Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία της Αθηένου
Νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία της Αθηένου

Νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία της Αθηένου

 

 

Την Πέμπτη 29/4/2021 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή νέων προτάσεων Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών, από τους 23 Επικεφαλείς Εταίρους υφιστάμενων Δικτύων Μεταφοράς, σε άλλες τέσσερις πόλεις της Ευρώπης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT. Με πάρα πολλή δουλειά από τρεις εθελοντές του Δήμου Αθηένου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα από την Πορτογαλία, που εργάσθηκαν με ζήλο εντελώς δωρεάν, τους οποίους ο Δήμος Αθηένου συγχαίρει και παράλληλα ευχαριστεί θερμά, τον Δημήτρη Κουζαπά, τη Σταυρούλα Γεωργίου και τον Κωνσταντίνο Καρεκλά, ο Δήμος Αθηένου ετοίμασε ως Επικεφαλής Εταίρος (Lead Partner) ολοκληρωμένη πρόταση με τίτλο «Πόλεις Εθελοντισμού + – Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και της Συνοχής Μεταξύ των Γενεών στις Πόλεις, μέσω του Εθελοντισμού» με εταίρους την πόλη Aljustrel της Πορτογαλίας, την πόλη Vilani της Λεττονίας, την πόλη Banska Stiavnica της Σλοβακίας και την πόλη Αγιά, περιοχή Λάρισα, της Ελλάδας, για μεταφορά της Καλής Πρακτικής του για τον Εθελοντισμό, σε συνέχεια και των αποτελεσμάτων του Δικτύου Μεταφοράς που μόλις ολοκλήρωσε τις εργασίες του και μετέφερε την Καλή Πρακτική του σε άλλες επτά πόλεις της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στον Δήμο Αθηένου με επιστολή από τον Επικεφαλής της Γραμματείας του URBACT κύριο Emmanuel Moulin. Ως αναφέρεται, από τους 23 δυνητικούς δικαιούχους για υποβολή πρότασης, υπόβαλαν αιτήσεις μόνον οι 10, με τη συμμετοχή 50 εταίρων από 19 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Μετά τον έλεγχο επιλεξιμότητας που διενεργήθηκε από τη Γραμματεία του URBACT και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από εξωτερική Επιτροπή Αξιολόγησης, η Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT III ενέκρινε μόνον 7 Δίκτυα Μεταφοράς της Καλής Πρακτικής και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Δήμου Αθηένου.

Τώρα ο Δήμος θα προχωρήσει σε υλοποίηση της πρότασης που υπόβαλε και θα επιδιωχθεί και πάλι η πανευρωπαϊκή ανάδειξη του Εθελοντισμού της Αθηένου στους επόμενους 18 μήνες που διαρκεί το Πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός του εγκριμένου Δικτύου του Δήμου Αθηένου είναι €600.000, με €200.000 να αναλογούν στον ίδιο τον Δήμο, ενώ επιπρόσθετα από το ίδιο το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν εξωτερικός Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας και Ειδικοί Εμπειρογνώμονες, που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του έργου του Δικτύου, για μεταφορά της Καλής Πρακτικής του Δήμου Αθηένου για τον Εθελοντισμό στις άλλες 4 πόλεις, καθώς και την καλυτέρευση της Καλής Πρακτικής της Αθηένου.

 

Το Δίκτυο Μεταφοράς θα χρησιμοποιήσει μια συμμετοχική προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, όπου θα οργανώνονται ενεργά πολίτες μέσα στις πόλεις σε εθελοντική βάση και θα δίνονται τα εργαλεία και η νομική και άλλη υποστήριξη για: i) τον εντοπισμό των κοινωνικών ομάδων και των αναγκών τους μέσα στην κοινότητα. ii) τη δημιουργία των απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσδιορισμένων κοινωνικών ομάδων iii) τη συμμετοχή των μελών της κοινότητας στις εφαρμοζόμενες ενέργειες / πολιτικές και iv) την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα τρέχοντα κοινωνικά προγράμματα και ανάγκες.

Ο Δήμος Αθηένου ευχαριστεί και παράλληλα συγχαίρει για άλλη μια φορά τους εθελοντές του Δημήτρη Κουζαπά, Σταυρούλα Γεωργίου και Κωνσταντίνο Καρεκλά, για την εξαιρετική εθελοντική εργασία που έκαναν, που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση της πρότασης.

Send this to a friend