Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υπ. Υγείας: Οι αριθμοί των τεστ θα μειώνονται όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη
Υπ. Υγείας: Οι αριθμοί των τεστ θα μειώνονται όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη

Υπ. Υγείας: Οι αριθμοί των τεστ θα μειώνονται όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη

Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα, έως ότου επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε θέσει για εμβολιαστική κάλυψη πέραν του 65% του πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταλλάξεις του ιού είναι ο εμβολιασμός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα επόμενα βήματα στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, ο κ. Υπουργός εξήγησε, αναφορικά με τον προγραμματισμό μέσω της Πύλης, «θα δοθεί ξανά η δυνατότητα μέσω της Πύλης, υπάρχει πάντα και η επιλογή μέσω των Προσωπικών Ιατρών, για όσους είχαν μόνο μια ευκαιρία μέχρι σήμερα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό, το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε δοθεί η ευκαιρία για τις ηλικίες 50-60 που είχαν μέχρι σήμερα μια φορά την ευκαιρία. Λόγω του ότι η Πύλη είχε πέσει δύο φορές θα δοθεί ξανά η ευκαιρία στις ηλικίες 61-65 από αύριο και πλέον από την Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα ξεκινήσουμε από τους 46-49, μετά θα πάμε 43-45 και μετά πιο κάτω ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και θα κατεβούμε προς τα κάτω μέχρι τους 18, διότι αυτές οι ηλικίες δεν είχε δοθεί πέραν της μιας φοράς μέσω της Πύλης. Άρα θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Το πόσο διάστημα θα πάρει για να ξαναφτάσουμε στους 18 δεν το γνωρίζω, μπορεί να είναι 3 εβδομάδες ή 4. Εξαρτάται και από την ανταπόκριση του κοινού. Αλλά αυτός είναι ο στόχος μας ούτως ώστε αξιοκρατικά και δίκαια να δοθεί ξανά η ευκαιρία όπως δόθηκε στις πιο μεγάλες ηλικίες αρκετές φορές μέχρι τώρα να κλείσουν το ραντεβού τους.

Επαναλαμβάνω όμως ότι υπάρχει και η δυνατότητα μέσω των Προσωπικών τους Ιατρών να κλείσουν το ραντεβού τους. Είναι μια διαδικασία που τρέχει παράλληλα με πολύ καλά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, με 320 γιατρούς να συμμετέχουν και πέραν των 26,000 δόσεων να έχουν αποσταλεί και ήδη να γίνονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς γύρω στους 1,500 εμβολιασμούς την ημέρα».

 

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία επαναπρογραμματισμού της 2ης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα αρχίσουν να ενημερώνονται μέσω γραπτού μηνύματος όσοι έχουν ολοκληρώσει τις 8 εβδομάδες και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα ενημερωθούν όλοι σταδιακά για το ραντεβού τους. Ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για περίπου 60,000 άτομα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον γίνονται σκέψεις να χορηγηθεί και 3η δόση εμβολίου, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι στην παρούσα φάση δεν θα έπρεπε να γίνεται σε αυτό το στάδιο συζήτηση για κάτι τέτοιο, αφού ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. «Αναμένουμε την επιστημονική τεκμηρίωση για το αν χρειάζεται και πότε. Το σημαντικό είναι ότι ως κράτος και υποδομές υπάρχουν και επάρκεια εμβολίων υπάρχει για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα δύο χρόνια κατ’ ακρίβειαν, διότι έχουμε παραγγείλει 4 εκ. δόσεις εμβολίων. Από το καλοκαίρι και μετά θα λαμβάνουμε ακόμα πιο αυξημένες ποσότητες και άρα δεν μας ανησυχεί σαν Υπουργείο το εάν και εφόσον θα υιοθετηθεί η 3η δόση διότι και η υποδομή και τα εμβόλια υπάρχουν», σημείωσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει προς το παρόν εκδώσει κάποια οδηγία για χορήγηση 3ης δόσης. Το θέμα, είπε, πιθανόν να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Ιούνιο.

Κληθείς στη συνέχεια να πει εάν γίνονται σκέψεις για να δοθούν κι άλλα εμβόλια, εκτός της AstraZeneca, στους Προσωπικούς Ιατρούς, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. «Πιθανόν τον Ιούνιο και αναλόγως της διαθεσιμότητας. Άλλα εμβόλια προς το παρόν λόγω κι άλλων πρακτικών προβλημάτων (π.χ. ειδικός τρόπος φύλαξης του Pfizer), δεν μπορούν να δοθούν», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις ποσότητες που αναμένονται το επόμενο διάστημα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι λαμβάνουμε περίπου 30,000 δόσεις της Pfizer την εβδομάδα, ενώ από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να αυξηθεί στις 50,000 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όσον αφορά στην AstraZeneca, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο προγραμματισμός που δίνεται από την εταιρεία είναι μόνο για 2 εβδομάδες, γεγονός που δημιουργεί και στις χώρες προβλήματα στον προγραμματισμό, όπως και το γεγονός ότι σε κάποιες εκ των παραδόσεών τους δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Θεωρητικά, εντός Ιουνίου θα πρέπει να παραδοθούν 100,000-150,000 δόσεις. Σε σχέση με το Johnson&Johnson ήδη αυτή τη βδομάδα δεν έχουν παραληφθεί οι ποσότητες τους σε όλη της ΕΕ, αλλά οι δόσεις που θα παραλάβουμε τον Ιούνιο είναι 35,000. Τέλος, από τη Moderna θα παραληφθούν περίπου 30,000-40,000 δόσεις. «Εν κατακλείδι, οι ποσότητες είναι αρκετές για να φτάσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης σε πέραν του 65% του πληθυσμού. Άρα, η δυνατότητα όσον αφορά στις δόσεις υπάρχει», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταλλάξεις του εμβολίου και κατά πόσον η ανίχνευσή τους στην κοινότητα επηρεάζει τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι αποστέλλονται σε εβδομαδιαία βάση δείγματα στο ECDC για εξειδικευμένες αναλύσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, η Κύπρος πιθανόν να είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ «που παίρνουμε πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια. Να επαναλάβω ότι από τις χώρες της ΕΕ και κάποιες άλλες τρίτες χώρες οι πλείστες είναι στην Κόκκινη Κατηγορία και αυτό σημαίνει ότι ο καθένας που έρχεται στην Κύπρο πρέπει να έχει δύο αρνητικά PCR τεστ εντός 72 ωρών. Διασφαλίζουμε με το να ζητούμε δύο αρνητικά τεστ. Εξ όσων γνωρίζω καμία άλλη χώρα στην ΕΕ δεν το εφαρμόζει αυτό. Για παράδειγμα, η Γερμανία σκοπεύει να λάβει μέτρα για αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό θα αφορά την απαίτηση για PCR τεστ. Από χώρες εκτός ΕΕ είναι στην Κατηγορία Γκρίζα, όπως η Ινδία, που πρέπει να μένουν και για 14 μέρες σε περιορισμό. Άρα στα αεροδρόμια λαμβάνουμε όλα αυτά τα πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξει η εμφάνιση στελεχών του ιού. Να θυμίσω ότι από τον Δεκέμβριο λαμβάναμε μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και με έξοδα του κράτους παρέμεναν σε περιορισμό σε ξενοδοχεία και μέχρι τον Μάρτιο το κυρίαρχο στέλεχος ήταν το βρετανικό. Δεν είναι εύκολο να το περιορίσεις και ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε από τις μεταλλάξεις είναι ο εμβολιασμός. Για αυτό όλοι προσπαθούν να επιταχύνουν το εμβολιαστικό τους πλάνο, ούτως ώστε μέσω των εμβολιασμών να αποτρέψουν την εξάπλωση πιθανών μεταλλάξεων».

Κληθείς να πει εάν λόγω της βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα υπάρχει πρόθεση για περισσότερες χαλαρώσεις, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται κάθε βδομάδα. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή δεν είναι τι χαλαρώσεις θα δώσουμε. Αυτή τη στιγμή, το σημαντικό είναι ότι η Κύπρος -και μπορώ να σας πω καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας- ανά πάσα στιγμή είχε τις περισσότερες χαλαρώσεις και τους λιγότερους περιορισμούς σχεδόν από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Κι αυτό επιτεύχθηκε χάριν και στις θυσίες και τη συνεργασία των πολιτών και στα μέτρα που πήραμε. Και ειδικά τα στοχευμένα μέτρα διενέργειας τεστ, ο λόγος που μας επέτρεψε να ανοίξουμε από τον περασμένο Φεβρουάριο να ξανανοίξουμε με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη -διότι τώρα όλες οι οικονομίες ανοίγουν λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης- ήταν ακριβώς η δυνατότητά μας να διενεργούμε στοχευμένα τεστ σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση, έγκαιρα εντοπίζονταν οι θετικοί και απομονώνονταν. Αυτό μας επέτρεψε να λειτουργήσει η οικονομία με τις λιγότερες επιπτώσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ». Όπως είπε, στην παρούσα φάση γίνεται εβδομαδιαία αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, αν και πλέον έχουν δοθεί αρκετές χαλαρώσεις που είναι πλέον επιμέρους οι χαλαρώσεις που μπορούν να δοθούν.

«Το σημαντικό είναι να μεταφέρουμε ξανά το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε τη συνεργασία του κόσμου, να τηρούμε τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή η λύση είμαστε εμείς. Οι χαλαρώσεις είναι εκεί, υπάρχουν τα τεστ που πρέπει να κάνει ο κόσμος ούτως ώστε να εποπτεύουμε την εικόνα για να μην μας ξεφύγει ξανά, οι εμβολιασμοί τρέχουν και πλέον εναπόκειται στον καθένα από εμάς να τηρούμε τα μέτρα για να διατηρήσουμε αυτή την εικόνα. Αυτό είναι το μήνυμα. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την εικόνα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να έχουμε την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη. Κάποια ανεπαίσθητα μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά, αλλά ουσιαστικά, με το τέλος Ιουνίου και με την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη θα μπορούμε να άρουμε τους πλείστους περιορισμούς», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση εάν θα προχωρήσει η σκέψη για άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού χωρίς ηλικιακό περιορισμό για διάθεση εμβολίων της AstraZeneca, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να δοθεί ξανά η ευκαιρία σε όσους είχαν μόνο μια φορά δυνατότητα, να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αναλόγως του πού είμαστε, δηλαδή τι κάλυψη θα έχουμε μέχρι τότε, στόχος είναι η Πύλη να παραμείνει ανοικτή ανεξαρτήτως ηλικίας και τα διαθέσιμα εμβόλια θα μπαίνουν στην Πύλη και ο κόσμος θα μπορεί να επιλέγει. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κάλυψη. Εάν η ανταπόκριση συνεχίσει να είναι ενθαρρυντική όπως είναι τώρα, θα μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον σχεδιασμό. Διαφορετικά θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Στόχος εξάλλου είναι με την κάλυψη ξανά να φτάσουμε μέχρι τους 18 και μετά η Πύλη θα είναι είτε ανοικτή για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας είτε κάποιες μέρες για τους άνω των 30 είτε για τους κάτω των 30, αναλόγως και του κόσμου που δεν θα έχει λάβει εμβόλια και τις δυνατότητες της Πύλης να δεχθεί επισκέψεις σε καθημερινή βάση», επεσήμανε.

Τέλος, κληθείς να πει εάν έχει τεθεί κάποιο, έστω πρόχειρο, χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να σταματήσει το πρόγραμμα των τεστ δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως κάθε εβδομάδα που περνά, μειώνεται ο αριθμός αυτών που πρέπει να κάνουν τεστ. Το πότε θα σταματήσει, συνέχισε, δεν είναι εύκολο να λεχθεί τώρα. Πιθανόν, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, είναι να χρειάζεται να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να υπάρχει επιτήρηση της εικόνας, τουλάχιστον για το ποσοστό εκείνο του πληθυσμού που δεν θα έχει εμβολιαστεί. Οι αριθμοί των τεστ θα μειώνονται όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

Send this to a friend