Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Πάμε για τρίτη δόση εμβολίου – Τρεις νεκροί με δύο δόσεις
Πάμε για τρίτη δόση εμβολίου – Τρεις νεκροί με δύο δόσεις

Πάμε για τρίτη δόση εμβολίου – Τρεις νεκροί με δύο δόσεις

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου με την πάροδο κάποιων μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της δεύτερης δόσης, αφού τα στοιχεία διεθνώς αλλά και στην Κύπρο καταδεικνύουν ότι η ανοσία που επιτυγχάνεται με τον αρχικό εμβολιασμό στη συνέχεια υποχωρεί, με αποτέλεσμα τα άτομα να βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο.

Άλλωστε και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες των δύο εκ των τεσσάρων διαθέσιμων στην Ε.Ε. εμβολίων (Pfizer/BionTech και Moderna), προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις από τα τέλη Απριλίου, αποκαλύπτοντας πως με την πάροδο έξι με οκτώ μηνών τα αντισώματα μειώνονται σημαντικά.

Προς την κατεύθυνση της τρίτης δόσης, η χορήγηση της οποίας περιλαμβανόταν στις εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας από την έναρξη των εμβολιασμών, οδηγούν και τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο δεκαήμερο στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ.

 

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί οι εισαγωγές ηλικιωμένων και υπερηλίκων (οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο άρα κάποιοι άρχισαν ήδη να πλησιάζουν στο διάστημα των έξι μηνών), τις τελευταίες ημέρες, η εικόνα έχει αρχίσει να ανατρέπεται.

Συγκεκριμένα και εκτός από τις εισαγωγές ασθενών, το προηγούμενο δεκαήμερο, στα νοσοκομεία άφησαν την τελευταία τους πνοή τρεις ηλικιωμένοι με πλήρες εμβολιαστικό ιστορικό.

Επιβεβλημένη φαίνεται να θεωρούν τη χορήγηση τρίτης δόσης και οι Κύπριοι επιστήμονες. Ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμών για τον κορωνοϊο Χρίστος Πέτρου, τόνισε ότι «η τρίτη δόση θα γίνεται για δύο λόγους: ο πρώτος ως ενισχυτική δόση όταν θα μειώνεται φυσιολογικά η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και ο δεύτερος να χορηγούνται εμβόλια νέας γενιάς που να είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις».

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε ότι «τώρα αρχίζουν και βγαίνουν και κάποιες μελέτες, οι ίδιες οι εταιρείες το έχουν αναφέρει, άρα, η τρίτη δόση πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη».

Τέλος, η σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε πως «η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως πρέπει να γίνει μία τουλάχιστον επαναληπτική δόση, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να γίνει μακροβιότερη η ανοσία του κόσμου».

Δεν ανακοινώνεται το εμβολιαστικό ιστορικό

Το εμβολιαστικό ιστορικό των ανθρώπων που πέθαιναν με τελική αιτία θανάτου τον κορωνοϊό, περιλαμβανόταν στις ημερήσιες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας μέχρι την περασμένη Κυριακή. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι, «στο εξής δεν θα αναφέρεται στις ανακοινώσεις εάν οι θανόντες είχαν ή όχι ιστορικό εμβολιασμού», επικαλούμενο προσωπικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα και όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, «λόγω των προσωπικών δεδομένων, δεν μπορεί να δίνεται ολοκληρωμένη πληροφόρηση με λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες εμβολιασμού, την ημερομηνία νόσησης, εισαγωγής στο νοσοκομείο, ή εάν τα άτομα αυτά είχαν νοσήσει πριν τον εμβολιασμό, ή πριν παρέλθει ο χρόνος που χρειαζόταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να θωρακιστεί μετά τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και διστακτικότητα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα».

«Η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι διά βίου»

Η συζήτηση για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού άρχισε επίσημα σε διεθνές επίπεδο στα τέλη Απριλίου, όταν εκπρόσωποι των εταιρειών Pfizer/BionTech και Moderna προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα, η Moderna, έχει ήδη προχωρήσει στη διενέργεια νέας μελέτης με στόχο να ετοιμαστεί μια νέα δόση εμβολίου που θα είναι πιο αποτελεσματική στις διάφορες, γνωστές μέχρι αυτή τη στιγμή μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Τα ερευνητικά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία από τον εμβολιασμό έχουν τεθεί και στο μικροσκόπιο των ερευνητών του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Μεταξύ άλλων και εκτός από τα οφέλη του εμβολιασμού, οι επιστήμονες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι διά βίου». Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον βραχύβιο χαρακτήρα τους τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση της τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

«Με την πανδημία ακόμα να καλπάζει, έναν αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων καθημερινά, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Ούτως ειπείν,μέτρα προστασίας όπως ηχρήση μάσκαςκαι κοινωνικές αποστάσεις θα παραμείνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό,καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θα χαίρουν ανοσολογικής προστασίας, φυσικά ή τεχνητά», δήλωσαν τονίζοντας πως «μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης δεν σημαίνει καθόλου μετάδοση».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend