Το Τρόοδος στους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους χλωρίδας της Ευρώπης
Το Τρόοδος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους χλωρίδας της Ευρώπης λόγω της παρουσίας πολυάριθμων ενδημικών και σπάνιων φυτών αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σημειώνοντας ότι «βασικοί οικολογικοί παράγοντες είναι το γεωλογικό υπόστρωμα, η τοπογραφία, οι υψομετρικές διαφορές και η παρατεταμένη απομόνωση από γειτονικούς ορεινούς όγκους».
Σε ανακοίνωσή του για την 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει, επίσης, ότι «η περιοχή του Τροόδους διαχρονικά έχει αποτελέσει πηγή ζωής γεμάτη ιστορία και παραδόσεις με σημαντική συνεισφορά στη μεταλλευτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου».
Προσθέτει ότι «αποτελεί χρέος να διαφυλάξουμε αυτή τη σπάνια βιοποικιλότητα και μοναδική γεωλογική και μεταλλευτική κληρονομιά του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Τροόδους της ΟΥΝΕΣΚΟ και για τις επόμενες γενεές».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Γεωπάρκο Τροόδους, του οποίου το Κέντρο Επισκεπτών βρίσκεται μέσα στο Μεταλλείο Αμιάντου σε μία απόσταση 500 μέτρων από το Βοτανικό Κήπο, έχει δημιουργήσει αριθμό γεώτοπων για την προβολή της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της περιοχής, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα οικολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθιστούν το Τρόοδος ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της γης».
Επίσης, «τα διάσπαρτα μονοπάτια της φύσης, εκδρομικοί και κατασκηνωτικοί χώροι, σημεία θέασης και άλλα, προσφέρουν ένα εναλλακτικό πεδίο τουριστικής ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια καταγράφει αυξητική τάση».
Σημειώνεται ότι «στα πλαίσια των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Βουνού, η είσοδος στο Κέντρο Επισκεπτών του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Τροόδους θα είναι δωρεάν για τις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2021».