Συναντώντας τα θαλάσσια κήτη των κυπριακών θαλασσών- Μαγευτικές εικόνες
Εικόνες από διάφορα είδη κητωδών που εντοπίστηκαν στις παράκτιες περιοχές και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.
Ανάρτηση
Στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας του εταίρου στο έργο μας Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών – Cyprus DFMR , που υλοποιήθηκε τα έτη 2016 – 2017 στις παράκτιες περιοχές και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγράφηκαν διάφορα είδη κητωδών, μεταξύ των οποίων ζωνοδέλφινα, στενόρυγχα δελφίνια, σταχτοδέλφινα, φυσητήρες, ζιφιοί κλπ.
Η ανάλυση της χωρικής κατανομής τους αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό της πρώτης υπεράκτιας περιοχής #Νatura2000, με την ονομασία «Ωκεανίς», η οποία καλύπτει έκταση 8,317 Km2.
Το ΤΑΘΕ διατηρεί βάση δεδομένων για τις θεάσεις των κητωδών στο οποίο καταγράφονται πληροφορίες όπως:
- ημερομηνία,
- ώρα
- τοποθεσία της θέασης,
- αριθμός κητωδών που παρατηρήθηκαν,
- κατάσταση της υγείας τους κλπ.
Η συμβολή σας στη συλλογή δεδομένων που αφορούν τα κητώδη στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική και θα συνεισφέρει στη προσπάθεια που έχει σαν στόχο την διασφάλιση της προστασίας τους.
Εχετε εντοπίσει ποτέ δελφίνια ή / και φάλαινες στο νησί μας;
Εαν ναι, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το ΤΑΘΕ στο τηλέφωνο 22807858 ή αποστείλετε φωτογραφικό / σχετικό πληροφοριακό υλικό στο : [email protected] .