Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι κοπριές βρώμισαν την Λάρνακα…
Οι κοπριές βρώμισαν την Λάρνακα…

Οι κοπριές βρώμισαν την Λάρνακα…

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεν αντέχεται η δυσοσμία που προκαλείται καθημερινά από την διασπορά σε γεωργικές εκτάσεις κοπριάς, η οποία παράγεται σε κτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν σε διάφορες κοινότητες και δήμους της επαρχίας Λάρνακας.

Η δυσοσμία είναι αφόρητη κι επεκτείνεται χιλιόμετρα μακριά, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις περιοχές στην πόλη κι ευρύτερη Λάρνακα, ανάλογα και με την κατεύθυνση των ανέμων, προκαλώντας την έντονη δυσφορία και τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου, πρόκειται για κοπριά που παράγεται σε κτηνοτροφικές μονάδες και μία με δύο φορές τον χρόνο γίνεται διασπορά της για σκοπούς εμπλουτισμού των γεωργικών χωραφιών.

Όπως είπε ο κ.Ανδρονίκου, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όχι μόνο στον δικό του δήμο, αλλά και σε γειτονικές περιοχές, όπως στην Αραδίππου, στα Λειβάδια, στην Αθηένου και αλλού.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η χρήση της συγκεκριμένης κοπριάς για σκοπούς εμπλουτισμού των χωραφιών επιτρέπεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωργίας, κάτω όμως από συγκεκριμένους κανονισμούς. «Εάν τηρούνται απόλυτα αυτοί οι κανονισμοί από τους γεωργοκτηνοτρόφους, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι οφείλουν, πρωτίστως, να ακολουθούν την διαδικασία αποξήρανσης της κοπριάς, διότι εάν γίνεται η διασπορά της ενώ είναι υγρή, τότε η δυσοσμία που προκαλεί είναι ακόμα πιο έντονη», συμπλήρωσε.

Ο κ.Ανδρονίκου κατήγγειλε, επίσης, ότι στο δήμο του υπάρχουν χωράφια όπου έγινε η διασπορά της κοπριάς, τα οποία εφάπτονται ή γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα η δυσοσμία να καταταλαιπωρεί για αρκετές ώρες τους περιοίκους, οι οποίοι καθημερινά βιώνουν ένα μαρτύριο.

Αυστηρή εποπτεία

————————– 

Ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού δήλωσε ότι οι επηρεαζόμενοι δήμοι και κοινότητες ζητούν όπως υπάρξει αυστηρή εποπτεία από τα αρμόδια τμήματα στα χωράφια, όπου γίνεται η διασπορά της κοπριάς και να μην δίνεται το περιθώριο των 48 ωρών στους γεωργοκτηνοτρόφους, για ενσωμάτωση της κοπριάς μέσα στα χωράφια. «Θα πρέπει η ενσωμάτωση να γίνεται άμεσα, ειδικά σε χωράφια που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, διότι με τον τρόπο αυτό το φαινόμενο της δυσοσμίας μειώνεται σε μεγάλο βαθμό» παρατήρησε.

Ο Κύπρος Ανδρονίκου είπε ότι το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας αναμένεται να ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της ευρύτερης Λάρνακας για τις επόμενες δύο εβδομάδες και μετέπειτα θα εκλείψει.

 

Send this to a friend