Πολυκατοικία της αυθαιρεσίας στη Λάρνακα
Πρώην στέλεχος κρατικής υπηρεσίας φέρεται να έκανε προσθήκες σε αυθαίρετο ρετιρέ επί τουρκοκυπριακής πολυκατοικίας στην οδό Πιαλέ Πασά, στην οποίαν διαμένουν πρόσφυγες, ενώ παράλληλα φέρεται να κατέλαβε και χώρο στάθμευσης όπου ανήγειρε δωμάτιο το οποίο ένωσε με διαμέρισμα στο ισόγειο στο οποίο διέμενε συγγενικό του πρόσωπο.
Τα πιο πάνω εκπληκτικά κατήγγειλαν χθες παιδιά προσφύγων των οποίων οι γονείς διαμένουν στην υπό αναφορά πολυκατοικία, η οποία στην πορεία του χρόνου υπέστη ζημιές σε σημείο που, όπως ελέχθη, σε κάποια διαμερίσματα οι ρωγμές είναι τέτοιες ώστε χρειάζεται κανείς ομπρέλα όταν βρέχει.
Το θέμα συζητήθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και όταν ο πρόεδρος της Νίκος Κέττηρος εισηγήθηκε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να μεριμνήσει για επιδιόρθωση της πολυκατοικίας (αν επιδιορθώνεται) ή κατεδάφιση της και ανέγερση νέας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Γιώργος Ματθαιόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές, ότι το 2017 το κτήριο απαλλοτριώθηκε, οπόταν δεν υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας του. Ύστερα από τη διευκρίνιση αυτή, τα μέλη ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από την εκπρόσωπο της Πολεοδομίας Κατερίνα Αντωνίου ενημέρωση ως προς τις αντοχές της πολυκατοικίας, ώστε να διαφανεί ποιες δράσεις ενδείκνυται να αναληφθούν.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά μίας εκ των θυγατέρων διαμενόντων στην πολυκατοικία η οποία, ανάμεσα σε άλλα, παρατήρησε: «Όλοι οι διαμένοντες ήταν νοικοκυραίοι στην Αμμόχωστο και όταν πέθαναν τρεις από αυτούς, επειδή δεν υπάρχει ασανσέρ, τους κατέβασαν κρατώντας τους πάνω σε καρέκλες».
Η κ. Νίκη Νικολάου της οποίας οι γονείς διαμένουν στην πολυκατοικία, ανέφερε πως από το 2019, όταν βρέχει, στάζει και από μέσα. Η πολυκατοικία είναι τριών ορόφων και στην οροφή υπήρχε αυθαίρετο ρετιρέ στο οποίο έγιναν προσθήκες με μπλοκ και έκτοτε άρχισαν να εμφανίζονται υγρασίες ενώ προκλήθηκαν και ρωγμές σε τοίχους ενώ στις σκάλες αποκαλύφθηκε το σίδερο, είπε.
Η κ. Νικολάου ανέφερε επίσης, πως όταν ο προηγούμενος διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών επεσκέφθη την πολυκατοικία σοκαρίστηκε από όσα είδε. Τότε εγκρίθηκε κονδύλι €33.000 και έγινε μόνωση αλλά τα προβλήματα διείσδυσης του νερού λύθηκαν μόνο προσωρινά.
Εξάλλου η κ. Γιωργαλλή παρατήρησε πως «πλέον μιλάμε για την ασφάλεια των γονιών μας, γι’ αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί». Σε ένα από τα δωμάτια έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι σοβά από την οροφή ενώ στο μπαλκόνι δεν μπορούν να βγουν επειδή πέφτουν διάφορα κομμάτια, πρόσθεσε.
Τέλος, η κ. Μιχαήλ ανέφερε, πως στο διαμέρισμα των γονιών της χρησιμοποιούν κουβάδες για να πέφτει μέσα το νερό όταν βρέχει.
Πηγή: Philenews