Λαχταριστή σοκολατόπιτα χωρίς αυγό και βούτυρο που δεν μπορείς να αντισταθείς
Ένα πεντανόστιμο σοκολατένιο γλυκό που μπορείς να το απολαύσεις κι εσύ που νηστεύεις, από τους μοναχούς των Μετεώρων.
Τα σοκολατένια γλυκά τα λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι και πολύ δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε ή να μείνουμε στο ένα κομμάτι. Επιπλέον, τη σοκολάτα την απολαμβάνουμε ακόμα και το καλοκαίρι και ταιριάζει άψογα με παγωτό.
Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα σοκολατένιο γλυκό, χωρίς πολλές θερμίδες, υπάρχουν πεντανόστιμες συνταγές που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από γεύση. Η μοναστηριακή κουζίνα έχει πολλές επιλογές για νηστήσιμες συνταγές, αλλά και με λιγότερες θερμίδες.
Μια πρόταση είναι η νηστήσιμη σοκολατόπιτα από την κουζίνα των Μετεώρων, η οποία είναι γευστική και αφράτη.
Υλικά
200 γρ. καλαμποκέλαιο
Χυμός από 1 λεμόνι
Χυμός από 2 πορτοκάλια
330 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα αλεσμένο φουντούκι
2 βανίλιες – 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κακάο
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι:
250 γρ. νερό
220 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κακάο
2 βανίλιες
100 γρ. τριμμένη κουβερτούρα
– 2 κ.σ. κονιάκ (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το φουντούκι και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε ένα ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Μόλις η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει. Στο μεταξύ, βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 10 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από την τριμμένη κουβερτούρα και το κονιάκ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Τέλος, περιμένουμε ένα 10λεπτο να κρυώσει λίγο το σιρόπι μας και περιχύνουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας.
Πηγή: bovary.gr