Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Θέμα χρόνου οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Κύπρο, λέει στο ΚΥΠΕ η Δρ. Παναγιωτοπούλου
Θέμα χρόνου οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Κύπρο, λέει στο ΚΥΠΕ η Δρ. Παναγιωτοπούλου

Θέμα χρόνου οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Κύπρο, λέει στο ΚΥΠΕ η Δρ. Παναγιωτοπούλου

Θέμα χρόνου είναι η άφιξη των θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την παρασκευάστρια εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε την οριστική έγκρισή του για τις πρώτες δύο θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι οποίες μπαίνουν στο οπλοστάσιο των χωρών, για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab), για τη νόσο COVID-19.

Η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Όσον αφορά το Regkirona, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του φαρμάκου, για τη θεραπεία ενηλίκων με νόσο COVID-19, οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Πότε θα γίνει η προμήθεια

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία με την εταιρεία, η οποία  ωστόσο, σημείωσε δεν έχει γνωστοποιήσει ημερομηνία, που θα γίνει η προμήθεια των συγκεκριμένων θεραπειών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τόνισε πως όποτε λάβουν οι υπόλοιπες χώρες τις θεραπείες θα τις λάβει και η Κύπρος, για να προσθέσει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή από τις 12 Νοεμβρίου που της δόθηκε η έγκριση.

«Έχουμε τη σύμβαση. Επικοινωνούμε με τον προμηθευτή. Και μόλις υπάρχει η τροφοδοσία στα υπόλοιπα κράτη μέλη την ίδια μέρα γίνεται και στη Κύπρο», είπε η Δρ. Παναγιωτοπούλου

Ερωτηθείσα για τις ποσότητες που αναλογούν στην Κύπρο, η Δρ. Παναγιωτοπούλου είπε πως οι ποσότητες που θα παραληφθούν θα είναι με βάση την αναλόγια του πληθυσμού στη Κύπρο.

Σε ποιους θα χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας είπε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται σε ασθενείς, στη βάση πρωτοκόλλων που θα ετοιμαστούν, για να σημειώσει πως «απαιτείται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη».

Όπως συμπλήρωσε οι θεραπείες αυτές δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό, για να προσθέσει ότι συστήνονται για ήπιες ή μέτριες μορφές νόσησης και πριν την οξυγονοθεραπεία, έτσι ώστε να προβλεφθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος.

Εξάλλου, η Δρ. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως οι θεραπείες αυτές δεν αντικαθιστούν σε καμιά περίπτωση τον εμβολιασμό, ο οποίος προλαμβάνει τη νόσηση.

Έντονη κινητικότητα και σε άλλα εμβόλια και θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει «έντονη κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, αλλά και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις», για να σημειώσει πως «η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασίες άμεσης προμήθειας και αμέσως μόλις αδειοδοτηθούν και τροφοδοτηθούν στην Ευρώπη θα τα έχουμε και εμείς».

Διαβεβαίωσε πως η Κύπρος δεν στερείται έγκαιρης τροφοδότησης, όπως άλλα κράτη, αφού συμμετέχει  στη διαδικασία άμεσης προμήθειας τόσο των εμβολίων, όσων και των φαρμάκων που αδειοδοτούνται από τον ΕΜΑ.

Συμμετοχή και στις διαδικασίες για το αντιικό χάπι της Phizer

Στο μεταξύ, είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει και στις διαδικασίες για το αντιικό χάπι της Phizer, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες, που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.

Επίσης, η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι αναμένεται η αδειοδότηση αρχές του επόμενου χρόνου η έγκριση του αντιιικού φαρμάκου molnupiravir (γνωστό και ως MK4482 ή Lagevrio), που αναπτύχθηκε από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics, για τη θεραπεία του COVID-19 σε ενήλικες.

Σύμφωνα με μελέτες το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να μειώσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στο σώμα, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη νοσηλεία ή τον θάνατο ασθενών με COVID-19.

Send this to a friend