
Μελίσσια για καταπολέμηση των σκυβάλων
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την αξιοποίηση της περιοχής που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη, για παραγωγή γνήσιου μελιού προς όφελος των πολιτών, εισηγείται ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης στον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.
Μ’ επιστολή που απέστειλε στον κ. Καδή, ο δήμαρχος του ακριτικού δήμου της ελεύθερης Αμμοχώστου, αναφέρει ότι η περιοχή που γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη είναι σήμερα γεμάτη από σκουπίδια, λόγω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσής τους, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες από ασυνείδητους πολίτες.
Η εισήγηση του Άντρου Καραγιάννη είναι όπως η περιοχή της νεκρής ζώνης και πλησίον αυτής, θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο δημιουργίας και παραγωγής γνήσιου μελιού προς όφελος των μελισσοκόμων που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ν’ αυξήσουν ή να βελτιώσουν την παραγωγή φυσικού μελιού.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ο Δήμαρχος Δερύνειας, θ’ αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό η αλόγιστη απόρριψη σκυβάλων, αφού, όπως εξηγεί, αποδεδειγμένα παρατηρείται ότι εκεί που υπάρχουν μελίσσια αποφεύγεται η ρύπανση του χώρου, είτε λόγω φόβου, είτε λόγω σεβασμού προς τα συγκεκριμένα έντομα.
«Σε μια περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή, η αλλαγή της χρήσης της γης, η απώλεια και η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων οδηγούν στην εξαφάνιση των μελισσών και άλλων πτερόεντων εντόμων, η ανάπτυξη της μελισσοκομίας πλησίον της νεκρής ζώνης θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα αποφυγής της ρύπανσης στη νεκρή ζώνη και στη γύρω περιοχή, αλλά και της διάσωσης των εντόμων», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Καραγιάννης.
Ο Δήμαρχος Δερύνειας ζητά από τον Υπουργό Γεωργίας όπως μελετήσει σοβαρά την πρότασή του και συμβάλει στην παραχώρηση περαιτέρω κινήτρων για αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την στήριξη των Κυπρίων μελισσοκόμων, την παραγωγή γνήσιου κυπριακού μελιού και την αποφυγή απόρριψης σκυβάλων στη νεκρή ζώνη.