Από τα κέρματα ..στις τηλεκάρτες: Τέλος εποχής για τους τηλεφωνικούς θαλάμους
Στην ιστορία περνούν οι τηλεφωνικοί θάλαμοι της cyta που πριν από λίγες δεκαετίες ήταν ένα από τα ελάχιστα μέσα επικοινωνίας των πολιτών.
Οι πράσινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι ήταν πολυτέλεια για όσους τους είχαν σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια και την εργασία τους.
Σε μία εποχή που ο χρόνος επικοινωνίας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ήταν περιορισμένος και η οποία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
“Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι χαρακτηρίστηκαν και ως το τηλέφωνο του λαού σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τόσα πολλά τηλέφωνα στα σπίτια, ήταν πολύ σημαντικό το χρησιμοποιούσαν όλοι κυρίως στα χωριά που ήταν σημείο αναφοράς στις πλατείες”.
Σε κάποιους από αυτούς μάλιστα υπήρχε και κουδούνι αφού δέχονταν και κλήσεις. .
Οι νέες τεχνολογίες ωστόσο εκτόπισαν τους τηλεφωνικούς θαλάμους μαζί και τη ρομαντική εποχή της επικοινωνίας.
“Η τεχνολογία προχωρεί έρχονται καινούργιες υπηρεσίες μέσα αυτά περνάνε στην ιστορία και θα αφαιρεθούν σιγά σιγά σε διάστημα 2 με 3 χρόνων θα έχουν φύγει όλοι θάλαμοι εκτός από κάποιους που θα μείνουν σε κάποια χωριά”.
Οι πρώτοι πράσινοι θάλαμοι έκαναν την εμφάνιση τους την δεκαετία του 1960, αρχικά με κέρματα και προς το τέλος της δεκαετίας του 80 άρχισε και η χρήση της τηλεκάρτας.
“Οι κόκκινοι θάλαμοι ήταν από τον καιρό της Αγγλοκρατίας 1950 μετά με την ίδρυση της κυπριακής δημοκρατίας βάφτισαν πράσινο και το στέμμα που υπήρχε ως έμβλημα της βασίλισσας αφαιρέθηκε όμως στο Παλαιχώρι εξακολουθούν να υπάρχουν 2 τέτοιοι θάλαμοι με το στέμμα της βασίλισσας, πράσινοι μεν”.
Το 2001 υπήρχαν 4300 τηλεφωνικοί θάλαμοι, ενώ σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 500. Οι ιστορικοί θάλαμοι, 19 στον αριθμό, θα παραμείνουν ως αξιοθέατα σε διάφορες περιοχές του νησιού.
“Υπάρχουν στο Παλαιχώρι στο χωρίο Λόφου – Φοικάρδου Κακοπετρια στη Λευκωσία, υπάρχουν είναι με το σύστημα τηλεκάρτας δεν είναι με το κατράν”.
Σήμερα η μεγαλύτερη χρήση γίνεται σε κλειστές δομές όπως για παράδειγμα στις φυλακές.
Οι νεότεροι θάλαμοι από γυαλί και αλουμίνιο που αποσύρονται ανακυκλώνονται ενώ οι τηλεφωνικές συσκευές που είναι σε λειτουργία φυλάσσονται για σκοπούς ανταλλακτικών.
Πηγή: .alphanews