«Όχι» στην αποφυλάκιση του Κίτα:Οι δολοφονίες και η κλοπή της σορού του Τάσσου
Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ’ Άδεια σε συνεδρία του την περασμένη Πέμπτη απέρριψε το αίτημα του 61χρονου ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, για αποφυλάκισή του, αναφέρει την εφημερίδα «Αλήθεια».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δικηγόρος του πρόταξε ότι ο 61χρονος «έχει αλλάξει χαρακτήρα, με βάση εκθέσεων στελεχών της Αστυνομίας». Επίσης, προβλήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο ισοβίτης.
Η απόφαση δεν ικανοποίηση τον Κίτα, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές για 27 χρόνια και αναμένεται να την εφεσιβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο «Αλ Καπόνε» είχε καταδικαστεί το 1994 σε δις ισόβια φυλάκιση για τη στυγερή δολοφονία δύο γυναικών. Πρόκειται για το πρώτο του αίτημα στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ’ Άδεια για αποφυλάκιση, καθώς θα έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια για να μπορέσει να το υποβάλει, λόγω του γεγονότος ότι είχε καταδικαστεί δις σε ισόβια.
Το 2019 είχε αποστείλει επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα, υπουργό Δικαιοσύνης, διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και Συμβούλιο των Φυλακών, ζητώντας την αποφυλάκισή του με κατ οίκον ηλεκτρονικό περιορισμό (βραχιολάκι στο πόδι) επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν έγινε αποδεκτό.
Οι δολοφονίες των δύο γυναικών
Το 1993 ο 25χρονος τότε Αντώνης Προκοπίου Κίτας δολοφόνησε με συνεργό του τον Μιχάλη Ιακωβίδη δύο γυναίκες, την Κριστίν Κωνσταντινίδου και την Οξάνα Λίσνα, τα πτώματα των οποίων πέταξαν στον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη και σε πηγάδι.
Η εξαφάνιση της Κριστίν Κωνσταντινίδου είχε δηλωθεί στις 7 Ιουνίου του 1993. Εντούτοις, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, όταν ανακαλύφθηκε το πτώμα της στον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη, μετά από υπόδειξη των δύο δραστών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί.
Η Οξάνα Λίσνα είχε εξαφανιστεί στις 20 Ιουνίου 1993 αλλά είχε εντοπιστεί μήνες αργότερα σε πηγάδι στα Λιβάδια Λάρνακας και πάλι μετά από υπόδειξη των δραστών.
Ο Κίτας οταν συνελήφθη, στην προσπάθειά του να παραπλανήσει την Αστυνομία ανέφερε στους ανακριτές ότι, αντί να τον κυνηγούν, θα έπρεπε να πάνε να συλλάβουν το δολοφόνο της Κριστίν και της Οξάνα Λίσνα. Στη συνέχεια φόρτωσε και τα δύο εγκλήματα στον Άνδρο Καλοψηδιώτη από τη Λάρνακα.
Ο Αντώνης Προκοπίου, για να φανεί όσο το δυνατόν πειστικότερος στην Αστυνομία, επεκτάθηκε και σε λεπτομέρειες για τα σημεία που εγκαταλείφθηκαν τα πτώματα των δύο γυναικών, λέγοντας ότι ο Καλοψηδιώτης τού έδειξε πού τις ξεφορτώθηκε.
Ο Καλοψιδιώτης, όπως ήταν φυσικό, συνελήφθη και κρατήθηκε ως ύποπτος για οκτώ μέρες, για να αφεθεί ελεύθερος χωρίς να προκύψει το παραμικρό εναντίον του.
Η τύχη, όμως, δεν ήταν με το μέρος του Κίτα, αφού στη Λάρνακα συνελήφθη ο συνεργός του, Μιχάλης Ιακωβίδης από τη Λακατάμια, οδηγός ταξί, ο οποίος ομολόγησε τη διάπραξη των δύο φόνων, εμπλέκοντας και τον Κίτα.
Για να εντοπίσουν οι αστυνομικοί τη σορό της Κριστίν, κάτω από τόνους σκουπιδιών, χρειάστηκαν τη βοήθεια δέκα εκσκαφέων, οι οποίοι για 17 ολόκληρες μέρες έψαχναν για κουτιά ληγμένου γάλακτος συγκεκριμένης ημερομηνίας και σωρούς από ξύλα, αφού, σύμφωνα με τους δύο δολοφόνους, η άτυχη γυναίκα ήταν κάπου εκεί.
Ο εντοπισμός της σορού της Οξάνα ήταν πολύ εύκολος και μέσα σε λίγες ώρες οι αστυνομικοί κατάφεραν να την εντοπίσουν.
Δύο αποδράσεις
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Σημερινής», την τότε εποχή, ο Αλ Καπόνε επέδρασε δύο φορές, μια φορά το 1993, όταν είχε συλληφθεί στην Αθηένου για κλοπή κοσμηματοπωλείου. Είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να περάσουν από το σπίτι του, λέγοντας πως ήθελε να αλλάξει ρούχα. Οι αστυνομικοί τον ανέμεναν στην είσοδο της οικίας, ωστόσο, αυτός το έσκασε από την πίσω πόρτα.
Η δεύτερη απόδρασή του ήταν το 2008, από το παράθυρο του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας σκάλα που του έφεραν άλλα πρόσωπα. Διέφυγε μαζί τους με αυτοκίνητο. Η απόδρασή του δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Κατά τη διάρκεια άγριας καταδίωξης και πυροβολισμών στους δρόμους της πρωτεύουσας, αστυνομικοί αναγνώρισαν τον Κίτα ως έναν από τους δράστες.
Η απόδραση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσία του τότε Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, αποφάσισε τον διορισμό ποινικών ανακριτών για να διερευνηθούν οι συνθήκες της απόδρασης. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας υπέβαλαν παραίτηση.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Μιχάλη Χατζηδημητρίου, η υπόθεση του οποίου ακόμη εκκρεμεί, καθώς και άλλα μέλη του προσωπικού των φυλακών. Τελικά ο Κίτας συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου 2009 στο Παραλίμνι και έκτοτε παραμένει στη φυλακή.
Η κλοπή των λειψάνων του Τάσσου
Ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας καταδικάστηκε ξανά από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, μαζί με τον αδελφό του Μάμα και τον Ινδό Σαρμπτζίτ Σινγκ σε φυλάκιση (20 μηνών οι δυο πρώτοι και 18 μηνών ο τρίτος) για την κλοπή των λειψάνων του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Το αδίκημα διαπράχθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2009.
Όπως ανέφεραν στην ομόφωνη απόφασή τους οι τρεις δικαστές του Κακουργιοδικείου, ο κατάδικος Αντώνης Προκοπίου Κίτας ζήτησε από τον αδελφό του Μάμα Προκοπίου να κλέψει τα λείψανα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή πίστευε ότι αν ο ίδιος έδινε στη συνέχεια πληροφορίες στις Αρχές που θα οδηγούσαν στην ανεύρεση των λειψάνων, θα τύγχανε επιεικούς μεταχείρισης και θα γλίτωνε από την ισόβια κάθειρξη.
Ο Μάμας Προκοπίου Κίτας, με τη βοήθεια του Σινγκ, ξέθαψε τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου από το κοιμητήριο της κοινότητας Δευτεράς, κοντά στην κυπριακή πρωτεύουσα και τη μετέφεραν σε άλλο κοιμητήριο, όπου και την έθαψαν πρόχειρα. Τα λείψανα βρέθηκαν έπειτα από περίπου ένα χρόνο.
Πηγή: Sigmalive