Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Σε κινητοποίηση για τη μετάλλαξη Όμικρον- Πώς είναι η κατάσταση διεθνώς
Σε κινητοποίηση για τη μετάλλαξη Όμικρον- Πώς είναι η κατάσταση διεθνώς

Σε κινητοποίηση για τη μετάλλαξη Όμικρον- Πώς είναι η κατάσταση διεθνώς

Αυξητική τάση παρουσιάζουν σε πολλές χώρες τα καθημερινά κρούσματα SARS-CoV-2, ενώ σημαντική αύξηση σημειώνουν ήδη σε Γερμανία και Βιετνάμ, την στιγμή που άρχισε να κάνει την εμφάνιση της σε αρκετές χώρες η παραλλαγή Όμικρον.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 29.364 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.791.060, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 73 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 100.956 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Γαλλία
——–
Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς ήρθαν στη Γαλλία από την περιοχή της νότιας Αφρικής. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ινδονησία
——–
Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψε 1 ασθενής με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 264 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος 270 εκατ. κατοίκων ανέρχεται σε 143.808 νεκρούς επί συνόλου 4.255.936 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε στην ινδονησιακή επικράτεια, τον Μάρτιο του 2020.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου τη 13η Ιανουαρίου έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 138,53 εκατ. άνθρωποι, 94,33 εκατ. και δεύτερη, ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 234,09 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμβολιαστούν κάπου 208 εκατ. πολίτες -το 80% του πληθυσμού- για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Μαλαισία
———
Το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή υπέκυψαν 29 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.239 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 30.309 νεκρούς επί συνόλου 2.623.816 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 66.455. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 511 ασθενείς με την COVID-19, 261 διασωληνωμένοι. Ως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 77,7% του πληθυσμού, ενώ το 79,1% είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Φιλιππίνες
—–
Το Υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 838 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ πρόσθεσε στον επίσημο απολογισμό άλλους 156 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος των 110 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν φθάσει από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, τους 48.361 νεκρούς επί συνόλου 2.831.807 μολύνσεων.

Νότια Κορέα
———
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 3.309 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 32 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.580 νεκρούς επί συνόλου 444.200 μολύνσεων.

Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 0,81%. Ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε σε σχέση με την προηγουμένη (3.928), κάτι που αποδίδεται κυρίως στο ότι έγιναν λιγότερα τεστ. Ωστόσο, είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί οποιαδήποτε Κυριακή από την εκδήλωση της πανδημίας στη νοτιοκορεατική επικράτεια τον Ιανουάριο του 2020.

Βιετνάμ
———
Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.936 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τις 1.210.340.

Οι θάνατοι 190 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος της Ασίας στους 24.882 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί στη χώρα των 98 εκατομμυρίων κατοίκων κάπου 119 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με πάνω από 49 εκατ. πολίτες πλήρως ανοσοποιημένους πλέον, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι ασθενείς με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία μειώθηκαν στους 629 (-18 σε 24 ώρες). Οι αρχές δυσκολεύονται να κάμψουν την ξαφνική άνοδο των κρουσμάτων που οδηγούν σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης και απαιτούν εισαγωγές στα νοσοκομεία αφού τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης η χώρα να “ζήσει με τον ιό”, με την επίκληση του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 42,51 εκατ. πολίτες (το 82,8% του πληθυσμού των 52 εκατ.), εκ των οποίων 40,9 εκατ. (το 79,7%) εμβολιάστηκαν πλήρως, κατά τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Πάνω από 2,84 εκατ. πολίτες έχουν εξάλλου λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Βραζιλία
———————
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 92 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.043 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 614.278 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φθάσει συνολικά τα 22.080.906ϊ η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό
——–
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 38 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 1.050 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 293.897 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.883.842, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του παραδέχονται πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς από αύριο Τρίτη

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στο αρχιπέλαγος.

Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Ν.Αφρική δεν εξετάζει λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, λέει ο Πρόεδρος Ραμαφόζα

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα προειδοποίησε την Κυριακή ότι η χώρα του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η νέα παραλλαγή όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 οδηγεί σε αύξηση των μολύνσεων στο Γκαουτένγκ, την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας.

Τις επόμενες εβδομάδες “θα ξέρουμε αν η Όμικρον προκαλεί σοβαρότερη νόσηση”, είπε ο Ραμαφόζα, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να χορηγήσει αναμνηστική δόση του εμβολίου της Covid-19 στις πιο ευπαθείς ομάδες, ενώ συζητά επίσης αν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε πάντως ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα επιβληθούν άλλα περιοριστικά μέτρα. Ο Ραμαφόζα εξέφρασε επίσης τη “βαθιά απογοήτευσή του” επειδή ορισμένες χώρες απαγόρευσαν τα ταξίδια στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον. Υποστήριξε ότι οι χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεροληπτούν εναντίον της Νότιας Αφρικής και δεν θα λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο.

Ζήτησε να αρθούν “αμέσως και επειγόντως” οι απαγορεύσεις, οι οποίες στερούνται “επιστημονικής βάσης”, όπως είπε. Τόνισε αντιθέτως ότι η εμφάνιση της Όμικρον θα έπρεπε να σημάνει το καμπανάκι ότι δεν είναι επιτρεπτή η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων και, αντί να απαγορεύσουν τα ταξίδια, οι πλούσιες χώρες θα έπρεπε να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες στη μάχη τους εναντίον της Covid-19.

Θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι η παραλλαγή «Όμικρον, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η “εισαγωγή” αυτού του στελέχους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

“Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται” και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός.

Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν “μέρες έως και αρκετές εβδομάδες” μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι. Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό.

Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19. Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Την Κυριακή, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19.

“Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου” σχολίασε ο Υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Η Όμικρον, μια “παραλλαγή ανησυχίας”, όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ, ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής.

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τί μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί.

Ο Δρ. Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα και τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.

Ενώ χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Νότια Αφρική κατήγγειλε τα μέτρα ως άδικα και επιζήμια για την οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι “τιμωρείται” για την επιστημονική ανακάλυψή της. Ωστόσο, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.

Η Νότια Αφρική ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον Πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για “αφρικανοφοβία”.

“Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία”, τόνισε.

Η Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας και ορισμένες επιβάλουν περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η νέα παραλλαγή έφερε επίσης στο επίκεντρο τις τεράστιες ανισότητες στον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών.

Την ώρα που πολλές αναπτυγμένες χώρες χορηγούν στους κατοίκους τους αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, στις φτωχότερες λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend