Rapid test και στο φαρμακείο της γειτονιάς – Οι τιμές
Στα ιδιωτικά φαρμακεία για την εξασφάλιση του απαραίτητου αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ κορωνοϊού καταφεύγουν πλέον οι πολίτες προκειμένου να αποφύγουν τις ουρές και την ταλαιπωρία των σημείων δωρεάν δειγματοληψίας που λειτουργούν επί καθημερινής βάσης στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Υγείας.
Από την αρχή της εβδομάδας και με την έναρξη της ισχύος του SafePass, ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, «έχουμε δει για αυξημένη ζήτηση για rapid test στα ιδιωτικά φαρμακεία», παρά το γεγονός, όπως είπε, «ότι τα μέλη μας προσφέρουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μέσω του υπουργείου Υγείας εδώ και περίπου δύο μήνες».
Όσον αφορά στο κόστος παροχής της δειγματοληψίας από το φαρμακείο, παρ’ όλο που το πλαφόν είναι στα 20 ευρώ, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10-15 ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποια φαρμακεία που παρέχουν το τεστ σε τιμές κάτω των 10 ευρώ και όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΠΦΣ, τα φαρμακεία, ύστερα από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Μάρτιο με το υπουργείο Υγείας, παρέχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, ενώ τα θετικά αποτελέσματα δηλώνονται, βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται και από τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια, στην αρμόδια μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ως εκ τούτου, οι πολίτες που υποβάλλονται σε τεστ ταχεία διάγνωσης αντιγόνου σε ιδιωτικά φαρμακεία τα οποία παρέχουν την εν λόγω υπηρεσία, εξασφαλίζουν και το πιστοποιητικό που χρειάζονται για σκοπούς SafePass ή για άλλους επαγγελματικούς σκοπούς.
Η πρόεδρος του ΠΦΣ, συνέστησε στους πολίτες να επικοινωνούν πρώτα με το ιδιωτικό φαρμακείο που προτίθενται να επισκεφθούν, αφού δεν παρέχουν όλοι οι φαρμακοποιοί τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Στο μεταξύ, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος διεκδικεί ρόλο και στη διαδικασία των εμβολιασμών και σύμφωνα με την κ. Πιέρα, το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με το υπουργείο Υγείας αν και μέχρι αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ο διάλογος περιορίζεται στην εθελοντική συνδρομή των φαρμακοποιών στα υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα του υπουργείου Υγείας, χωρίς να γίνεται ακόμα λόγος για επέκταση των εμβολιασμών και στα ιδιωτικά φαρμακεία.
«Υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης στα Εμβολιαστικά Κέντρα και καλούνται οι φαρμακοποιοί να συνδράμουν εθελοντικά, μέχρι να συμφωνηθεί η διαδικασία των εμβολιασμών στα φαρμακεία. Πρέπει να γίνει ο καταρτισμός της διαδικασίας, η διευθέτηση των ραντεβού, η παραλαβή των εμβολίων, η ηλεκτρονική καταχώρηση των αποτελεσμάτων, η αποζημίωση του φαρμακοποιού, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί», διευκρίνισε, εκφράζοντας την απόψε ότι «δεν το βλέπω να συμβαίνει άμεσα, αλλά πιστεύω ότι θα προωθηθεί άμεσα, τουλάχιστον έχω αυτή την πληροφόρηση».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ είχε θέσει και στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις θέμα για παραχώρηση δικαιώματος στους φαρμακοποιούς για εμβολιασμό πολιτών και με το εμβόλιο της γρίπης, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί και ενώπιον της επιτροπής Υγείας της Βουλής, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού η όλη προσπάθεια είχε προσκρούσει στην έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
Το 39,6% του πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση
Την τέταρτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δόσεων εμβολίου ανά 100 κατοίκους κατατάσσεται η Κύπρος με το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση να φθάνει το 39,6% (293,180). Το ποσοστό, ωστόσο, των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα βρίσκεται στο 12,4% δηλαδή στις 91.459 άτομα.
Η Πύλη Εμβολιασμού αναμένεται ότι αύριο θα λειτουργήσει για διευθέτηση ραντεβού από άτομα των ηλικιών 22 με 24 ετών ενώ το Σαββατοκύριακο θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες των ηλικιών 50-55 ετών, το Σάββατο και 56-58 ετών την Κυριακή.
Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών ανά ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
– Τα άτομα άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 84,8%
– Τα άτομα μεταξύ 70-79 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 81,3%
Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών στην οποία έχει εμβολιαστεί το 63,2% αλλά και στις αμέσως μικρότερες ηλικίες αφού, η εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα 50-55 ετών βρίσκεται στο 46,4% και στα άτομα 40-49 ετών στο 43,8%.
Σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση για το εύρος των ηλικιακών ομάδων για κάθε άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να ανοίγει η Πύλη ανά δεκαετίες, ανάλογα βέβαια και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και με βάση τις τεχνικές δυνατότητες της Πύλης Εμβολιασμού.
Πάντως η αύξηση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης των ατόμων 40-60 ετών, κρίνεται επιβεβλημένη και από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού τα πλείστα άτομα που μολύνονται από τον κορωνοϊό και χρήζουν νοσηλείας ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.