Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Στο “πορτοκαλί” η Ελλάδα: Τι σημαίνει για τους Κύπριους αυτή η αλλαγή
Στο “πορτοκαλί” η Ελλάδα: Τι σημαίνει για τους Κύπριους αυτή η αλλαγή

Στο “πορτοκαλί” η Ελλάδα: Τι σημαίνει για τους Κύπριους αυτή η αλλαγή

Αλλάζουν συνεχώς οι διαδικασίες για τα ταξίδια στο εξωτερικό, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάλλαξης “Δέλτα” που σαρώνει το παγκόσμιο.

Χθες το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα από την “πράσινη” κατηγορία που βρισκόταν στην εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, ταξινομήθηκε στην “πορτοκαλί”. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), κ. Βασίλη Σταματάρη, αυτοί που επισκέπτονται την Κύπρο από την Ελλάδα, θα πρέπει από την Πέμπτη 15 Ιουλίου, να παρουσιάζουν αρνητικό PCR test, κατά την άφιξη τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Αν είναι εμβολιασμένοι και με τα δυο εμβόλια, δεν χρειάζεται να κάνουν οτιδήποτε περισσότερο ή αν είχαν νοσήσει και βρίσκονται εντός των 180 ημερών και δυο βδομάδες μετά την προσβολή τους.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα “κοκκινίσει”, κάτι που ανησυχεί αρκετούς Κύπριους που προτίθενται το επόμενο διάστημα να ταξιδέψουν σε ελληνικά νησιά, τότε θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR τεστ κατά την αναχώρηση τους από την Ελλάδα και κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Το κόστος των τεστ επωμίζονται οι ίδιοι.

Σε περίπτωση που πάει κόκκινη κατηγορία, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι περισσότερο, πιθανόν να καλεστούν να κάνουν rapid test δειγματοληπτικά σε κάποιες πτήσεις, κατά την άφιξη τους.

Τι χρειάζομαι για να ταξιδέψω στην Ελλάδα

Διαφορετικές οι διαδικασίες που ακολουθούνται για όσους Κύπριους αφιχθούν στην Ελλάδα από τα δυο αεροδρόμια της χώρας μας. Για τους εμβολιασμένους δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον μέτρο – πέραν της παρουσίασης του σχετικού πιστοποιητικού – όπως και για όσους έχουν νοσήσει με Covid τις τελευταίες 180 ημέρες.

Σε περίπτωση που δεν είσαι εμβολιασμένος θα πρέπει να κάνεις τεστ πριν την αναχώρηση σου από την Κύπρο και κατά την άφιξη σου στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα δέχεται και αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τέλος ο κος Σταματάρης υπενθύμισε την «Κάρτα Εισόδου» που πρέπει να παρουσιάσουν οι Κύπριοι πολίτες κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα και κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο. Το λεγόμενο CyprusFlightPass.

Κάτι πολύ σημαντικό, είναι ότι και στις δυο κατευθύνσεις υπάρχει η ανάγκη της συμπλήρωσης του ειδικού έντυπου. Για μας είναι το Cyprusflightpass και για την Ελλάδα το PLF (Greece Passenger Locator Form). Στην Ελλάδα μπορείς να το συμπληρώσεις μέχρι και 24 ώρες πριν την αναχώρηση ενώ στην Κύπρο εντός 48 ωρών.

Σημειώνεται ότι από τις 8 Ιουλίου, ο ECDC έδωσε στη δημοσιότητα τους χάρτες που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τους οποίους αρκετά νησιά στην Ελλάδα, βρέθηκαν στην “πορτοκαλί” κατηγορία.

Συγκεκριμένα, στο “πορτοκαλί” είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Αττική και η Κρήτη, με βάση τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.

Δωδεκάνησα: Ρόδος, Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελλόριζο.
Κυκλάδες νησιά: Νάξος – Άνδρος – Πάρος – Τήνος – Μήλος – Κέα – Αμοργός – Ίος – Κύθνος – Μύκονος – Σύρος – Σαντορίνη (Θήρα) – Σέριφος – Σίφνος – Σίκινος – Ανάφη – Κίμωλος – Αντίπαρος – Φολέγανδρος – Μακρόνησος – Πολύαιγος – Ηρακλειά – Γυάρος – Κέρος – Ρήνεια – Δονούσα – Θηρασία – Σχοινούσα – Αντίμηλος – Δεσποτικό – Άνω Κουφονήσι – Κάτω Κουφονήσι – Δήλος.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend