Λάρνακα: Κωφεύει κι εθελοτυφλεί το κράτος για τους τουρίστες με αισθητηριακές αναπηρίες
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Πολλές δυσκολίες προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες στις υποδομές τουριστικών καταλυμάτων της χώρας μας, ενώ ούτε το προσωπικό στην τουριστική βιομηχανία είναι κατάλληλα καταρτισμένο σ’ αυτόν τον τομέα.
Αυτό ήταν το αντικείμενο πειραματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο διήμερης συνάντησης των εταίρων του προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Τουρισμός για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες», στο οποίο συμμετέχει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εξειδικευμένα άτομα στο αντικείμενο που πραγματεύεται το έργο, έτσι ώστε να ληφθεί εμπειρογνωμοσύνη και να γίνουν οι ανάλογες συστάσεις κι επισημάνσεις. Για τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με απώλεια ακοής σε τουριστικά σημεία μίλησε η Δέσποινα Ιωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου.
Όπως είπε, ενώ η κυπριακή νοηματική γλώσσα αναγνωρίστηκε από τη Βουλή ως η επίσημη γλώσσα της κοινότητας κωφών από το 2006, εντούτοις μετά από τόσα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ανέφερε ως παραδείγματα, πως στα αεροπλάνα οι περισσότερες πληροφορίες εξακολουθούν να είναι προφορικές, τα ξενοδοχεία δεν έχουν στα δωμάτια ειδικά φωτιζόμενα κουδούνια και κάμερες ή άλλα μέσα ειδικής επικοινωνίας, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπάρχει επαρκής γραπτή πληροφόρηση ή οθόνες με υποτίτλους, ενώ στις παραλίες είναι ανύπαρκτος ο τρόπος επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αυτό, σημείωσε η κ. Ιωάννου, δυσχεραίνει τη δυνατότητα ξέγνοιαστων διακοπών για τα υπό αναφορά άτομα. Αντίθετα με τις περιπτώσεις των κωφών περιηγητών, ξεκίνησαν επιτέλους οι διεργασίες για πρόσβαση των τυφλών σε αρχαία μνημεία.
Οι εκπαιδευτικοί της Σχολής Τυφλών, Μαρία Κυριάκου και Χριστίνα Ηλιάδου, είπαν ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων υιοθετήθηκε ένα αξιόλογο πρόγραμμα για να καταστούν προσβάσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Κύπρου για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε στην «Οικία του Διόνυσου» και στην «Οικία Ευστολίου», ενώ θα ακολουθήσει ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας.
Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων κι εκτύπωση πληροφοριακού υλικού στη γραφή Braille, τοποθέτηση ανάγλυφων σχεδιαγραμμάτων, χαρτών και τρισδιάστατων μοντέλων των χώρων και κατασκευή μοντέλου ψηφιδωτού με ανισοϋψείς χρωματικές επιφάνειες.
Σημαντική παράμετρος είναι και η ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων και των ξεναγών. Μπορεί η Κύπρος να υστερεί ακόμα σε υποδομές και υπηρεσίες για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, ωστόσο όταν τουρίστες με τέτοιου είδους αναπηρίες επισκέπτονται το νησί μας, το κενό καλύπτει το Accessible Cyprus Travel.
Όπως αναφέρθηκε στο πειραματικό εργαστήρι, πρόκειται για εξειδικευμένο ταξιδιωτικό γραφείο εισερχόμενου τουρισμού για ΑΜΕΑ, οι λειτουργοί του οποίου έχουν εξειδικευτεί στο να προφέρουν προγράμματα και υπηρεσίες στις εν λόγω ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κύπρο.
Το γραφείο αυτό έχει εξυπηρετήσει και αρκετές ομάδες τυφλών από το εξωτερικό, οι οποίοι απόλαυσαν ποικίλες δραστηριότητες στο νησί μας.