Τρέχουν να προλάβουν στα ράφια τα τελευταία πλαστικά καλαμάκια
Τρεις μήνες μετά την απαγόρευση σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και οι καταναλωτές προσπαθούν να ακόμη προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, όπως άλλωστε ήταν και το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξέδωσε τη σχετική οδηγία.
Μεταξύ των απαγορευθέντων προϊόντων και τα πλαστικά καλαμάκια τα οποία παίρνουν τη θέση τους τα μεταλλικά ή τα χάρτινα τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους καταναλωτές αφού σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη. Εξηγεί τους λόγους που οι καταναλωτές δεν θέλουν να στραφούν στις εναλλακτικές λύσεις και αναζητούν στα ράφια της κυπριακής αγοράς τα .. εναπομείνοντα πλαστικά καλαμάκια.
“Δυστυχώς ο κόσμος λέει ότι δεν τον εξυπηρετούν όπως τα πλαστικά καλαμάκια αφού δεν αντέχει για να πιει όλο τον χυμό ή το γάλα. Ο κόσμος στράφηκε ξανά στην αγορά για να αγοράσει πλαστικά καλαμάκια. Είναι κανόνας της αγοράς ότι όσο τα αποθέματα λιγοστεύουν δεν μπορούν να τα αναπληρώσουν”.
Με βάση τον κανονισμό τα καταστήματα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν ή να χρησιμοποιούν τις ποσότητες που έχουν, εφόσον τις έχουν προμηθευτεί από τον εισαγωγέα ή κατασκευαστή πριν από τις 3 Ιουλίου του 2021.
“Εκτοξεύτηκαν” οι τιμές για πλαστικά καλαμάκια
Που κυμαίνεται όμως το κόστος για την αγορά τους;
Η απάντηση είναι πως αυτό ποικίλει καθώς από τη μια υπάρξει μεγάλη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών και από την άλλη δεν μπορεί να καθοριστεί πλαφόν. Η μόνη λύση είναι η προσαρμογή, τονίζει o κ. Δρουσιώτης.
“Σήμερα οι τιμές για τα πλαστικά καλαμάκια διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν. Όμως ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ σύντομος γιατί τα αποθέματα εξαντλούνται και αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα προσαρμοστεί”.
Το κράτος εξήγησε, δεν μπορεί να επιβάλει περιορισμό στην τιμή.
“Ακόμη και για βασικά είδη το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει πλαφόν παρά μόνο σε συγκεκριμένα είδη για 45 ημέρες. Είναι τα καύσιμα, γάλα, ψωμί και καφέ. Οπότε να ξεχάσουν οι καταναλωτές ότι μπορούν να βοηθηθούν με τα πλαστικά καλαμάκια απλώς να έχουν υπόψη τους ότι πολύ γρήγορα θα προσαρμοστούν”.
Σημείωσε πως τα παράπονα που λαμβάνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφορικά με τα χάρτινα καλαμάκια είναι πως δεν είναι τελικά και τόσο πρακτικά.
“Για τις τιμές ένα παράπονο μόνο είχαμε. Δεν μπορούμε όμως να στηριζούμαστε σε ένα δυο παράπονα γιατί είναι γνωστό ότι το 5% των δυσαρεστημένων θα πάρουν τηλέφωνο για να κάνουν κάποιο παράπονο”.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η καθολική απαγόρευση θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την Ευρώπη στο στόχο της που δεν είναι άλλος από το να αναβαθμίσει τη διαχείριση πλαστικών απορριμάτων.
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι περίπου το 85% των παραλιών, υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο ρύπανσης από πλαστικό η μόνη “οδός” είναι η αλλαγή περιβαλλοντικής κουλτούρας αλλά και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.
Στόχος της απαγόρευσης άλλωστε είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά κατά 30% μέχρι το 2024.
Απαγορεύεται:
η διάθεση στην αγορά των μπατονέτων (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό),
των μαχαιροπήρουνων (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, chopsticks),
των πιάτων,
των καλαμακιών,
των αναδευτήρων ποτών,
των sticks για μπαλόνια (εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και των μηχανισμών τους)
και των περιεκτών τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο με ή χωρίς κάλυμμα εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση εντός και εκτός του καταστήματος, που συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και που είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. Μαγείρεμα,βράσιμο, ζέσταμα.
Πηγή: alphanews