Κούκλες με σύνδρομο Down αγκαλιάζουν πρώτη φορά τα παιδιά στην Κύπρο (BINTEO)
Ηζωή των παιδιών είναι γεμάτη παιχνίδια…
Πόσα όμως αυτά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, την διαφοερετικόητα και αγκαλιάζουν το παζλ της μοναδικότητας στο κόσμο από την παιδική ηλικία;
Σε ένα κόσμο γεμάτο με διαφορετικά πρότυπα και ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα παιδικά παιχνίδια δεν ενστερνίζονται τις ξεχωριστές πραγματικότητες που έχουμε στην καθημερινότητά μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
“Ανοίγοντας” παράθυρο στην διαφορετικότητα
Μια από αυτές τις εξαιρέσεις είναι και η κίνηση της Κύπριας Στυλιάνας, μιας μανούλας και κοινωνικής λειτουργού , η οποία αποφάσισε ανοίξει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο των παιδιών και να τους δείξει έναν κόσμο ίσο, δίκαιο με την αγάπη και την αποδοχή της διαφορετικότητας να είναι σε πρώτο πλάνο. Και όλα αυτά… παίζοντας με κούκλες!
Κούκλες της… διπλανής πόρτας
Κούκλες με σύνδρομο down, με γυαλιά μυωπίας, με ακουστικά βαρυκοίας, με διαφορετικό χρώμα. Κούκλες το ίδιο όμορφες με αυτές που ξέραμε μέχρι σήμερα και κούκλες της… διπλανής πόρτας, ενός πιο αληθινού κόσμου που μεταλαμπαδεύουν έμμεσα σπουδαία μηνύματα ζωής.
Η Στυλιάνα μίλησε στο Alphanews.live και μας εξήγησε πως ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι, αναφέροντας:
“H ιδέα ξεκίνησε από παρότρυνση της κόρης μου. Διαβάζοντας ένα παραμύθι γεννήθηκαν απορίες και βομβαρδισμό ερωτήσεων, σχετικά με την διαφορετικότητα και γιατί κάποια παιδάκια έχουν άλλο χρώμα και έχουν άλλα χαρακτηριστικά. Για κάποια λεπτά σκεφτόμουν πως να της απαντήσω…. Τις έδωσα τις απαντήσεις και έτσι γεννήθηκε η ιδέα και να ψάξω παιχνίδια που θα είναι κάπως διαφορετικά.
Στην αρχή υπήρχε φόβος και επιφύλαξη για το πως θα αγκαλιάζοντας αυτές οι κούκλες αλλά είδα ότι είναι πολύ θετική ενέργεια και είδα ότι ο κόσμος αναζητουσε τέτοια παιχνίδια. Ήταν ο στόχος μου να υπάρξει η ενσυναίσθηση και να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε όλοι ίσιοι και διαφορετικοί. Αλλιώς να το βλέπεις σε παιχνίδια και αλλιώς να τους εξηγείς.”
Μέσα από τις ρεαλιστικές κούκλες, προωθείται η ενσυναίσθηση και η αποδοχή με άτομα οποιασδήποτε φυλής, φύλου ή κατάστασης. Με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι τις κούκλες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά άρχισαν το ταξίδι τους στα πρώτα τους σπίτια και στις πρώτες οικογένειες. Φυσικά, το στοίχημα είναι ένα! Να εναρμονιστούν στο σχολικό περιβάλλον και παίχνιδι.
Οι ειδικοί επικροτούν και «αγκαλιάζουν» τη νέα αυτή δράση. Μιλώντας με τον Αντρέα Χατζηκυπριανού, Σχολικός Ψυχολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Ειδικός Επιστήμονας, μας δήλωσε:
Σαφώς και τέτοιες δράσεις συμβαδίζουν με τις σύγχρονες πρακτικές τις παιδοψυχλογίας. Από τη μια το παιχνίδι γίνεται πιο αντικειμενικό και ανταποκρίνεται στην πολυμορφία της κοινωνίας που ζούμε από την άλλη βοηθά τα παιδιά να κανοποιήσουν την διαφορετικότητα. .. Η εμπειρία αυτή θα πρέπει να μας απασχολεί αφού είναι τα πρώτα εφόδια που δίνουμε στα παιδιά μας.
Το να παίζει ένα παιδί με σύνδρομο, με ένα παιχνίδι που ανταποκρίνεται πλήρως εμφανισιακά στον εαυτό του έχει τεράστια οφέλη στο οικοδόμημα της αυτοεκτίμησης. Παράλληλα η επαφή των υπόλοιπων παιδιών με την διαφορετικότητα μειώνει τις προκαταλήψεις και λειτουργεί μελλοντικά σε ενδεχόμενα περιστατικά εκφοβισμού
Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του και την διαφορετικότητα υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό.
Ο δρόμος άνοιξε…
Πιστέψτε στα παιδιά…
Στην ισότητα
Την μοναδικότητα
Και αγκαλιάστε την διαφορετικότητα…
Αν θέλετε να αγκαλιάσετε τις συγκεκριμένες κούκλες, μπορείτε να τις βρείτε στο www.praktikido.com
Πηγή: .alphanews.live