“Ναι” στη χρήση μάσκας από παιδιά του Δημοτικού, λέει ο Δρ. Καραγιάννης
Τρεις βδομάδες απομένουν για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την επιστροφή μαθητών στα θρανία και ένα ερώτημα που ακόμη αιωρείται είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας.
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου. Η νέα σχολική χρονιά προβλέπεται να αρχίσει με δύσκολες συνθήκες, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της εκπαιδευτικής οργάνωσης. Σε δηλώσεις του στο AlphaNewsLive, ο Χάρης Χαραλάμπους τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει σοβαρότητα λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα” που αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.
“Επειδή όλοι θέλουμε να έχουμε ομαλή έναρξη της χρονιάς, θέσαμε στο ΥΠΠΑΝ τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας τι πρέπει να γίνει στα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία για να επιστρέψουν μαθητές και δάσκαλοι όσον το πιο ασφαλείς γίνεται”.
Η ΠΟΕΔ εισηγήθηκε μια νέα συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή των οργανωμένων γονέων και τους επιδημιολόγους. Το μπαλάκι για την απόφαση αναφορικά με τη χρήση μάσκας από μαθητές ρίχνεται στο “γήπεδο” των επιδημιολόγων.
“Το θέμα της χρήσης μάσκας, κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική θα αποφασιστεί από πλευράς των επιδημιολόγων και της Κυβέρνησης”.
50.000 μονοθέσια θρανία..
Όσο για το επίμαχο θέμα των μονοθέσιων θρανίων, ο κ. Χαραλάμπους είπε,
“Μας λέχθηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ότι θα είναι διαθέσιμα 50.000 μονοθέσια θρανία αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το μονό θρανία θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό αλλά όχι στο βαθμό που θα μας βοηθήσει πέρσι. Θα υπάρξουν ίσως μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών αλλά με το νέο στέλεχος του ιού χρειάζονται και άλλα πράγματα, δεν αρκεί μόνο το μονοθέσιο θρανίο”.
Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19.
“Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται στην εργασία τους, με βάση του διατάγματος, και να προσκομίζουν αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Η θέση της ΠΟΕΔ είναι από τη στιγμή που ο εμβολιασμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί να προσέρχονται στην εργασία τους με δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης”.
“Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός το φθινόπωρο”
Σε επικοινωνία μας με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννης, Καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας μας ανέφερε πως στην Κύπρο, το 10% των κρουσμάτων αφορούν παιδιά κάτω των 12 ετών. Σε ερώτησή μας αν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας από παιδιά του δημοτικού μας απάντησε,
“Εγώ το είχα εισηγηθεί από τα πέρυσι. Eπειδή έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος υπερυπεμεταδοτικό, και υπάρχουν τα δεδομένα από την Αγγλία συμπεριλαμβανομένου και εδώ στην Κύπρο που είχαμε αυξημένα κρούσματα σε παιδιά κατά την διάρκεια των διακοπών φαίνεται ότι ο ιός μεταδίδεται και στα παιδιά και ότι αυτά μεταδίδουν. Επομένως επειδή δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά η χρήση μάσκας θα είναι ένας επιπλέον φραγμός. Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός το φθινόπωρο και καλύτερα να μεριμνήσουμε και να προλάβουμε καταστάσεις παρά να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα για να τα περιορίσουμε”.
Πηγή: alphanews.live