Ενίσχυση ανοσίας συγκεκριμένων ομάδων ενόψει χειμώνα, σχεδιάζει το Υπ. Υγείας
Στην ενίσχυση της ανοσίας συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, που εμβολιάστηκαν στην 1η φάση της Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου και συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους, τους επαγγελματίες υγείας και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, επικεντρώνονται οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Υγείας λίγο πριν τον χειμώνα, όσον αφορά την πανδημία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας μίλησε στην ημερίδα με τίτλο «Η Υγεία στην Εποχή της Πανδημίας», που συνδιοργάνωσαν ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύνδεσμος και το Top Kinisis.
Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι τον φετινό χειμώνα, η νόσος COVID-19, θα συνυπάρχει με τις άλλες εποχικές λοιμώξεις, εξ ου και κρίνεται αναγκαίος ο ενισχυτικός εμβολιασμός κατά της COVID, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
«Εργαζόμαστε προσηλωμένα και με επιμονή για να προφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα όσα απρόβλεπτα μάς επιφυλάσσει η πανδημία».
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο τι έγινε το τελευταίο 20μηνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι 10 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, και παρά τη δυσπιστία που παρατηρείται από μερίδα για τα εμβόλια, «τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους: με τους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν αγγίξει το 78%, τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και τους νοσηλευόμενους να μειώνονται, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι αυταπόδεικτη».
Σημείωσε ωστόσο ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και μεταλλάσσεται. Το στέλεχος Δέλτα επικρατεί και στην Κύπρο από τον Ιούνιο και έπειτα, επηρεάζοντας τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και πλήττοντας κατά κύριο λόγο τους νέους σε ηλικία και τους ανεμβολίαστους, όπως είπε. «Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία μας. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους, καθημερινά ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25% είναι χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».
Άλλο ένα τραγικότερο στοιχείο του καλοκαιριού, είπε, ήταν το ρεκόρ θανάτων που καταγράφηκε τον Αύγουστο, πολλοί εκ των οποίων θα αποφεύγονταν εάν τα άτομα εκείνα είχαν επιλέξει τον εμβολιασμό. «Στην παρούσα φάση, τα εγκεκριμένα εμβόλια που χορηγούνται και στην Κύπρο, έχουν υψηλό ποσοστό προστασίας στις παραλλαγές που έχουν ανιχνευθεί. Η επιστημονική κοινότητα, όμως, κρούει τον κώδωνα: χωρίς την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο ιός θα συνεχίζει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται, με αυξημένο ρίσκο, κάποια στιγμή τα εμβόλια να μην ανταποκρίνονται σε ένα πιο ισχυρό στέλεχος».
Παράλληλα με τα εμβόλια, συνέχισε, σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έγκριση φαρμακευτικών θεραπειών που θα χορηγούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και αναμένεται να συμβάλουν επικουρικά στην προστασία που δίνουν τα εμβόλια. Ως κράτος μέλος, συμμετέχουμε στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προμήθεια των θεραπευτικών σχημάτων μόλις αυτά αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, είμαστε σε εγρήγορση για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας στους πολίτες που νόσησαν με τον ιό και εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις του σε ιατρικό και κοινωνικο-ψυχολογικό επίπεδο. «Εκτιμάται ότι στη χώρα μας οι ασθενείς post-COVID ξεπερνούν τις 30,000 και χρειάζονται στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα πρώτο βήμα που θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες είναι η λειτουργία των κλινικών post-COVID, όπου τα άτομα που νόσησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική, ψυχολογική και άλλη βοήθεια».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ο Υπουργός Υγεείας, θα κινηθεί και η μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Φελλά, και θα αφορά τις κοινωνικο-ψυχολογικές συνέπειες που αφήνει η νόσος. Με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, θα μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε τις ενέργειές μας βάσει των πραγματικών αναγκών, σημείωσε.