Επτά μικρές αποβάθρες στο παραλιακό μέτωπο Μακένζι, ενέκρινε το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
Πρόσθεσε ότι «με επιστολή ημερομηνίας που απέστειλε τον Μάρτιο του 2021 στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ο Δήμος υπέβαλε αίτηση για την κατασκευή επτά μικρών αποβαθρών εντός του παραλιακού μετώπου Λάρνακας, στα πλαίσια των έργων βελτίωσης/αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου. Ταυτόχρονα στάλθηκε Εκθεση Πληροφοριών, με βάση τις πρόνοιες της Νομοθεσίας περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Εργα Νόμου του 2018-2021».
Περί τα τέλη Ιουνίου, συνέχισε “το Τμήμα Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε την έγκριση του έργου υπό όρους. Συγκεκριμένα, οι επτά αποβάθρες θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και στοχεύουν κυρίως στην οπτική κάλυψη των υφιστάμενων κάθετων κυματοθραυστών, που είναι κατασκευασμένοι από μπετόν».
Ανέφερε ακόμα ότι «σύμφωνα με την Εκθεση Πληροφοριών, που διαβίβασε ο Δήμος στο Τμήμα Περιβάλλοντος, οι τσιμεντένιοι κυματοθραύστες επεμβαίνουν τόσο στο χερσαίο μέρος στη παραλία, όσο και στο θαλάσσιο που ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται από τους λουομένους. Με τη κατασκευή των αποβαθρών θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κυματοθραυστών και θα μειωθεί η επέμβαση και η οπτική όχληση από τη παρουσία των κυματοθραυστών από μπετόν». Σημείωσε πως «μέρος των υφιστάμενων κατασκευών θα αποξηλωθεί, ιδιαίτερα επί της παραλίας».
Σημείωσε επίσης ότι «η κατασκευή θα γίνει με τη χρήση ξύλου Cumaru ως δάπεδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο θαλάσσιο περιβάλλον και χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοια έργα στην Κύπρο, όπως το έργο στη παραλία Ορόκλινης. Το δάπεδο θα στερεωθεί με ειδικούς μεταλλικούς πασσάλους ένθεν και ένθεν των κυμματοθραυστών».
Αναφερόμενος στους όρους που έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος ο κ. Βύρας είπε πως μεταξύ αυτών είναι ότι «το εί́δος της θεμελίωσης να είναι τέτοιο που να μην εμποδί́ζεται η φυσική εκτόνωση της κυματικής δράσης, η διέλευση/ανακύκλωση του νερού και η στερεομεταφορά. Η μέθοδος πασσάλωσης των αποβαθρών να διασφαλίζει πως δεν θα υπάρξει θρυμματισμός ή εκρίζωση οποιουδήποτε μέρους του βραχώδους υποστρώματος εντός του βυθού όσο και στον χερσαίο χώρο».
Ακόμα τέθηκε ο όρος «να τηρηθεί απόσταση ασφαλείας από τα σημεία εγκατάστασης προσωρινών χώρων εργοταξίου μπροστά από κάθε αποβάθρα (για μεταφορά των προς συναρμολόγηση μερών των αποβάθρων μόνο) και τοποθέτησης διαφόρων απορριμμάτων σε σχέση με τα σημεία διέλευσης όμβριων υδάτων που καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης να αποφευχθούν οι κατασκευαστικές εργασίες σε ώρες και περιόδους που υπάρχει αυξημένη προσέλευση τουριστών και λουομένων στην περιοχή».
Οσον αφορά τα υλικά ζητήθηκε όπως «χρησιμοποιηθούν αντιοξειδωτικά υλικά για τη κατασκευή των πασσάλων στήριξης. Στη περίπτωση που θα απαιτηθεί, να γίνει χρήση και κατάλληλων βαφών για το θαλάσσιο περιβάλλον που δεν θα αφήνουν υπολείμματα και δεν θα προκαλείται ρύπανση».
Στους όρους γίνεται λόγος και για τον θόρυβο και ζητείται όπως «ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα ελαχιστοποίησης του θορύβου ενώ οι θορυβώδεις εργασίες να γίνονται κατά τη διάρκεια κανονικών ωρών εργασίας και όχι Σαββάτο και Κυριακή ή αργίες, για να μην παρενοχλούνται οι λουόμενοι και οι γύρω κάτοικοι. Οσον αφορά τον τεχνητό φωτισμό αυτός να γίνει με τη χρήση LED, χαμηλής έντασης και να εγκατασταθεί στα κιγκλιδώματα της αποβάθρας με φορά φωτισμού προς τα πάνω, ώστε να μην εισδύει το φως στη στήλη του νερού».
Όπως είπε ο Δήμαρχος, «η ευθύνη για τη λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του έργου θα αναληφθεί από τον Δήμο Λάρνακας, ενώ οι οποιεσδήποτε προσβάσεις του κοινού προς τη θάλασσα να χωροθετηθούν εντός των περιοχών προστασίας λουομένων και όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες. Επίσης ζητήθηκε όπως τοποθετηθεί κατάλληλη σήμανση σχετικά με το βάθος της θάλασσας στο σημείο πρόσβασης και να ενημερώνονται οι χρήστες για οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες της περιοχής».
Στους όρους το Τμήμα Περιβάλλοντος κάνει λόγο και για τη χρήση των αποβαθρών ζητώντας όπως «εγκατασταθούν προειδοποιητικές πινακίδες για ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση των αποβαθρών. Επίσης οι αποβάθρες να μη χρησιμοποιούνται από σκάφη αναψυχής ή για θαλάσσια σπορ ούτε ως χώροι ελλιμενισμού σκαφών ή χώροι επιβίβασης/αποβίβασης τουριστών».