Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανάβουν τους ναργιλέδες και περιμένουν το “ΟΚ” από το Υπουργείο Υγείας
Ανάβουν τους ναργιλέδες και περιμένουν το “ΟΚ” από το Υπουργείο Υγείας

Ανάβουν τους ναργιλέδες και περιμένουν το “ΟΚ” από το Υπουργείο Υγείας

Εδώ και επτά μήνες το Υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει την παροχή και χρήση του ναργιλέ σε χώρους εστίασης λόγω της πανδημίας. Η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι νεοτέρας, πλέον επαναξιολογείται καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται. Οι λάτρεις του ναργιλέ “ξύπνησαν” και με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητούν να επιτραπεί ξανά η χρήση του. 

Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται λοιπόν το Υπουργείο Υγείας το οποίο σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, επανεξετάζει το συγκεκριμένο μέτρο. Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, έχει σταλεί σχετικό πρωτόκολλο για τους ναργιλέδες και το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Υποστήριξε μάλιστα, πως με βάση τα τελευταία δεδομένα θα μπορούσε να επιτραπεί η χρήση του – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις – στους χώρους εστίασης.

Διαβεβαιώσεις για τη θετική εξέλιξη του θέματος έδωσε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Ναργιλέ, κος Χρίστος Φαρκωνής.

Μετά από επτά μήνες που είναι σε απραξία ο τομέας του ναργιλέ στους χώρους εστίασης και αρκετές διαβουλεύσεις και προτεινόμενο πρωτόκολλο από πλευράς μας – ούτως ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση του – βρισκόμαστε σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επιτρέπει. Είμαστε ίσως ο τελευταίος τομέας της οικονομίας που δεν λειτουργούμε και νομίζω έφτασε η στιγμή. Έχουμε κάποιες ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας ότι το θέμα πάει προς θετική κατάληξη αλλά αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση.

Το προτεινόμενο πρωτόκολλο:

Το σερβίρισμα του ναργιλέ θα είναι πλέον αυστηρά ατομικό. Θα απαγορεύεται ρητά να μοιράζεται κάποιος τον ναργιλέ του με οποιοδήποτε άλλο άτομο στην παρεά του.
Η ετοιμασία του ναργιλέ θα γίνεται από τον ειδικό σε ξεχωριστή συσκευή ναργιλέ με δικό του λάστιχο και ακολούθως θα τοποθετείται το έτοιμο μπολ με τον καπνό και τα κάρβουνα στον ναργιλέ του πελάτη.
Όλα τα εσωτερικα μέρη του ναργιλέ και το λάστιχο θα απολυμαίνονται διεξοδικά με εξειδικευμένες μηχανές ατμού πριν και μετά την οποιαδήποτε χρήση.
Όλα τα εξωτερικά μέρη του ναργιλέ και το λάστιχο θα απολυμαίνονται με αντισηπτικό πριν και μετά την οποιαδήποτε χρήση όπως όλες οι επιφάνειες στους χώρους εστίασης.
Σύμφωνα με τον κ. Φαρκωνή, με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που κατέθεσαν – το οποίο είναι αρκετά αυστηρό – “μηδενίζονται οι πιθανότητες για μετάδοση του ιού μέσω του ναργιλέ”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται γύρω στα 500 άτομα, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ναργιλέ να τονίζει πως είναι καιρός αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν πίσω στις δουλειές τους.

Χρίστος Φαρκωνής – Πρόεδρος Κυπριακής Ένωσης Ναργιλέ
Πλέον με τα επιδημιολογικά που υπάρχουν, την πτώση των κρουσμάτων και την πτώση των νοσηλειών, είναι κρίμα αυτά τα 500 άτομα να μην έχουν την εργασία τους εφόσον υπάρχει τρόπος να γίνεται όντως το σερβίρισμα και η χρήση του ναργιλέ στους χώρους εστίασης με ασφαλή τρόπο και με τρόπο που να μην διακινδυνεύει για μετάδοση.

Τέλος ο κος Φαρκωνής επεσήμανε πως σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα – ούτε στην Ελλάδα – δεν εφαρμόστηκε το μέτρο για απαγόρευση της χρήσης του ναργιλέ.

 

Send this to a friend