Το.. ιστορικότερο διαζύγιο της πριγκίπισσας και του σεΐχη αξίας 500εκ λιρών!
Το χρυσό διαζύγιο.
Πάνω από μισό δισεκατομμύριο λίρες (554 εκατομμύρια λίρες, περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ) καλείται να καταβάλει ο δισεκατομμυριούχος ηγεμόνας του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, στην εν διαστάσει σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ-Χουσεΐν.
Η πριγκίπισσα Χάγια, κόρη του βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας και της τρίτης γυναίκας του βασίλισσας Αλία, γεννήθηκε στο βασίλειο του πατέρα της, αλλά έλαβε εκπαίδευση στην Βρετανία, όπου και σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στην Οξφόρδη. Παντρεύτηκε τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ,το 2004, σε ηλικία 29 ετών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επιδίκασε εφάπαξ διακανονισμό, ύψους 251,5 εκατομμυρίων λιρών στην 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια, κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν. Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου στη νομική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το δικαστήριο έχει, επίσης, επιδικάσει εξασφαλισμένες πληρωμές ύψους 5,6 εκατομμυρίων λιρών ετησίως σε καθένα από τα δύο παιδιά της, μια 14χρονη κόρη και έναν 9χρονο γιο. Αυτά θα εξασφαλιστούν με εγγύηση 290 εκατομμυρίων λιρών.
Με το αστρονομικό αυτό, η πριγκίπισσα Χάγια, η νεότερη από τις έξι συζύγους του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ, πάμπλουτου ηγεμόνα του Ντουμπάι, πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ισχυρού ιδιοκτήτη ιπποδρόμων, μπορεί να καλύψει άνετα το κόστος λειτουργίας δύο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών, το ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου, καθώς και την κύρια κατοικία της στο Έγκαμ του Σάρεϊ.
Η απόδραση της Χάγια από το Ντουμπάι με τα δύο παιδιά της
Η υπόθεση διαζυγίου της πριγκίπισσας Χάγια βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ το 2019, όταν απέδρασε διέφυγε από το Ντουμπάι βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετανία παίρνοντας μαζί και τα δύο παιδιά της.
Ωστόσο, ο 72χρονος σεΐχης Μοχάμεντ φέρεται να ήταν ο ενορχηστρωτής της απαγωγής των παιδιών τους – τη Τζαλίλα και της Σάμσα. Αφού τις απήγαγε, τις εξανάγκασε να γυρίσουν στο Ντουμπάι. Τον περασμένο Μάρτιο, η βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι, ο σεΐχης Μοχάμεντ χρηματοδότησε την απαγωγή δύο θυγατέρων του και «εκφόβισε» την πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας, αναγκάζοντάς την να βρει καταφύγιο στη Βρετανία.
Στους ισχυρισμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονταν οι καταγγελίες ότι ο Μοχάμεντ ήταν ο «εγκέφαλος» της απαγωγής της κόρης του Σάμσα, ηλικίας τότε 18 ετών, από τους δρόμους του Κέμπριτζ στην κεντρική Αγγλία το 2000. Την έστειλε παρά τη θέλησή της πίσω στο Ντουμπάι αεροπορικώς, όπου παραμένει αιχμάλωτη. Ο ίδιος κανόνισε, επίσης, την αρπαγή της μικρότερης αδελφής της από ένα πλοίο που κατέπλεε σε διεθνή ύδατα, στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας, από ινδικές δυνάμεις το 2018 και την επιστροφή της στο εμιράτο.
Το ποίημα – «απειλή» του σεΐχη στον σωματοφύλακα
Επιπλέον, ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε δημοσιεύσει ένα ποίημα υπό τον τίτλο: «Ζούσες, πέθανες», απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς την πριγκίπισσα Χάγια, όταν ανακάλυψε ότι είχε σχέση με πρώην σωματοφύλακά της.
Η πριγκίπισσα Χάγια συνέχισε να δέχεται απειλές αφού κατέφυγε στη Βρετανία, με μηνύματα που έλεγαν «μπορούμε να σε φτάσουμε οπουδήποτε». Έκτοτε η ίδια δαπάνησε υπέρογκα ποσά για την ασφάλειά της.
Χάκαρε το κινητό της συζύγου του
Φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απεφάνθη ότι, ο σεΐχης Μοχάμεντ είχε παραβιάσει παράνομα τα κινητά τηλέφωνα της πριγκίπισσας Χάγια, των σωματοφυλάκων της και της νομικής της ομάδας.
Χρησιμοποιώντας το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της NSO Group, χάκαρε τα τηλέφωνα της Haya και πέντε συνεργατών της, συμπεριλαμβανομένων δύο εκ των δικηγόρων της. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είχε στην κατοχή του υλικό από χάκερ και ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί παρακολούθηση με ρητή ή σιωπηρή εξουσία του. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Οικογενειακού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε το αντίθετο.
Στην απόφαση διαζυγίου, ο δικαστής όμως απεφάνθη ότι η πριγκίπισσα και τα δύο παιδιά της ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι κι ότι χρειάζονταν συνεχή ασφάλεια κατά την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν δεν ήταν από εξωτερικές πηγές, είπε, αλλά από τον ίδιο τον πατέρα τους».
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου υποστήριξε ότι έκανε ότι μπορούσε για να καταλήξει σε ένα λογικό συμπέρασμα, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος του διαζυγίου, δεδομένου «του εξαιρετικού πλούτου και του βιοτικού επιπέδου που απολάμβαναν αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γάμου των γονιών τους».
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της πριγκίπισσας Χάγια επέμειναν ότι η ίδια δεν είχε αξιώσεις για τις μελλοντικές της ανάγκες. Ωστόσο, η πριγκίπισσα επικρίθηκε έντονα κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων για τα υπερβολικά της έξοδα.
Στον εννιάχρονο γιο της, η πριγκίπισσα είχε χαρίσει τρία πολυτελή αυτοκίνητα καθώς «είχε συνηθίσει να του δίνουν αυτοκίνητα ως δώρα». Αυτή ήταν, είπε ο δικαστής, μια δικαιολογημένη κριτική.
Πηγή: protothema.gr