Άγιος Βασίλης, Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus; Ποιος είναι ο Μέγας Βασίλειος και η περίφημη «Βασιλειάδα» του
Γράφει ο Αντρέας Πολυκάρπου
Κάθε χρόνο η φιγούρα του χαμογελαστού, αφράτου άνδρα ντυμένου στα κόκκινα κατακλύζει τις ζωές μας τις μέρες των Χριστουγέννων.
Τα παιδιά τον προσμένουν ανυπόμονα ενώ οι ενήλικες πληρώνουν αδρά την πίστη των παιδιών τους στο γαλαντόμο άγιο που δεν ανοίγει ποτέ ο ίδιος το πουγκί του.
Υπήρξε, λοιπόν, ο Άη Βασίλης;
Και όμως υπήρξε. Και μάλιστα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μοίρασε την περιουσία του για να απαλύνει τον πόνο των φτωχών, των ασθενών και γενικά όλων των δεινοπαθούντων.
Δεν φόραγε, όμως, κόκκινη στολή, ούτε τον μετέφεραν τάρανδοι πάνω από τη γη. ό, τι είχε να δώσει το έδωσε μέσα από το φιλανθρωπικό του έργο και την πολιτεία που έφτιαξε…
Μέγας Βασίλειος
Ο Αρχιεπίσκοπος Καισάρειας Μέγας Βασίλειος ήταν ο πρώτος χριστιανός Πατέρας που θέλησε και κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του φιλάνθρωπη πολιτεία εντός της οποίας βρήκαν στέγη εκατοντάδες απόκληροι και ασθενείς φροντίζοντας όλους όσους είχαν ανάγκη και αποτίνονταν στον ίδιο.
Το 367 μ.χ. λόγω του φρικτού λιμού που ξέσπασε στην Καισάρεια ο Άγιος Βασίλειος συγκρότησε καταυλισμούς όπου σιτίζονταν και νοσηλεύονταν οι ασθενείς και οι πεινασμένοι παρέχοντας τους τα απαραίτητα.
Από το 367, λοιπόν, ο Μέγας Βασίλειος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας πολιτείας που θα φρόντιζε τους συνανθρώπους του παρέχοντας τους στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Το 372 θεμελίωσε το φιλανθρωπικό του έργο. Έφτιαξε την πολιτεία του που πήρε το όνομα Βασιλειάδα. Στη μέση οικοδομήθηκε ένας μεγαλόπρεπος ναός και γύρω από το ναό χτίστηκαν ξενώνες για τους διερχόμενους περαστικούς, νοσοκομεία, ιατρεία, γηροκομεία και σχολεία για εκπαίδευση των φτωχών.
Το φιλάνθρωπο έργο του Μέγα Βασίλειου ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους είτε της εκκλησίας είτα και όχι οι οποίοι θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Ο ίδιος, μάλιστα, ξόδεψε όλην του την περιουσία στις αγαθοεργίες και στην οικοδόμηση της πολιτείας του.
Πίστευε ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι μια μορφή κλοπής και πλεονεξίας (κάτι που θα αναφέρει αιώνες αργότερα η υλιστική φιλοσοφία του Μαρξισμού) και πρέσβευε την αλληλοβοήθεια και τη στήριξη των πασχόντων.
Ο ίδιος, μάλιστα, έλεγε αναφερόμενος στους έχοντες συσσωρευμένα υλικά αγαθά :
Εσύ δεν είσαι πλεονέκτης; Δεν είσαι άρπαγας; Δεν κρατάς για τον εαυτό σου όσα σου δόθηκαν για να τα διαχειρισθείς προς όφελος όλων; Αυτός που γδύνει τον ντυμένο θα ονομαστεί λωποδύτης αλλά αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό μήπως δεν αξίζει αυτή την ονομασία;
Το ψωμί που αποθηκεύεις είναι του πεινασμένου, τα ρούχα που συσσωρεύεις είναι του γυμνού, τα παπούτσια που τα “χεις και σαπίζουν είναι του ξυπόλυτου, τα λεφτά που θάβεις για να μη στα κλέψουν είναι του φτωχού. Είναι τόσοι αυτοί που αδικείς όσοι αυτοί που θα μπορούσες να βοηθήσεις.
Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 31η Δεκεμβρίου του 378. Τη 1 Ιανουαρίου του νέου έτους του 379, τελέστηκε η κηδεία του και από τότε κυριαρχεί η άποψη ότι ο Μέγας Βασίλειος κάθε πρωτοχρονιά φέρνει μεγάλη ευλογία στους ανθρώπους.
Santa Claus ή Άγιος Νικόλαος
Στο δυτικό πολιτισμό ο Santa Claus ταυτίστηκε με τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος φημιζόταν εξίσου για τη φιλανθρωπία του αλλά και για τα πολλά θαύματα που έκανε όσο ζούσε.
Με το πέρας των αιώνων οι λαοί των δυτικών χωρών προσέθεσαν στοιχεία από τους δικούς τους πολιτισμούς και τις δικές τους λαϊκές παραδόσεις στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου κάτι που εν μέρει δημιούργησε τη σημερινή φιγούρα.
Ο ρόλος της Coca – Cola
Το 1930 η εταιρεία της Coca- Cola προσπάθησε να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά και να πλασάρει το ανθρακούχο ποτό της σε ευρύτερες κοινωνικές μάζες κρατώντας τις πωλήσεις του ψηλά ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Για το λόγο αυτό έγινε προσπάθεια να προσεγγίσουν τον κόσμο παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο αναψυκτικό να υπόσχεται χαρά και εφορία σε όλη την οικογένεια και σε όλους τους ανθρώπους κατευθείαν με την πόση του.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Coca- Cola όταν πρωτοδημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα πωλείτο στα φαρμακεία ως φαρμακευτικό προϊόν κατά της κακής διάθεσης, της κατάθλιψης και των ψυχογενών πονοκεφάλων. Χρησιμοποιείτο, μάλιστα, μικρή δόση από κόκκους κοκαΐνης η οποία μετέπειτα, το 1903, αντικαταστάθηκε από την καφεΐνη.
Και τα 2 αυτά συστατικά έχουν τις ιδιότητες να προσφέρουν μιαν επίπλαστη εφορία και αναζωογόνηση στον οργανισμό.
Το 1931, λοιπόν, η εταιρεία παραγωγής της Coca- Cola αποτείνεται σε καλλιτέχνες της εποχής για να σχεδιάσουν τη νέα διαφημιστική της καμπάνια.
Η εικονογράφηση του Σουηδού Sundblom που σχεδίασε ένα λευκό άνδρα ντυμένο με κόκκινο κοστούμι να φέρνει απλόχερα χαρά σε όλες τις οικογένειες με ένα μπουκάλι Coca- Cola ήταν το έναυσμα για να παρουσιάζεται ο Santa Claus με τα ίδια ρούχα και με τον ίδιο σκοπό. Από τότε, λοιπόν, ένας λευκός άνδρας με κόκκινη στολή προσφέρει χαρά στους ανθρώπους δίνοντας τους δώρα κάθε Χριστούγεννα.