Αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμένων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες και τη μικρή αύξηση που παρατηρείτε στους νοσηλευμένους ασθενείς που είναι εμβολιασμένοι μίλησαν στο κρατικό ραδιόφωνο, εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ και ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας για τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, ενώ το προηγούμενο διάστημα, το 90% των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία ήταν ανεμβολίαστοι πολίτες και το 10% εμβολιασμένοι, τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό των ασθενών με ιστορικό εμβολιασμού κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα, 15 – 20%.
Δευτέρα 16 Αυγούστου – 234 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 85 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 81,2% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
Τρίτη 17 Αυγούστου – 232 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 92 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 81,1% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
Πάμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος τύπου ΟΚΥπΥ
Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και έχουμε περισσότερα άτομα εμβολιασμένα, σίγουρα θα έχουμε σε ποσοστό και περισσότερα άτομα να μπαίνουν στα νοσοκομεία εμβολιασμένα. Να διευκρινίσουμε ότι στα σοβαρά περιστατικά παραμένουν τα ίδια ποσοστά πριν, δηλαδή 90% ανεμβολίαστοι και 10% εμβολιασμένοι. Αυτή τη στιγμή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν 52 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 7 είναι εμβολιασμένα άτομα ή έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
Κωνσταντίνος Τσιούτης – Επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής/Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόληψης Λοιμώξεων
Νομίζω πρέπει να αντιληφθούμε ένα ποσοστό σημαντικό 10-15% δεν θα εμβολιαστεί, για διάφορους λόγους μπορεί ιατρικούς…άρα η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα ανέβει και πολύ περισσότερο το ποσοστό του εμβολιασμού από αυτό που βρισκόμαστε τώρα. Ακριβώς θα πρέπει να μάθουμε από δω και τώρα να ζούμε με την κατάσταση αυτή ως έχει, όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι, αναλογικά τόσο πιο πολύ θα βλέπουμε τα κρούσματα να είναι εμβολιασμένα άτομα. Θα πρέπει και σε αυτή την ιδέα να συνηθίσουμε.
Το πλάνο δράσης για σχολεία-πανεπιστήμια και οι αντιδράσεις
Στο μεταξύ, με safepass στο χέρι θα περνούν το κατώφλι του σχολείου οι μαθητές της μέσης εκπαίδευσης με τη νέα σχολική χρονιά. Οι μαθητές που δεν θα το προσκομίζουν κατά την είσοδό τους στο σχολείο, τότε δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτό και σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας θα καταγράφεται απουσία στον εκάστοτε μαθητή. Δίχως να υπάρξει τηλεκπαίδευση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το πλάνο δράσης του Υπουργείου Παιδείας έχει αρχίσει να καταρτίζεται έτσι ώστε η φοίτηση να κυλήσει ομαλά και με φυσική παρουσία των μαθητών.
Παράλληλα γίνονται σκέψεις όπως ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας και στα δημοτικά, όπως για παράδειγμα με τη χρήση μάσκας.
Πάντως, κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα βρίσκονται έξω από τα σχολεία προκειμένου να παρέχουν δωρεάν τα rapid test.
Σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια φαίνεται πως αλλάζει το σκηνικό αφού θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού PCR κάθε 72 ώρες και όχι τεστ αντιγόνου όπως στα σχολεία. Μέτρο, το οποίο εάν ληφθεί, δεν βρίσκει και τόσο σύμφωνο τον Δρ. Κωνσταντίνο Τσιούτη.
Κωνσταντίνος Τσιούτης – Επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής/Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόληψης Λοιμώξεων
Αυτή η πρόταση ελήφθη μετά τη συνάντηση του βρετανικού συμβουλίου με τον Υπουργό Υγείας, δεν συμμετείχαμε εμείς στη συνάντηση, καταλαβαίνω ότι όλοι οι πρυτάνεις θέλουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια τους με υψηλό ποσοστό παρουσίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι το pcr VS rapid θα βοηθήσει ιδιαίτερα.
Τέλος ο κος Τσιούτης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε πως η μεγάλη έξαρση που παρατηρείται αυτή την περίοδο ξεκίνησε από τον Ιούνιο, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, άρα όταν ανοίξουν από Σεπτέμβρη, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χειροτερεύσει η κατάσταση…
Πηγή: alphanews