Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο 60% η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα – Σωστή διαχείριση για να μη μείνουμε χωρίς νερό
Στο 60% η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα – Σωστή διαχείριση για να μη μείνουμε χωρίς νερό

Στο 60% η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα – Σωστή διαχείριση για να μη μείνουμε χωρίς νερό

O περσινός ξηρός χειμώνας και το φετινό πολύ θερμό καλοκαίρι μείωσαν αρκετά τα αποθέματα νερού στα φράγματα.

Όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, η πληρότητα των φραγμάτων είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τα επιθυμητά/κανονικά επίπεδα και έφτασε μόλις στα 36 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το σύνολο της αποθυκευμένης ποσότητας αυτή τη στιγμή είναι στα 175 εκατομμύρια σε ένα σύνολο χωρητικότητας 290 εκατομμυρίων. Η πληρότητα αντιστοιχεί σε ποσοστό 60%. Σύμφωνα με τον Τεχνικό Μηχανικό Α  του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Μάριο Χατζηκωστή, για τις ανάγκες ενός έτους και την πλήρη παροχή, χρειάζονται γύρω στα 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

 

 

 

Ο κ.Χατζηκωστής δήλωσε στο politis.com.cy ότι συνεχίζεται υποχρεωτικά ο τρόπος διαχείρισης των ροών όπως είχαν καθοριστεί από την αρχή της σεζόν, γνωρίζοντας τα αποθέματα και τη βροχόπτωση. Όπως είπε, οποιαδήποτε διαφοροποίηση στον τρόπο διαχείρισης θα πρέπει να γίνει αρχές του 2022, όταν αποφασίζεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για το υπόλοιπο της χρονιάς.

 

 

Σε ερώτηση σχετικά με το χρονικό διάστημα για το οποίο μας αρκεί το νερό που έχουμε σήμερα στα φράγματα, επισήμανε ότι θα μπορούσε να κρατήσει  για ακόμα 1-2 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως θα δοθούν κανονικά οι ποσότητες νερού για άρδευση κλπ  μετά από δύο άνομβρες χρονιές και να κινδυνεύουμε να βρεθούμε χωρίς καθόλου νερό στα φράγματα. «Γίνεται αξιολόγηση των δεδομένων και λαμβάνονται αποφάσεις έτσι ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση και περικοπές όπου και εάν χρειαστεί, έτσι ώστε να μη μείνουμε χωρίς νερό» πρόσθεσε.

 

 

Όπως  ο Τεχνικός Μηχανικός Α του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων εξήγησε, είναι ικανοποιητική και ασφαλής μια ποσότητα εισροής στα φράγματα γύρω στα  80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Χαρακτηριστικά είπε πως υπήρχαν χρονιές που φτάσαμε και στα 180 εκατομμύρια, καθώς και άλλες με 12 εκατομμύρια. Συνεπώς χρειάζεται, όπως προαναφέρθηκε, σωστή αξιολόγηση και διαχείριση των δεδομένων. «Μαζί με τα κυβικά μέτρα νερού που προέρχονται από τις αφαλατώσεις, συνολικά χρειάζονται περίπου 130-140 εκατομμύρια για μια πλήρη και ικανοποιητική παροχή νερού» κατέληξε.

Πηγή: Πολίτης

 

Send this to a friend