Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σωτήρης Ιωάννου: Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τη Λάρνακα
Σωτήρης Ιωάννου: Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τη Λάρνακα

Σωτήρης Ιωάννου: Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τη Λάρνακα

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών. Ως ΕΛΑΜ μας απασχόλησαν τόσο ζητήματα που αφορούν τη Λάρνακα αλλά και ευρύτερα θέματα που άπτονται ολόκληρης της Κύπρου.

Σε σημείωση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος που αφορά τις ορεινές κοινότητες, δόθηκε η δέσμευση ότι θα επαναξιολόγηση για συγκεκριμένες κοινότητες που το υψόμετρό τους δεν ξεπερνά τα 600 μέτρα αλλά έχουν εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες, όπως είναι τα Λεύκαρα, η Ορά, ο Κάτω Δρυς, η Βάβλα, κοινότητες της Σολέας κτλ.

Όσον αφορά την απόρριψη του αιτήματος των Κοινοτικών Συμβουλίων Κιτίου και Ξυλοτύμπου για δημιουργία και επέκταση των βιοτεχνικών τους περιοχών, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι λόγω των έκτακτων καταστάσεων του κορονοϊού δεν έγινε κατορθωτή η έγκριση των εν λόγω κονδυλίων, αλλά αναμένεται το Υπουργείο Εσωτερικών να επανέλθει τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη για το Κίτι υπάρχουν 33 αιτήσεις από νέους βιοτέχνες κάτι που θα επιφέρει αρκετά έσοδα για το Κράτος και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 

 

Ένα ακόμη πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε θέσει είναι τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και σπίτια στα οποία δημιουργούνται μέσα στο κέντρο της πόλης εστίες μόλυνσης και επεκτείνονται και στα γειτονικά σπίτια, η απάντηση του Υπουργού είναι πως όντως αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που ευελπιστεί πως με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα επιλυθεί.

Όσο για το καθεστώς ορισμένων επιχειρήσεων στο Μακένζι που οι ιδιοκτήτες τους για χρόνια ταλαιπωρούνται με κόπο και αχρείαστα έξοδα, αναμένεται από την Νομική Υπηρεσία να δώσει κατεύθυνση προς τους αρμόδιους Λειτουργούς για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επίσης, θέσαμε το ζήτημα των λεγόμενων ακτιβιστών που παρενοχλούν κυνηγούς. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, ακόμη και η Ελλάδα έχουν αυστηρό νομικό πλαίσιο απέναντι σε αυτή την αντιποίηση αρχής που επιχειρείται. Ο κ. Νουρής παραδέχθηκε το πρόβλημα, έθεσε όμως νομικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την πλήρη επίλυση του ζητήματος. Για αυτό το ζήτημα ως ΕΛΑΜ θα αναλάβουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Τέλος, έγινε γνωστό για μία ακόμη φορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο ΥΠΕΣ είναι ιδιαίτερα τρομακτικά. 60 με 100 παράνομοι μετανάστες προωθούνται στις ελεύθερες περιοχές από την Τουρκία σε καθημερινό επίπεδο. Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε μόλις 117 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για τα έτη 2015-2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα υπόλοιπα καταθέτονται από τους φορολογούμενους πολίτες.

Send this to a friend