Home ΛΑΡΝΑΚΑ Με λαβράκια γέμισαν οι ακτές σε Λάρνακα και Λεμεσό (βίντεο)
Με λαβράκια γέμισαν οι ακτές σε Λάρνακα και Λεμεσό (βίντεο)

Με λαβράκια γέμισαν οι ακτές σε Λάρνακα και Λεμεσό (βίντεο)

Χιλιάδες μικρά λαβράκια γέμισε η θάλασσα της Κύπρου, μετά από θαλάσσιο ατύχημα με πλοίο σε ιχθυοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι ακτές της Λεμεσού και της Λάρνακας να γεμίσουν ψαράδες.

Το ΣΙΓΜΑ φέρνει στην επιφάνεια ένα κενό στη νομοθεσία που δένει τα χέρια του Τμήματος Αλιείας, αφού η αλίευση των ψαριών αυτών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό είναι παράνομη.

Αλιευτικός πυρετός ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στις παράκτιες ακτές της Λάρνακας και της Λεμεσού, από ψαράδες που κατέκλυσαν την περιοχή.

Αφορμή, η απελευθέρωση χιλιάδων λαβρακιών από ιχθυοκαλλιέργεια μετά από θαλάσσιο ατύχημα εμπορικού πλοίου στις  εγκαταστάσεις της εταιρείας.  Τα ψάρια που απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι πολύ μικρά και δεν υπερβαίνουν τα 200 γραμμάρια.

Κάτι που τα κάνει κάτω του επιτρεπτού ορίου αλίευσης, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του Τμήματος Αλιείας, το ελάχιστο επιτρεπτό όριο για την αλίευση λαβρακιού είναι τα 25 εκατοστά.

Το νομικό κενό δημιουργήθηκε με τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2006 σχετικά µε μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, «Απαγορεύεται να αλιεύονται, να διατηρούνται επί του σκάφους, να µμεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να µμεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να προσφέρονται για πώληση θαλάσσιοι οργανισμοί, οι οποίοι είναι μικρότεροι από το ελάχιστο µμέγεθος που ορίζεται στο παράρτημα».

Ωστόσο, τα χέρια του Τμήματος Αλιείας και των αρμόδιων αρχών για την αλιεία των ψαριών αυτών φαίνεται να είναι δεμένα, λόγω νομικού κενού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, το νομικό κενό εντοπίζεται στους επαγγελματίες ψαράδες, στους ερασιτέχνες με άδεια και σε όσους ψαρεύουν από την ακτή.

Το κενό δημιουργήθηκε μετά την ευρωπαϊκή οδηγία και τους κανονισμούς για την αλιεία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα επιτρεπόμενα μεγέθη των ψαριών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι επαγγελματίες αλιείς, αλλά και όσοι ψαρεύουν ερασιτεχνικά με βάρκα ή ψαροντούφεκο και πληρώνουν άδεια στο Τμήμα Αλιείας, υπόκεινται στους κανονισμούς για το μέγεθος των ψαριών και οι λειτουργοί του τμήματος, σε ενδεχόμενο έλεγχο, μπορούν να προχωρήσουν σε εξώδικο πρόστιμο σε περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Σε περίπτωση που τα ψάρια που είναι κάτω του επιτρεπτού ορίου καταλήξουν σε ψαραγορά, τότε οι λειτουργοί θα προχωρήσουν στην έκδοση εξωδίκων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.   Όσο αφορά, όμως, τους ερασιτέχνες ψαράδες από την ακτή, ο κανονισμός δεν τους καλύπτει, με αποτέλεσμα οι λειτουργοί του τμήματος αλιείας, σε ενδεχόμενο έλεγχο να μην μπορούν να εκδώσουν εξώδικο πρόστιμο, παρά μόνο να προβούν σε συστάσεις και ενημέρωση για τα επιτρεπόμενα μεγέθη, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο κανονισμό, για τα μεγέθη των ψαριών τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε: «Η ερασιτεχνική αλιεία να διεξάγεται κατά τρόπο που να συμβιβάζεται προς τους στόχους και τους κανόνες του παρόντος κανονισμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τμήμα Αλιείας, λόγω του κενού που δημιουργήθηκε, απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να γίνει τίποτε.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend