Το modus operandi του υπόπτου και η λύση του “γρίφου” για το φερόμενο έγκλημα
Στην κατηγορία των ευάλωτων πολιτών και των εργαζομένων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για τη ζωή τους, κατατάσσει ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Αντρέας Καπαρδής τις δύο εξαφανισμένες γυναίκες από τη Ρωσία, ηλικίας 43 και 33 ετών, για τις οποίες οι Αρχές διερευνούν το σενάριο να έπεσαν θύματα στυγερού εγκλήματος.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση εξήγησε ότι οι έρευνες και εξετάσεις στη σκηνή του ενδεχόμενου εγκλήματος στην εξοχική κατοικία στην περιοχή “Κάρδαμα” του Αμιάντου, φέρνουν στο “φως” όλο και περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το opus operandi του δράστη ή και συνεργών του.
“Θα έχει ραγδαίες εξελίξεις και να σημειώσω ότι ο αστυνομικός ανακριτής από τη σκηνή του εγκλήματος αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνει το τι ακριβώς έχει γίνει, αλλά και από την ανάκριση του υπόπτου είναι από αυτήν που έχουμε ακούσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παραδεχτεί. Σίγά-σιγά όμως, θα αρχίσει να βρίσκεται μπροστά από προβληματικά ερωτήματα.”
Ο κύριος Καπαρδής σημείωσε ότι εάν και εφόσον αποδειχθεί το έγκλημα και ο δράστης ή οι δράστες προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, θα υπολείπεται η εκδοχή των φερόμενων θυμάτων για τα ακριβή αίτια του εγκλήματος.
“Δεν θα έχουμε την εκδοχή των θυμάτων για το τι ακριβώς έγινε εκείνες τις ώρες που τις είχε στο σπίτι. Και αυτό που με ανησυχεί είναι και οι ποινές, γιατί ένας συνήγορος υπεράσπισης θα ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε πρόθεση, ότι “προκάλεσαν” και εάν πάει κάποιος φυλακή θα εκτίσει ένα μικρό μέρος ποινής. Αυτό που με προβληματίζει σαν εγκληματολόγο είναι ότι η δικαιοσύνη έχει πάψει πια να στέλνει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία.”
Ο Εγκληματολόγος τόνισε ότι η άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του υπόπτου για το φερόμενο διπλό φονικό, θα συνδράμει στην ταυτοποίηση του με άλλα συσχετιζόμενα συμβάντα σε συγκεκριμένο τόπο.
“Είμαι πολύ απογοητευμένος με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διότι η Κύπρος απέχει πολύ από άλλες χώρες σε σχέση με τα όπλα που δίνει στην Αστυνομία και τις εξουσίες και τις ασφαλιστικές δικλείδες για να κάνουν την δουλειά τους. Εάν είχαν αυτά τα δεδομένα από την πρώτη στιγμή, θα διευκόλυνε το έργο τους και θα επιτάχυνε την εξιχνίαση. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει.”
Ο κύριος Καπαρδής επισήμανε την ανάγκη νομοθετικών αλλαγών για την εξιχνίαση τέτοιων εγκλημάτων, καθώς οι συνέπειες όπως είπε “είναι πολύ μεγαλύτερες, γιατί τα θύματα έχουν οικογένεια, έχουν φίλους”
“Πρέπει να δώσουμε φωνή σε αυτά τα θύματα, με νομοθετήματα που περνούν από τη Βουλή και στις ποινές που επιβάλλονται.”
Από τι θα εξαρτηθεί η εξιχνίαση του εγκλήματος σύμφωνα με τον εγκληματολόγο:
Από τις απαντήσεις του υπόπτου
Από τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων στα τεκμήρια
Από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα
Από τον εντοπισμό και ανάκριση του δεύτερου υπόπτου
“Ίσως απαντηθούν ερωτήματα για το εάν μεταφέρθηκαν οι γυναίκες κάπου αλλού ή από κάποιον άλλο, πως μεταφέρθηκαν, ήταν ο ίδιο ή ήταν κάποιος άλλος;”
Πηγή: alphanews