Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γιορτή Αεροπορίας χωρίς… Αεροπορία
Γιορτή Αεροπορίας χωρίς… Αεροπορία

Γιορτή Αεροπορίας χωρίς… Αεροπορία

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021: Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», 55 Σμηναρχία Μάχης της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς στο Αεροδρόμιο Πάφου, ο ετήσιος εορτασμός του Προστάτη της Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Xωρίς ακόμη κυπριακή Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).

Χωρίς ακόμη ούτε μια μοίρα μαχητικών αεροπλάνων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χωρίς καν μόνιμη στάθμευση έστω και μιας μοίρας της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Πάφου στην οποία δόθηκε το όνομα του αείμνηστου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου επειδή ο ίδιος το 1993 μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη θεμελίωσαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου.

 

 

Άλλωσπως είχε αποφασιστεί και σχεδιάστηκε τότε η ουσιαστική ενίσχυση της Κύπρου με Πολεμική Αεροπορία και οικοδομήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό η αεροπορική βάση της Κύπρου στην Πάφο:

Στον δίαυλο της, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 1995 ο τότε ΠτΔ Γλαύκος Κληρίδης υποδέχθηκε και επιθεώρησε τα αεροσκάφη F-16 της 330 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού της 111 Πτέρυγας Μάχης της ελλα-δικής μας Π.Α., με επικεφαλής τους ιπτάμενους χειριστές, αντισμήναρχο Ηλία Βενέτη και σμηναγό Γρηγόρη Θεοχαρίδη. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που Πρόεδρος της Κύπρου υποδεχόταν στο κυπριακό έδαφος μαχητικά της μητέρας Ελλάδας. Είχε μαζί του τον τότε υπουργό Άμυνας Κώστα Ηλιάδη, τον τότε υπουργό Εξωτερικών αείμνηστο πλέον Αλέκο Μιχαηλίδη, τον τότε πρέσβυ της μητέρας Ελλάδας στη Λευκωσία Αλέκο Σάνδη και τον τότε Αρχηγό του ΓΕΕΦ αείμνηστο αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

Ήταν η δεύτερη χρονιά κατά την οποία ελλα-δικά μας F-16 και βομβαρδιστικά Α-7 CORSAIR λάμβαναν καθημερινά μέρος στην ετήσια συνδυασμένη διακλαδική άσκηση «ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΤΟΞΟΤΗΣ 95» των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου στο νοτιότερο άκρο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου στις κυπριακές θάλασσες του οποίου ασκήθηκαν ταυτόχρονα εκείνες τις μέρες η φρεγάτα ΥΔΡΑ, το αντιτορπιλικό ΝΕΑΡΧΟΣ και το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ του ελλα-δικού μας Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τα σκάφη του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Το σχέδιο υλικής ανάπτυξης των δυνάμεων του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, πρόβλεπε αυτόχθονα στην Κύπρο Πολεμική Αεροπορία στην Πάφο και Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Θανόντος του Ανδρέα Παπανδρέου το 1996 ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία Κώστας Σημίτης, μετά την ταπείνωση στην ελλαδο-τουρκική «Κρίση των Ιμίων» άρχισε το… ξήλωμα του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου: Το 1998 η νέα ταπείνωση με την εξορία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 της Κύπρου στην Κρήτη. Και το 2001 η κατάργηση της άσκησης ΤΟΞΟΤΗΣ των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο.

Έκτοτε η γιορτή της Αεροπορίας συνεχίζει στην Κύπρο χωρίς… Πολεμική Αεροπορία!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 27.9.1995: Στον δίαυλο της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, μπροστά στο F-16 της 330 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού από τη Νέα Αγχίαλο, με τους χειριστές αντισμήναρχο Ηλία Βενέτη δεξιά και σμηναγό Γρηγόρη Θεοχαρίδη αριστερά ο τότε ΠτΔ Γλαύκος Κληρίδης με τους Υπ.Αμ. Κώστα Ηλιάδη, Υπ.Εξ. Αλέκο Μιχαηλίδη, τον πρέσβυ Αλέκο Σάνδη, τον Αρχηγό της ΕΦ αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο και άλλους αξιωματικούς και προσωπικό εδάφους της Αεροπορίας κατά τη δεύτερη χρονιά της «ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΤΟΞΟΤΗΣ 95» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου.

Πηγή:  Sigmalive

 

Send this to a friend