Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Φωνές και ένταση περιλάμβανε το σκηνικό που επικράτησε την Τετάρτη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, με πρωταγωνιστές δύο αστυνομικούς. 

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 15:00, όταν πτήση που έφτασε από την Πρέβεζα επιλέχθηκε τυχαία για διενέργεια rapid test.

Μερίδα των επιβαινόντων, ωστόσο, αντέδρασε έντονα στην πρακτική αυτή, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί με τον ένα εξ αυτών μάλιστα να είναι υψηλόβαθμο στέλεχος.

Λόγω της όξυνσης της έντασης, χρειάστηκε η παρέμβαση μελών της Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία ενημέρωσαν τους αστυνομικούς ότι έχουν μόνο δύο επιλογές: είτε να οδηγηθούν στο γραφείο της Πολιτικής Αεροπορίας και να τους επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ και στη συνέχεια να κάνουν το rapid test είτε να παραμείνουν στον χώρο καθώς δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να εξέλθουν του αεροδρομίου.

Εν τέλει, οι δύο αστυνομικοί υποβλήθηκαν στο τεστ, χωρίς να είναι γνωστό αν πλήρωσαν το πρόστιμο.

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε χθες σε κοπέλα ηλικίας 22 ετών, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 7 βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησης, στέρηση της άδειας οδηγού για τρεις μήνες και χρηματικό πρόστιμο χιλίων ευρώ.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης, ενώ η 22χρονη οδηγούσε το αυτοκίνητο της στη λεωφόρο Μακαρίου στο Κίτι, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από την Αστυνομία, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε 48χρονη.

Από τη σύγκρουση, το αυτοκίνητο της 48χρονης προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα άλλης γυναίκας ηλικίας 37 ετών.

Τα τρία αυτοκίνητα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Δεν υπήρξε τραυματισμός.

Η 22χρονη υποβλήθηκε σε έλεγχο αλκοόλης με τελική ένδειξη 110 μg αντί 9 μg και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην οικία της.

Σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, όπου παραδέχθηκε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε και το Δικαστήριο της επέβαλε επτά βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησης, στέρηση της άδειας οδηγού για τρεις μήνες και χρηματικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ.

 

Ξεπέρασε τα τριάμισι εκατομμύρια κυβικά μέτρα η παραγωγή ανακυκλωμένου νερού το 2020, στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων στη Λάρνακα, τα οποία διανέμονται μέσω των κυβερνητικών αρδευτικών δικτύων για την άρδευση γεωργικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών, καθώς και για χώρους πρασίνου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΑΛ αναφέρεται ότι «το ανακυκλωμένο νερό, που προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, είναι μια αξιόπιστη πηγή νερού, η οποία προσθέτει σημαντικές ποσότητες στο υδατικό ισοζύγιο και παράλληλα επιτρέπει την εξοικονόμηση φρέσκου νερού στα φράγματα και στους υπόγειους υδροφορείς».

Προστίθεται ότι «σύμφωνα με τον περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμο (Ν108(Ι)/2004), ο οποίος αποτελεί την εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα Αστικά Λύματα, πρέπει σε κάθε οικισμό με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2 χιλιάδων ατόμων να υφίστανται και να λειτουργούν δίκτυα συλλογής λυμάτων, μέσω των οποίων να μεταφέρονται τα λύματα σε Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων και να υποβάλλονται σε τουλάχιστον δευτεροβάθμια επεξεργασία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «από την αρχή της εφαρμογής της Οδηγίας, στην Κύπρο είχε εφαρμοστεί επιπλέον πρόγραμμα για την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, ώστε το παραγόμενο ανακυκλωμένο νερό να είναι κατάλληλο για χρήση για αρδευτικούς σκοπούς. Η τακτική αυτή εφαρμόστηκε τόσο στα αποχετευτικά συστήματα των μεγάλων αστικών περιοχών, όσο και στις αγροτικές περιοχές».

Το ανακυκλωμένο νερό «χρησιμοποιείται πλέον στην Κύπρο για την άρδευση γεωργικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών, καθώς και χώρων πρασίνου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και την αποφυγή άλλων, σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Οι υφιστάμενες αντίστοιχες παράμετροι και τα σχετικά μέτρα που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ήδη αυστηρά και εντός των ορίων που μελετώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το ΣΑΛ αναφέρει επίσης πως «τα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι αδιαμφισβήτητα. Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων έχει μεγάλη σημασία σε περιοχές έλλειψης νερού, όπως στην Κύπρο, καθώς είναι αποδεκτό ως βιώσιμος υδάτινος πόρος, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων θα αυξηθούν σε αριθμό και χωρητικότητα».

Στη Λάρνακα, προστίθεται στην ανακοίνωση, «η άμεση επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων με τριτοβάθμια επεξεργασία για άρδευση κτηνοτροφικών καλλιεργειών, κήπων και γηπέδων ποδοσφαίρου τα τελευταία 20 χρόνια αποδείχθηκε επωφελής για την τοπική οικονομία με πολύ καλή αποδοχή από το κοινό».

Σημειώνεται ακόμα ότι «η ετήσια παραγωγή ανακυκλωμένου νερού στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων στη Λάρνακα,  έχει φθάσει το έτος 2020, τα 3.559.169 κυβικά μέτρα νερού, τα οποία διανέμονται μέσω των κυβερνητικών αρδευτικών δικτύων για την άρδευση γεωργικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών, καθώς και για χώρους πρασίνου. Ενδεικτικά, το 70% της ποσότητας, διατίθεται σε γεωργούς για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, ενώ το 30% διατίθεται για την άρδευση κήπων και χορτοτάπητα σε γήπεδα και αλλού».

Send this to a friend