Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Μυρμηγκάτο: Το σιροπιαστό, αφράτο κέικ με τρούφα που αξίζει να δοκιμάσεις σήμερα
Μυρμηγκάτο: Το σιροπιαστό, αφράτο κέικ με τρούφα που αξίζει να δοκιμάσεις σήμερα

Μυρμηγκάτο: Το σιροπιαστό, αφράτο κέικ με τρούφα που αξίζει να δοκιμάσεις σήμερα

Αν μπορούσαμε να απολαμβάνουμε μόνο ένα γλυκό για την υπόλοιπη ζωή μας, αυτό θα ήταν σίγουρα ένα κέικ σοκολάτα.

Έχει ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε από ένα γλυκό: Είναι λαχταριστό και αφράτο, με γεμάτη γεύση σοκολάτας και πλούσιο άρωμα.

Ψάχνοντας για μια διαφορετική, πρωτότυπη συνταγή, πέσαμε πάνω σε ένα απίθανο κέικ με ένα πολύ ενδιαφέρον όνομα που μας κίνησε την περιέργεια.

Ο λόγος για το «μυρμηγκάτο»! Πρόκειται για ένα γευστικό κέικ με τρούφα, που είναι αφράτο και σιροπιαστό. Ονομάστηκε έτσι καθώς, όπως φαίνεται και από την εικόνα του, η τρούφα δημιουργεί μαύρες κουκκίδες στο σώμα του κέικ!

Τέλος, προσθέτεις ένα παχύ στρώμα με επικάλυψη σοκολάτας και το απογειώνεις. Είναι εύκολο και απλό, και γίνεται πολύ γρήγορα.

Το κέικ αυτό προέρχεται από τη Βραζιλία που έχει παράδοση σε γλυκά με τρούφα (όπως τα brigadeiros, όπως ονομάζονται τα κλασσικά τρουφάκια) και ονομάζεται Bolo Formigueiro, δηλαδή κέικ-μυρμηγκοφωλιά.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 625 γρ. και 7 κ.σ. ζάχαρη
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 150 γρ. σοκολατένια τρούφα (και επιπλέον για το πασπάλισμα)
  • 250 ml νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 130 ml γάλα με πλήρη λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Στο σταθερό μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα 125 γρ. βούτυρο με 225 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι, το baking powder, τη βανίλια και τη σοκολατένια τρούφα και ανακατεύουμε απαλά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ώστε να έχει κρυώσει μέχρι να ξεφουρνίσουμε το κέικ: σε κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αφήνουμε να βράσει μέχρι να κοχλάσει και να πήξει, για περίπου 8-9 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ξεφουρνίζουμε το κέικ και όπως είναι καυτό, το χαράζουμε με μαχαίρι και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε 7 κ.σ. ζάχαρη, 4 κ.σ. κακάο, 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 250 ml νερό και 125 ml γάλα. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 125 γρ. βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει καλά η κρέμα.
  • Επικαλύπτουμε το κέικ με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον τρούφα σοκολάτας. Βάζουμε το μυρμηγκάτο το ψυγείο πριν το σερβίρουμε.

Έτοιμο! Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το mamapeinao.gr

Send this to a friend