Γιώργος Τοφή: Ένας ανεπτυγμένος πολιτισμός μπορεί να κτίζει γήπεδα και όχι νοσοκομεία
Ο Γιώργος Τοφή μαθηματικός στο επάγγελμα αλλά και αθλητής του στίβου ήταν ο φετινός νικητής του Radisson Blu Marathon Larnaca και οι δημοσιογράφοι του Larnakaonline αποφάσισαν να συνομιλήσουν μαζί του.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Ονομάζομαι Γιώργος Τοφή και είμαι 30 χρονών ,είμαι μαθηματικός στο επάγγελμα και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι με τον στίβο και πιο συγκεκριμένα με τους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής. Έχω πατέρα γυμναστή και μητέρα μαθηματικό άρα θεωρώ ότι δεν χρειάζεται επεξήγηση για το ενδιαφέρον μου για τον αθλητισμό και την μάθηση. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα όπως τένις ,ποδόσφαιρο ,κολύμβηση και ενόργανη γυμναστική. Θεωρώ ζωτικής σημασίας όμως την ενασχόληση μου με την κολύμβηση και κυρίως την ενόργανη γυμναστική από μικρή ηλικία των 6 μιας και τα οφέλη είναι τεράστια, ευλυγισία ,αντοχή και καλή διάπλαση του σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοίπρωταθλητέςξεκίνησα με παρόμοιοτρόπο από αυτά τα δύο αθλήματα.
2. Πως συνδυάζετε τον αθλητισμό με την ιδιότητα σας ως μαθηματικός;
Πολλοί θεωρούν ότι δεν συνδυάζονται οι δύο αυτοί τομείς ,η απάντηση έχει δοθεί εδώ και αιώνες από τους αρχαίους Έλληνες « νους υγιής εν σώματι υγιεί».Καταρχάς και οι δυο τομείς θέλουν πειθαρχεία. Με τον τρόπο που αντιμετωπίζω το τρέξιμοκάνονταςπρωταθλητισμό ,με τον ίδιο τρόποπροσπαθώ να μεταφέρω την πειθαρχεία και την αυστηρότητα μέσα από τον σεβασμό στους μαθητές μου. Επίσης το τρέξιμο με βοηθάει να ξεφύγω από την πιεστική καθημερινότητα των μαθήματων αναζωογονώντας πρώτα το μυαλό και μετά το σώμα.
3. Τι σημαίνει για εσάς ο Μαραθώνιος της Λάρνακας;
Ο Μαραθώνιος της Λάρνακας αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην καριέρα μου μιας και έχω τρέξει στην πρώτη διοργάνωση το 2017 τον πρώτο μου μαραθώνιο ο οποίος συνοδευτικέ με νίκη. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια δειλά δειλά άρχισε και αναπτύσσετε το δρομικό κίνημα και στην Λάρνακα και αυτό οφείλεται στην διοργάνωση του Radisson Blu Marathon Larnaca όπου παρακίνησε αρκετούς να ξεκινήσουν και να εντάξουν το τρέξιμο στην καθημερινότητα τους. Ίσως να ακούγεται υπερβολή όμως πριν 5-6 χρόνια οι δρομείς στην Λάρνακα δεν ξεπερνούσαν ποτέ τους 10 ,σε αντίθεση τώρα όπου και με τα έργα στην παραλιακήφοινικοειδές-Μακένζι θα βρεις πολύ κόσμο να τρέχει και να γυμνάζεται.
4. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμμετέχει και κόσμος που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό;
Το τρέξιμο έχει πάρα πολλά θετικά. Καταρχάς είναι ένα πολύ φθηνό άθλημα ,όπου απλά χρειάζεσαι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και λίγο χρόνο .Εδώ όμως θα ήθελα να αναπτύξω ένα σημαντικό θέμα που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Θεωρώ το άθλημα του μαραθωνίου ότι είναι για λίγους ,αν και έχω τρέξει 3 φορές πιστεύω ότι ακόμη δεν είμαι σε αυτούς τους λίγους . Η καταπόνηση τόσο της προπόνησης για την προετοιμασία για τον αγώνα αλλά τόσο και ο αγώνας δεν προσφέρει υγεία.Παρατηρείτε το φαινόμενο της υποτίμησης τον πιο μικρών αποστάσεων όπως τα 5 ,10 ,21 km και γίνεται αυτοσκοπός από πολλούςπλέον η συμμέτοχής στην πιο μεγάλη απόσταση άλλα και στο να κάνουν όσο περισσοτέρους μαραθωνίους μπορούν οικονομικά και πρακτικά και όχι σωματικά .Εν κατακλείδι το τρέξιμο θεωρώ ίσως ο καλύτερος τρόπος άθλησης και συστήνεται ανεπιφύλακτα άλλα αυτό πρέπει να γίνεται σωστά και με μέτρο χωρίς υπερβολές. Σε εξαίρεση φυσικά αυτοί που κάνουν πρωταθλητισμό.
5. Τα νέα παιδιά από την εμπειρία σας ως εκπαιδευτικός τι σχέση έχουν με τον αθλητισμό;
Τα νέα παιδιά πλέον δυστυχώς σπαταλούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους σε ηλεκτρονικάπαιχνίδιακαθώς και σε μέσακοινωνικήςδικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια ο στίβος κυρίως στην Λάρνακα πάει να εκλείψει μιας και το μόνο άθλημα που απασχολεί τα παιδιά είναι το ποδόσφαιρο. Επίσης με λυπεί το γεγονός ότι δεν έχουμε δομές που θα δημιουργήσουν αθλητές οι οποίοι να μπορούν να διεκδικούν θέσεις στο εξωτερικό. Το 95% των παιδιών τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό όταν τελειώσουν το σχολείο σταματούν τον αθλητισμό και επικεντρώνονται στις σπουδές και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αυτά είναι κάποια θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Θεωρώ ότι ένας ανεπτυγμένος πολιτισμός μπορεί να κτίζει γήπεδα και όχι νοσοκομεία. Όσο παράξενο και αν ακούγετε τα γήπεδα θα επιφέρουν υγειά και άρα λιγότερα προβλήματα υγείας με επακόλουθο να χρειαζόμαστε λιγότερα νοσοκομεία. Πρέπει να επικεντοθουμε στην πρόληψη και όχι μόνο στην περίθλαση.
6. Ασχολείστε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και πόσο απαιτητικό άθλημα είναι οι μεγάλες αποστάσεις;
Θα απαντούσα και τα δύο στο πρώτο ερώτημα. Επαγγελματίες αθλητές θεωρώ ότι είναι ίσως μόνο όσοι αθλητές κατάφεραν να πάνε σε Ολυμπιακούς αγώνες και έχουν έτσι κάποια εισοδήματα από τον αθλητισμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι επαγγελματίες αθλητές όπου προπονούνται και δυο φορές την ημέρα για να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτοί οι επαγγελματίες αθλητές είναι όμως αν έπρεπε να τους βάλουμε σε μια κατηγορία και μόνο ερασιτέχνες μιας και δεν έχουν εισοδήματα από αυτό που κάνουν. κλείνοντας ως προς την πρώτη ερώτηση είμαι ένας ερασιτέχνης προσπαθώντας 15 χρόνια ως επαγγελματίας. Τα αγώνισμα ημιαντοχης και αντοχής αν μιλάμε για πρωταθλητισμό είναι αρκετά επώδυνα ,καταρχάς χρειάζονται αρκετές ώρες προπόνησης και απαιτούνται αρκετές φορές να γίνονται δίπλες προπονήσεις μέσα στην μέρα. Οι καλύτεροι δρομείς στον κόσμο διανύουν πάνω από 200 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Επίσης θεωρώ ότι όσο σωματικό αγώνισμα είναι τόσο ψυχολογικό επίσης είναι μιας και γίνετε συχνά μια μάχη μεταξύ του μυαλού και στο πόνο του σώματος και την κούραση.
7. Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον αθλητισμό και ποιες οι μεγαλύτερες σας διακρίσεις (συμμετοχές);
Όπως ανάφερα και πιο πάνω ασχολούμαι 15 χρόνια με το τρέξιμο ,και από πάρα πολύ μικρή ηλικία των 6 με τον αθλητισμό. Έχω τρέξει πάνω από 200 αγώνες έχοντας επίσης πάνω από 130 νίκες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λαϊκοί –ερασιτεχνικοί αγώνες που γίνονται στην Κύπρο. Έχω αρκετά βάθρα από Παγκυπριους αγώνες κυρίως στο αγώνισμα των 3000m steeplechase με αποκορύφωμα το 2011 όπου στέφθηκα παγκυπριονικης στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Έχω αγωνιστεί και στην απόσταση του μαραθωνίου στο παρελθόν 3 φορές , η μια ήταν στο Radisson Blu Marathon όπου κατέλαβα την πρώτη θέση και την άλλη στην Λεμεσό όπου βγήκα 2ος στο Παγκύπριο πρωτάθλημα μαραθωνίου δρόμου το 2018.