Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Στις 11 και 12 Αυγούστου η κορύφωση των «Περσείδων»
Στις 11 και 12 Αυγούστου η κορύφωση των «Περσείδων»

Στις 11 και 12 Αυγούστου η κορύφωση των «Περσείδων»

Η βροχή διάττοντων αστέρων που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου και είναι γνωστή με το όνομα «Περσείδες» φτάνει σήμερα και αύριο στην κορύφωσή της και φέτος αναμένεται η θέαση του φαινομένου να είναι κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Φειδία Χατζηχαραλάμπους εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας στο facebook, ημερολογιακά το μέγιστο του φαινομένου θα κορυφωθεί γύρω από την 12η του Αυγούστου.

«Μπορείτε λοιπόν εύκολα να δείτε ένα από αυτά τα πεφταστέρια με γυμνό μάτι, απλά κοιτάζοντας κατ’ ευθείαν προς τα επάνω. Όπως συμβαίνει με πολλούς διάττοντες η δυνατότητα παρατήρησης είναι μεγαλύτερη τις ώρες πριν την αυγή. Τότε που οι περισσότεροι από αυτούς παρασύρονται από την πλευρά της Γης που κινείται προς το ρεύμα τους, γεγονός που αντιστοιχεί σε τοπικές ώρες μεταξύ μεσάνυχτα και αυγής», αναφέρεται.

 

 

«Παρότι πολλοί διάττοντες φτάνουν μεταξύ αυγής και μεσημεριού, δεν είναι ορατοί λόγω του φωτός του ήλιου», προστίθεται.

Κάποιοι από αυτούς, σημειώνεται, μπορούν να είναι ορατοί και πριν τα μεσάνυχτα, συχνά δημιουργώντας διάπυρες τροχιές καθώς περνάνε από την ατμόσφαιρα, αφήνοντας μεγάλα φωτεινά ίχνη.

«Για να απολαύσουμε τα περισσότερα ορατά μετέωρα να καίγονται κατά την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα, καλό είναι να βγούμε από τις πόλεις, μακριά από περιοχές με φωτορύπανση, με όσο δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο και χωρίς κτήρια. Όσο πιο σκοτεινό θα είναι το μέρος της παρακολούθησης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και το οπτικό αποτέλεσμα», σημειώνει ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Φέτος, αναφέρεται στην ανάρτηση, η θέαση του φαινομένου θα γίνει κάτω από ιδανικές συνθήκες, και σίγουρα θα παρουσιαστούν αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά, αφού το φεγγάρι που δυσχεραίνει την θέαση τους θα βρεθεί κάτω από τον ορίζοντα σχετικά νωρίς.

Τα βράδια της 11ης και 12ης Αυγούστου, με κορύφωση από τις 11 μ.μ. έως τις 4 π.μ. στις περισσότερες περιοχές, θα είναι ορατά περισσότερα μετέωρα Περσείδων από οποιαδήποτε άλλη στιγμή: περίπου 1 ανά λεπτό ή 60 ανά ώρα.

Οι Περσείδες είναι μικρά κομμάτια διαπλανητικού υλικού τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Κάποτε κάποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της και ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής έχουμε ένα μετέωρο ανά λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Κάθε χρόνο, ξεκινώντας από τα μέσα Ιουλίου, ο πλανήτης Γη αρχίζει να διέρχεται μέσα από ένα τεράστιο ρεύμα σωματιδίων/θραυσμάτων που εκτείνεται για περισσότερα από 15 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα: το ρεύμα των καταλοίπων του κομήτη Swift-Tuttle. Διασχίζοντας το ηλιακό μας σύστημα και πλησιάζοντας τη Γη κάθε 133 χρόνια, ο κομήτης αυτός αποτελεί την πηγή της πιο αξιοσημείωτης ίσως βροχής μετεωριτών στη Γη: των Περσείδων, η οποία κορυφώνεται κάθε χρόνο κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου.

Send this to a friend