέλτα, καλώντας τους να σχολιάσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Νέα κορύφωση παρόντος κύματος

Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων «ήταν κάπως αναπάντεχος τόσο γρήγορα μετά τα 900, που είχαμε την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι αυτή η απότομη αύξηση ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι χθες έγιναν περισσότερα τεστ, «από την άλλη, όμως, έστω και με αυτό τον αριθμό δεν θα αναμέναμε να βγουν σχεδόν στις 2.000».

Επομένως, είπε, «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια νέα κορύφωση του παρόντος κύματος, η οποία φυσικά δε θα σταματήσει εκεί εάν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ίσως δούμε σήμερα να ανεβαίνει στις 2.000 και, αν γίνει ο ίδιος ο αριθμός τεστ».  Ο δρ Καραγιάννης είπε, επίσης, «ελπίζω να πέσει και να μην αυξηθεί περισσότερο, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα μια -δύο μέρες να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική μας καμπύλη», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν κατά την αυριανή σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας ενδεχομένως να αλλάξουν κάποια μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά για αναχαίτιση της διασποράς του ιού, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «για αυτό πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα ειπωθεί στην αυριανή σύσκεψη με τον Υπουργό».

Ερωτηθείς τι θα εξεταστεί συγκεκριμένα, είπε ότι, «δεν μπορώ να προκαταλάβω το τι θα συζητηθεί αύριο αυτή την στιγμή».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τεθούν διάφορες ιδέες στο τραπέζι. «Θα δούμε και ποια θα είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης πρωτίστως και αναλόγως θα παρθούν κάποιες αποφάσεις. Εκείνο νομίζω που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Πρέπει να γίνει κάτι τι επιπλέον. Τι επιπλέον; Αυτό θα αποφασιστεί αύριο», συμπλήρωσε.

Μετάλλαξη Όμικρον

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην Όμικρον, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι βασιζόμενος στον αριθμό των νοσηλειών, που έχουμε αυτή τη στιγμή, που ανέβηκε μέχρι τους 172 πριν δύο, τρεις μέρες, και να κυμαίνεται γύρω στους 160 αυτή τη στιγμή, και παρόλο την παρατεταμένη περίοδο πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων που είχαμε, δεν είδαμε αυτό να μεταφράζεται σε νοσηλείες.

«Θεωρώ ότι μάλλον αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ίσως μας ήρθε πολύ πιο νωρίς από ό,τι νομίζαμε, μετά την ανίχνευση των πρώτων θετικών κρουσμάτων. Επομένως, ίσως, χωρίς να έχουμε περαιτέρω δεδομένα επ΄ αυτού, να οφείλεται στην Όμικρον, η οποία φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί μετριάζουν κατά πολύ τη νόσηση ή την αποτρέπουν για όσους πήραν 3η δόση

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι πριν ένα σχεδόν χρόνο λέγαμε «εμβολιαστείτε για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω» και τι ισχύει σήμερα, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θεωρεί ότι το γεγονός ότι δεν βλέπουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών, ίσως να οφείλεται στον αυξημένο αριθμό εμβολιασμών και κυρίως στους εμβολιασμούς με τις τρίτες δόσεις, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ποιο επαρκώς τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προσβάλει και εμβολιασμένους, που πήραν τουλάχιστον τα δύο εμβόλια και έχει παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση. Επομένως, οι εμβολιασμοί μετριάζουν κατά πολύ τη νόσηση ή αποτρέπουν τη νόσηση σε όσους πήραν τρίτες δόσεις και ελπίζω ότι αυτό θα αποτρέψει ένα καταιγισμό νοσηλειών», συμπλήρωσε.

Ως ένα βαθμό αναμενόμενη σημαντική έξαρση των μολύνσεων, αναφέρει η ΔρΠανά

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ότι καταρχήν σε οποιαδήποτε φάση έξαρσης της πανδημίας σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος γνώμονας στρατηγικής και κινήσεων ο πανικός.

«Και το λέω αυτό, διότι με την ανακοίνωση του πολύ υψηλού αριθμού των χθεσινών κρουσμάτων υπήρχε μια γενική αναστάτωση και οφείλουμε βέβαια να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, αλλά πρέπει νομίζω μαζί με την επαγρύπνηση να αξιολογούμε με σύνεση και οργανωμένα κάθε φάση της πανδημίας ακόμα και τα χθεσινά δεδομένα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το πρώτο, λοιπόν, «που πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι παρά το ότι έχουμε σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογική μας εικόνα στην κοινότητα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε ένα αριθμό περίπου 120 χιλιάδων εξετάσεων, που δείχνει μια θετικότητα στα τεστ, δηλαδή ποσοστού που κυμαίνεται περίπου στο 1,7% αυτή τη στιγμή για την Κύπρο».

Το δεύτερο, είναι ότι το είχαμε πει ότι ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο το να έχουμε σημαντική έξαρση των μολύνσεων, των ατόμων δηλαδή που θα προσβληθούν στα στελέχη του κορωνοϊού, που αυτή τη στιγμή είναι Δέλτα και Όμικρον, πρόσθεσε. «Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζαμε πότε θα γινόταν αυτό, δηλαδή η καμπή και η τεράστια έξαρση και αναμένουμε να δούμε και τις επόμενες μέρες πώς θα εξελιχθούν, διότι αν υπάρχει ταχεία επικράτησης της Όμικρον αυτό που γνωρίζουμε και από τις άλλες χώρες είναι ότι στο κομμάτι των μολύνσεων ενδέχεται να δούμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε ένα διάστημα μεταξύ δύο και τριών ημερών. Άρα, έχει σημασία να δούμε τι θα γίνει και τις επόμενες μέρες, το επόμενο διήμερο, τριήμερο», σημείωσε.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο, συνέχισε η κα. Πανά, «είναι ότι έχουμε αυτή την στιγμή κάποια κενά γνώσης, δηλαδή ξέρουμε τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, έχουμε αρκετά στοιχεία, αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης που σχετίζεται με την Όμικρον».

Όπως σημείωσε, αυτό έχει σημασία για εμάς, διότι μόνο έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε το αν θα έχουμε αναλογική αύξηση των σοβαρά νοσούντων και της πίεσης στο σύστημα υγείας.

«Άρα, λοιπόν, παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, πρέπει να συνυπολογίζουμε το κομμάτι της ανοσίας μας, του πληθυσμού, δηλαδή πόσοι επιταχύναμε τις ενισχυτικές δόσεις, πόσο ποσοστό από αυτό που δύναται να εμβολιαστεί και να κάνει την ενισχυτική δόση το έχει κάνει, ποια είναι η ανοσία αυτή τη στιγμή του πληθυσμού, ποσοτικά και ποιοτικά, και δεύτερον, να δούμε τη σοβαρότητα που προκαλεί η Όμικρον για να μπορέσεις να δεις ποια θα είναι με σχετικά καλή προβλέψει η κατάσταση στο επόμενο διάστημα και να λάβεις κάποιες αποφάσεις».

Άρα, τόνισε, χρειάζεται επαγρύπνηση, ορθή αξιολόγηση, επένδυση στην ιχνηλάτηση συνέχιση του εμβολιασμού και της επιτήρησης.

Ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για εμάς τους ίδιους, για την προστασία μας

Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν ένα σχεδόν χρόνο λέγαμε «εμβολιαστείτε για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω», τι ισχύει σήμερα, η κα. Πανά είπε ότι ο εμβολιασμός έναντι της Covid -19 πρώτα απ΄ όλα και κυρίως βοηθάει στην προστασία μας και στη σημαντική μείωση του κινδύνου από σοβαρή νόσηση, στο να μπούμε δηλαδή στο Νοσοκομείο, όποιο και να είναι το στέλεχος.

«Άρα, ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για εμάς τους ίδιους, για την προστασία μας. Αν, όμως, το σκεφτείτε, εκτός από την ατομική προστασία που παρέχει, που είναι και το ζητούμενο, έμμεσα βοηθάει και στην κοινωνία και το σύστημα υγείας, διότι αν μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά και μειωθεί ουσιαστικά η θνησιμότητα της νόσου Covid -19, τότε και η πίεση στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ θα είναι μικρότερο», επεσήμανε.

«Αυτό συνεχίζει να είναι ο βασικός πυλώνας και το βασικό όπλο. Πέραν όμως από αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός βρίσκεται παντού. Η διασπορά του ιού και κυρίως μεταδοτικών στελεχών, όπως είναι της Όμικρον, βρίσκεται πλέον σε όλη την κοινότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα με αυτό, δηλαδή το κομμάτι της προστασίας και του εμβολιασμού θα πρέπει να έχουμε, συνέχισε, ένα οργανωμένο σύστημα έγκυρης ανίχνευσης και αναχαίτισης αυτού του φαινομένου, «διότι δεν είμαστε 100% όλοι εμβολιασμένοι, διότι προφανώς και η ανοσία είναι δυναμική και πέφτει και έχουμε χειμώνα και εορταστική περίοδο».

Κατά συνέπεια, μαζί με τον εμβολιασμό είναι πάρα πολύ χρήσιμο για να κρατήσουμε αυτή την ισορροπία, να έχουμε πρώτα απ΄ όλα μέτρα ατομικής προστασίας που τηρούνται καθολικά, η ορθή χρήσης της μάσκας, βλέπετε και τις συστάσεις για κάποια κράτη που συστήνουν μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα, ο αερισμός των χώρων, η αποφυγή συγχρωτισμού, η υποστήριξη του testing, σημείωσε. «Η ιχνηλάτιση και η επιτήρηση, συνεχίζουν να είναι βασικοί πυλώνες που πρέπει να τους υποστηρίξουμε στη φάση της έξαρσης για να αναχαιτίσουμε τη φόρα που πάει να πάρει η Όμικρον», ανέφερε.

Και το τελευταίο, είπε η κα. Πανά, είναι το κομμάτι της ατομικής υπευθυνότητας και εκεί είναι και το κλειδί.

«Βλέπουμε και έχουμε δεδομένα ότι η Όμικρον προκαλεί τουλάχιστον στην αρχή ήπια συμπτωματολογία του αναπνευστικού που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, δηλαδή μπορεί να έχει στην συντριπτική πλειοψηφία μια ήπια ρινίτιδα, κεφαλαλγία, να πονάει ο λαιμός ή πονοκέφαλο». Αυτά μπορεί να διαλάθουν της προσοχής και να βγαίνουν άτομα τα οποία μπορούν να μολύνουν κόσμο και να λειτουργήσουν ως υπερμεταδότες σε χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό, οι οποίοι είναι κλειστοί, ανέφερε. , τονίζοντας ότι κατά συνέπεια στην όλη διαχείριση της πανδημίας χρειαζόμαστε όλα τα όπλα.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε για να αναχαιτίσουμε λίγο αυτό που βλέπουμε, που είναι πολυπαραγοντικό και πρέπει να στοχεύσουμε σε κάθε ένα παράγοντα».

Η κατάσταση είναι δύσκολη, δηλώνει ο Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας

Ο Καθηγητής ιατρικής και Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρόσθεσε ότι δεν επιδέχεται εφησυχασμού, διότι είναι πολλά τα περιστατικά και ενδέχεται να είναι ακόμα περισσότερα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που είναι θετικοί αλλά δεν ελέγχονται, δεν κάνουν το τεστ και ο ιός κυκλοφορεί.

«Από εκεί και πέρα είναι θέμα πόσοι θα αρρωστήσουν σοβαρά και θα καταλήξουν στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας είπε ότι ο ιός είναι όντως πολύ έξυπνος.

«Μπορεί και διαφεύγει της προσοχής του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμβολιαζόμαστε μεν, κάνουμε αντισώματα μεν, αλλά δεν μας προστατεύουν πλήρως από τον κορωνοϊό. Ο ιός τα καταφέρνει, μας μολύνει. Δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη σε κάποιον. Αυτή είναι η φύση του κορωνοϊού. Πιστεύω ότι ήταν έκπληξη για όλους το ότι χρειάστηκε και τρίτη, και ίσως τέταρτη και ίσως και πέμπτη δόση, και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι από κάποια αποτελέσματα μελέτης, «που έχουμε και εμείς πλέον δικά μας,  πέραν από ότι έχουν δημοσιεύσει άλλοι, προκαταρκτικά, φαίνεται ότι τα άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση έκαναν πολύ περισσότερα αντισώματα από ό,τι άτομα, τα οποία απλώς νόσησαν και η τρίτη δόση οδηγεί σε ακόμα περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με αυτούς που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση».

«Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται ότι μετά τον εμβολιασμό, μετά τη δεύτερη δόση και πάλι τα αντισώματα, τα επίπεδα δηλαδή, ανεβαίνουν σε μια κορυφή στους τρεις μήνες και μετά πέφτουν απότομα», κατέληξε.

Send this to a friend