Σε διαθεσιμότητα για 3 μήνες ο καθηγητής στη Λάρνακα, έρευνες και για γυναίκα εκπαιδευτικό
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί ο 53χρονος καθηγητής που δίδασκε σε γυμνάσιο της Λάρνακας, μετά την προφυλάκισή του με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σχετικά με υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης μαθήτριας.
Οι οδηγίες για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο καθηγητής δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας προς την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, ο 53χρονος τελεί υπό οκταήμερη κράτηση (η διαδικασία προφυλάκισής του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών), μετά από καταγγελία που προέβη εναντίον του 14χρονη μαθήτρια, σύμφωνα με την οποία την παρενόχλησε σεξουαλικά εν ώρα μαθήματος…
Η καταγγελία στην Αστυνομία έγινε την περασμένη Πέμπτη (30/9) από τους γονείς της μαθήτριας, η οποία ήδη έχει δώσει κατάθεση στους ανακριτές της υπόθεσης. Ερωτηθείς στη Βουλή να σχολιάσει την καταγγελία σε βάρος του καθηγητή, ο Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό. «Από την στιγμή που είχαμε κάποια κατάληξη από πλευράς Αστυνομίας, έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας όπως ο καθηγητής τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται», σημείωσε ο υπουργός.
Υπενθυμίζουμε, ότι την υπόθεση έφερε στο φως μέσω ανάρτησής του ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να θέσει άμεσα τον καθηγητή σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του περιστατικού.
Τον αθώωσαν το 2019
——————————–
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Νοέμβριο του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου και αθώωσε τον ίδιο καθηγητή, ο οποίος είχε καταδικαστεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού και άσεμνης επίθεσης.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος (πάλι) κατά τη διάρκεια μαθήματος, τον Οκτώβριο του 2014, παρενόχλησε σεξουαλικά 12χρονη μαθήτρια, η οποία είχε πάει στην έδρα του καθηγητή για να την βοηθήσει να ζωγραφίσει. Ο καθηγητής φέρεται να είπε στην 12χρονη ότι ήταν πολύ όμορφη και της ζήτησε να της κάνει το πορτραίτο, αλλά η μαθήτρια αρνήθηκε. Την άσεμνη επίθεση σε βάρος της 12χρονης αντιλήφθηκε συμμαθήτρια της, η οποία ακολούθως τηλεφώνησε στη μητέρα της και της ανέφερε το συμβάν. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών, αλλά ο καταδικασθείς εφεσίβαλε την καταδίκη του ως ανυπόστατη.
Η υπόθεση που αρχικά παρουσιάστηκε ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου περιλάμβανε δώδεκα κατηγορίες εις βάρος του καθηγητή, με τέσσερις παραπονούμενες ανήλικες, οι οποίες είχαν δώσει οπτικογραφημένες καταθέσεις. Ωστόσο, σε κάποιο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας, οι πλείστες κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος, πλην των κατηγοριών που αφορούσαν την 12χρονη, αποσύρθηκαν… Και τούτο, διότι, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, μία εκ των παραπονούμενων είχε μετακομίσει στο εξωτερικό, ενώ οι υπόλοιπες δύο δεν επιθυμούσαν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Ωστόσο, ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου τέθηκε εκτεταμένη μαρτυρία, υπό τη μορφή οπτικογραφημένων καταθέσεων ανηλίκων κοριτσιών, η οποία είχε άμεση σχέση μ’ έκνομη συμπεριφορά του κατηγορούμενου, δηλαδή σεξουαλική κακοποίηση και άσεμνη επίθεση σε βάρος άλλων μαθητριών. Μέσω του συγκεκριμένου οπτικογραφημένου υλικού ο καθηγητής στιγματιζόταν ως «ανώμαλος», «σεξομανής» και ως πρόσωπο που κατά συρροή προέβαινε σε παρόμοιας φύσης αδικήματα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, ανατρέποντας την καταδικαστική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου διαπίστωσε ότι «πλανάται το σπέρμα της αμφιβολίας», υποδεικνύοντας ότι η διακοπή μέρους της υπό κρίση ποινικής δίκης (απαλλαγή από μεγάλο αριθμό κατηγοριών), ενείχε προβλεπτούς κινδύνους για τα δικαιώματα του κατηγορούμενου και ορατές δυσμενείς συνέπειες στην ποινική διαδικασία που λάμβανε χώρα.