“Φρένο” σε ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής εξετάζει η ΕΕ
Συνάντηση του IPCR, της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου της ΕΕ για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων, συγκάλεσε το απόγευμα η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου για να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του «φρένου έκτακτης ανάγκης» για τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, λόγω της παραλλαγής που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική και τη Μποτσουάνα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Τύπου, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση του ‘φρένου έκτακτης ανάγκης’ ώστε να διακοπούν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529», κάτι που είχε ανακοινώσει το πρωί η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η κ. Σπινάντ πρόσθεσε πως μετά από αίτημα της Κομισιόν, η Σλοβενική Προεδρία συγκάλεσε συνάντηση του IPCR, της ομάδας του Συμβουλίου για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων αυτό το απόγευμα για να συζητήσουν την πρόταση.
«Παράλληλα βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Eurocontrol και τον EASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, ο οποίος προετοιμάζει συστάσεις για τα αεροδρόμια και αερογραμμές για αυτό το θέμα» σημείωσε.
Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατηγοριοποίησε την μετάλλαξη, γνωστή και ως N, ως μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος.
Φον ντερ Λάιεν: Οι επιστήμονες συμφωνούν με την εισήγηση περιορισμού των ταξιδιών
Επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων συμφωνούν με την εισήγηση της Κομισιόν για έκτακτα μέτρα στα ταξίδια από τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της νέας μετάλλαξης της COVID-19, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε οπτικογραφημένη δήλωση στα ΜΜΕ.
Η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους που δεν το έχουν ήδη κάνει να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας πως «οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη πιο ανησυχητικών μεταλλάξεων του ιού, που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως σε μερικούς μόνο μήνες».
«Τα συμβόλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους κατασκευαστές προβλέπουν ότι τα εμβόλια πρέπει να προσαρμόζονται χωρίς καθυστέρηση στις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται» υπογράμμισε.
Τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένη και επανέλαβε την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του μηχανισμού «φρένου έκτακτης ανάγκης» για τα ταξίδια από και προς χώρες της περιοχής της νότιας Αφρικής ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.
Έκανε λόγο για αναστολή των πτήσεων έως ότου υπάρχει πιο καθαρή εικόνα και για την ανάγκη οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις εν λόγω περιοχές να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες καραντίνας.
«Έχω συζητήσει αυτή την κατάσταση τηλεφωνικά και σε τηλεδιασκέψεις με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων. Και αυτοί στηρίζουν πλήρως τα εν λόγω προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για να αποφύγουμε την εξάπλωση διεθνώς αυτής της ανησυχητικής μετάλλαξης» τόνισε.
Η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλους να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού και της τήρησης των υγειονομικών και περιοριστικών μέτρων, όπως τις μάσκες, την καθαριότητα των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα οποία όπως είπε συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης.