Κάμερες σε σχολεία: Οι ιδιότητες που παρέχουν και τα προσωπικά δεδομένα
Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Νικόλας Μπόλας, ο οποίος εκπροσωπεί μία από τις εταιρείες που ανάθεσε το Υπουργείο Παιδείας την εγκατάσταση καμερών στα σχολεία, μετά και τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν με βανδαλισμούς σε δημοτικά της Λεμεσού και της Πάφου.
Αρχικά ανέφερε ότι η εταιρεία λαμβάνει τις απαραίτητες πρόνοιες για τα προσωπικά δεδομένα. «Οι κάμερες πρέπει να καλύπτουν τους όψιμους χώρους και να μην λαμβάνουν εικόνα από γραφεία εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος».
Πρόσθεσε ότι οι κάμερες τεχνικά μπορούν να εστιάζουν σε συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επιπλέον μπορούν να απομονώσουν κάποια περιοχή. Διευκρίνισε ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. «Οι σχολικές εφορίες και το Υπουργείο πρέπει να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο το οποίο θα ακολουθήσουν τα σχολεία».
Ο κ. Μπόλας διευκρίνισε ότι οι κάμερες μπορούν να λειτουργήσουν με πολλούς τρόπους. «Μπορεί να υπάρξει χρονοπρόγραμμα ώστε να μην καταγράφουν τις ώρες που διεξάγεται το μάθημα, αλλά και να λειτουργούν διαφορετικά το απόγευμα».
Επεσήμανε ότι η εισήγηση τους είναι να τοποθετηθούν έξυπνες κάμερες, καθώς οι συμβατικές κάμερες είναι αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια. «Οι έξυπνες κάμερες διαθέτουν τεχνική νοημοσύνη και αντιλαμβάνονται αν κάποιος εισήλθε στο χώρο τις ώρες εκτός λειτουργίας του σχολείου και αντιδρούν».
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι κάμερες διαθέτουν φωτισμό και σειρήνα για να αποτρέψουν τον διαρρήκτη, ενώ επιπλέον στέλνονται ειδοποιήσεις σε κινητά τηλέφωνα και στο κέντρο λήψη σημάτων.
Ο κ Μπόλας ανέφερε ότι οι κάμερες έχουν και σύστημα αυτοπροστασίας για τις περιπτώσεις που κάποιος προσπαθήσει να τις καταστρέψει.
Καταλυτικά μίλησε και για το κόστος, τονίζοντας ότι σε πρόσφατη εγκατάσταση που έκαναν με τέσσερις κάμερες κόστισε περίπου δύο χιλιάδες ευρώ. «Μπορούν να εγκατασταθούν περιμετρικά του σχολείου, θερμικές κάμερες».
Δείτε τη συζήτηση από το 41:39
Πηγή: Sigmalive