Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Βατραχόψαρο: Το επικίνδυνα τοξικό ψάρι που καταστρέφει την αλιεία της Κύπρου
Βατραχόψαρο: Το επικίνδυνα τοξικό ψάρι που καταστρέφει την αλιεία της Κύπρου

Βατραχόψαρο: Το επικίνδυνα τοξικό ψάρι που καταστρέφει την αλιεία της Κύπρου

Η ταχέως θερμαινόμενη θάλασσα της Μεσογείου και η διεύρυνση της διώρυγας του Σουέζ προσελκύουν ολοένα και περισσότερα τοξικά ψάρια στις θάλασσές μας. Εκτενές δημοσίευμα της Telegraph περιγράφει μια θαλάσσια εισβολή τοξικών ψαριών στις θάλασσές μας, που προκαλεί προβλήματα στην αλιεία ευρύτερα. 

 

Επιθετικά σαν πιτμπουλ, γόνιμα και γεμάτα με μια τοξίνη που σταματά την καρδιά, τα βατραχόψαρα είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός ψαρά.

Τα ψάρια αυτά χρησιμοποιούν τα αιχμηρά δόντια τους για να σκίζουν τα δίχτυα των ψαράδων και να πιάνουν τα αλιεύματα.

«Τρώνε σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια κατευθείαν από τα δίχτυα, προτού φτάσουν στο σκάφος», λέει ο Λουκάς Γεωργίου, όρθιος στην προκυμαία του λιμανιού στην Αγία Νάπα. «Τέτοια ψάρια είναι καταστροφή για τη θάλασσα.»

Η Κύπρος λόγω της τοποθεσίας της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θαλάσσιας εισβολής νέων ειδών. Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 800 είδη έχουν φτάσει εκεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τα τροπικά νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Εντός της Κύπρου, το σημείο πρόσβασης για αφίξεις νέων ειδών είναι το Ακρωτήριο Γκρέκο στα νοτιοανατολικά του νησιού, ένα βραχώδες ακρωτήριο όπου οι κρυστάλλινοι όρμοι συνορεύουν με το βαθύ γαλάζιο της ανοιχτής θάλασσας.

Το βατραχόψαρο που συναντάται με πολλές ονομασίες στην Κύπρο, όχι μόνο τρώει τα υπόλοιπα είδη, αλλά είναι επίσης πολύ δηλητηριώδες.

Επειδή η σάρκα του ψαριού περιέχει τοξίνες, δεν μπορεί να καταναλωθεί. Έτσι, οι ψαράδες που ψαρεύουν καταλάθος το ψάρι παίρνουν χρηματική αμοιβή τριών ευρώ το κιλό για να το φέρουν στο λιμάνι.

Τα ψάρια αυτά, στην συνέχεια, αποτεφρώνονται μία φορά το μήνα σε ειδικούς φούρνους, με περίπου 50 τόνους να καίγονται κάθε χρόνο.

«Είναι πολύ επιθετικά, καταστρέφουν τα δίχτυα, τρώνε τα ψάρια. Επίσης προσαρμόζονται εύκολα. Μπορούν να φάνε τα πάντα», δήλωσε ο Νικόλας Μιχαηλίδης, από το τμήμα αλιείας.

«Τα ψάρια περιέχουν μια τοξίνη που οδηγεί σε παράλυση – αν φάει κανείς έστω και λίγο, σταματάει να αναπνέει. Μια μπουκιά μπορεί να σε σκοτώσει. Ρωτήσαμε τους Ιάπωνες αν θα ενδιαφέρονταν να εισάγουν τα εν λόγω ψάρια, αλλά ακόμη και αυτοί τα θεώρησαν πολύ τοξικά.

«Τα περισσότερα πλάσματα που υπάρχουν τώρα στη θάλασσα δεν ήταν εδώ πριν από 10 χρόνια. Είμαι 43 ετών και ψαρεύω με ψαροντούφεκο από μικρός. Πριν από τριάντα χρόνια ήταν τελείως διαφορετικά».

Ψάρια από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα παρασύρονται στη Μεσόγειο μέσω των θερμότερων ρευμάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η Μεσόγειος στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε τροπική θάλασσα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, προειδοποίησε το World Wide Fund για τη Φύση σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται κατά 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η Μεσόγειος γίνεται η θάλασσα με την ταχύτερη αύξηση θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανέφερε το ιταλικό παράρτημα του WWF.

Ο Δημήτρης Κλέτου, βιολόγος θαλάσσιας ζωής, περιγράφει την Κύπρο ως το «κατώφλι» της Μεσογείου: «είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία φτάνουν αυτά τα είδη αφού κολυμπήσουν πέρα ​​από τις ακτές της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Συρίας.»

Από την Κύπρο, κινούνται σιγά – σιγά δυτικά προς την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία και πιο πέρα, με μερικά είδη να έχουν ήδη φτάσει στα Στενά του Γιβραλτάρ.

Πηγή: huffingtonpost.gr / The Telegraph

Send this to a friend